Otvoreno pismo gradonačelnika Bosilja premijeru Andreju Plenkoviću s pozivom na imenovanje povjerenika radi raspisivanja izbora

Otvoreno pismo gradonačelnika Bosilja premijeru Andreju Plenkoviću s pozivom na imenovanje povjerenika radi raspisivanja izbora

Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, gospodine Plenkoviću,

 Kao što ste već prethodno informirani, kroz medije, kroz vaše stranačke kanale ili od resornog ministra Vaše Vlade, u Gradu Varaždinu nije izglasan proračun za 2023. godinu.

 Ono o čemu možda niste informirani, pa koristim ovu priliku da Vas upoznam s nekoliko važnih činjenica s time u vezi, jest da sam sukladno Zakonu, kao gradonačelnik Grada Varaždina, predložio proračun kojeg je Gradsko vijeće na svojoj sjednici 30. studenog 2022. godine odbilo prihvatiti. U prijedlogu proračuna je uz ostalo bilo predviđeno i konačno rješenje zbrinjavanja baliranog otpada na području Gospodarske zone Brezje. Tih gotovo 100.000 tona otpada već se punih 18 godina nalazi na samom ulazu u naš grad. Moram napomenuti da smo do prijedloga rješenja zbrinjavanja otpada došli temeljem međunarodnog javnog natječaja, a cijeli postupak smo uskladili i vodili u suradnji s institucijama državne vlasti - Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvom financija, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Značajna je njihova podrška i sudjelovanje u ovom vrlo zamršenom postupku koji je u konačnici došao pred sam kraj, a sada je privremeno zaustavljen neizglasavanjem Proračuna za 2023. godinu.

Osim rješavanja baliranog otpada, proračun je predvidio i nekoliko važnih socijalnih programa koji su izrazito bitni u ovom vremenu visoke inflacije i ugroze standarda ljudi, među kojima je i odluka o povećanju naknada za naše umirovljenike. Mislili smo i na naše najmlađe sugrađane i njihove roditelje te smo predvidjeli povećanje naknada za novorođenu djecu, ali i besplatni produženi boravak za djecu u našim školama. Neizglasavanjem proračuna zaustavljeno je i kolektivnim ugovorom dogovoreno povećanje primanja zaposlenih u vrtićima, vatrogascima, knjižničarima, kulturnim djelatnicima i drugim zaposlenicima iz sustava grada. U proračunu su i brojni drugi razvojni programi i projekti koji su sada privremeno zaustavljeni.   

Zbog važnosti ovog proračuna, odnosno projekata, mjera i odluka koji su njime previđeni, do zadnjeg sam zakonskog roka nastojao postići međustranački dogovor o proračunu. Sve do kraja godine sam uporno razgovarao sa svim klubovima vijećnika te u tom cilju inicirao i održao tri sjednice međustranačkog vijeća kojeg čine svi klubovi i vijećnici zastupljeni u Gradskom vijeću. Na žalost, niti nakon tih sjednica, od kojih je posljednja održana 28. prosinca 2022. godine, nije bilo volje za prihvaćanjem predloženog proračuna.

 S obzirom na to da nije izglasana niti Odluka o privremenom financiranju, po slovu zakona koji je donijela saborska većina u prethodnom sazivu u kojoj je HDZ bio stožerna stranka saborske većine, odmah smo početkom godine 4. siječnja ove godine obavijestili Ministarstvo uprave o svim okolnostima neizglasavanja proračuna te temeljem zakona zatražili da se raspusti Gradsko vijeće, imenuje povjerenik za poslove iz djelokruga rada Gradskog vijeća i raspišu izbori za Gradsko vijeće Grada Varaždina.

 U spomenutom Zakonu postoji pravna praznina prema kojoj Vlada Republike Hrvatske nema utvrđenu zakonsku obvezu roka u kojem je obvezna raspisati izbore u jedinici lokalne samouprave u kojoj su stvoreni zakonski uvjeti za izbore. Međutim, postoji pozitivna praksa, ali i zdravi razum koji nalaže da se u situaciji u kojoj su stvoreni zakonski uvjeti za raspisivanje izbora, isto i učini u najkraćem roku. Uostalom, slični su uvjeti bili prethodnih godina, kada je Vaša Vlada postupila žurnije u odnosu na naš, varaždinski slučaj. Primjerice, 2019. godine se na izbore za predstavnička tijela u Ogulinu, Iloku i Davoru izašlo već 10. ožujka, a pozitivan primjer imamo i ove godine, kada je Vlada RH raspisala izbore za Općinsko vijeće Općine Gradina već za ovu nedjelju, 12. veljače.

 Želio bih vjerovati da se u primjeru Grada Varaždina ne radi o nikakvoj političkoj opstrukciji već spletu raznih političkih okolnosti. Ne vjerujem niti u neka politička nagađanja da je ovom odgađanju, odnosno korištenju pravne praznine „kumovao“ pritisak lokalnih dužnosnika HDZ-a, predsjednika Gradskog odbora i saborskog zastupnika te predsjednika Županijskog odbora i aktualnog župana. Uvjeren sam da je i njima, kao i svim Varaždincima, stalo da se čim prije provedu izbori te da se izglasa proračun. 

Poštovani gospodine Plenkoviću, pozivam Vas da Vlada Republike Hrvatske već na sljedećoj sjednici donese odluku o raspisivanju izbora kako bismo čim prije završili ovu neugodnu političku epizodu te izabrali novo Gradsko vijeće, izglasali proračun, krenuli s realizacijom svih predviđenih projekata, među kojima je konačno rješenje bala na istaknutom mjestu, ali i s provođenjem svih ovih odluka koje su „na čekanju“, a toliko su važne za naše građane i za naš grad Varaždin.

S poštovanjem,

 Neven Bosilj, gradonačelnik Grada Varaždina

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.