Vladina poboljšana ponuda odgovor je na stanje u gospodarstvu, inflatorne pritiske i socijalno partnerstvo sa sindikatima

Vladina poboljšana ponuda odgovor je na stanje u gospodarstvu, inflatorne pritiske i socijalno partnerstvo sa sindikatima

Ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić izvijestio je nakon sastanka pregovaračkih skupina u utorak kako je Vladina ponuda značajno povećana na način da je dodatno povećanje od dva posto pomaknuto na 1. siječanj 2023. te nudi i dodatno povećanje od četiri posto s 1. listopadom. "Ukupno s ovogodišnjim svibanjskim povećanjem radi se o 10,32 posto većoj osnovici plaće u manje od 9 mjeseci  i to je iskorak koji ni jedna dosadašnja Vlada nije učinila", ocijenio je Piletić. Istaknuo je kako je to Vladin odgovor na stanje u gospodarstvu i inflatorne pritiske i socijalno partnerstvo sa sindikatima. 
 
Osnovica plaće u državnim i javnim službama dosad povećana više od 30 posto
 
Dodao je kako su ponudili i povećanje božićnice za 2022. sa sadašnjih 1.500 na 1.750 kuna te povećanje božićnice i regresa za 2023. za dodatnih 250 kuna.  
S 3.000 kuna neoporeziva primanja na ime božićnice i regresa podižu se na 3.500 kuna, pojasnio je. S obzirom na uvođenje eura, s 1. siječnjem iduće godine, odlučili smo povećati i dar za dijete sa 600 kuna na 100 eura odnosno 753,45 kuna, dodao je. Očekujemo, kaže, odgovor obaju sindikata do srijede idućeg tjedna.  
Odgovarajući na novinarski upit rekao je kako predloženo povećanje ukupno iznosi 4,2 milijarde učinka u državnom proračunu za povećanje osnovice plaća i materijalnih prava djelatnika u državnim i javnim službama, odnosno petina Vladinog jesenskog paketa koji iznosi 21 milijardu kuna.
 
Odgovor sindikata do srijede idućeg tjedna
 
"Pozivamo sindikate i njihovo članstvo da prihvate ponudu koja je drastično veća od prethodne, jer je Vlada pokazala da je socijalni partner koji želi kontinuirani dijalog", poručio je Piletić naglasivši da je Vlada do sada povećala osnovicu plaće državnim i javnim službama za nešto više od 30 posto.  
"Sukladno konačnom dogovoru sa sindikatima, morat ćemo s predsjednikom Vlade vidjeti koliki su efekti na državni proračun za 2023.", dodao je. 
Makroekonomist i savjetnik pregovaračkog tima sindikata javnih službi Matija Kroflin ocijenio je kako je Vlada učinila iskorak, no, daleko od očekivanja sindikalnog članstva.
 
Izvor: Vlada / Hina

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.