Energetskom obnovom do kvalitetnijeg strukovnog obrazovanja međimurskih učenika

STRUKOVNE RADIONICE

Funkcionalniji i kvalitetniji prostori za praktičnu nastavu i laboratorijsku nastavu danas su svečano otvoreni u zgradi školskih radionica Tehničke škole Čakovec i Graditeljske škole Čakovec.  Školske radionice ukupne su površine oko 1.100 m², a izgrađene su 1983. godine. Do sada je jedino ulaganje u same objekte bilo 2003. Godine. Projekt energetske obnove zgrade školskih radionica  započeo 1. listopada 2016. godine.

Obnovljene školske radionice koristit će više od 1000 učenika. U novo obnovljenim prostorima dobit će modernije, kvalitetnije i inovativnije obrazovanje koja će im pomoći pri daljnjem zapošljavanju.

Ukupna vrijednost Projekta iznosi  7.027.560,62 kn. Međimurska županija sudjelovala je sa 1.500.000,00 kn.

Izvedena je kompletna zamjena starih grijaćih tijela, ugrađeni su ventilacijski uređaji s povratom topline, također su ugrađeni kalorimetri za mjerenje potrošnje toplinske energije kao i sustav očitanja potrošnje energenata i vode te spajanje na ISGE sustav. Što se tiče vanjske ovojnice, izvedena je rekonstrukcija (toplinska izolacija) vanjskih zidova pročelja i sanacija toplinskih mostova, rekonstrukcija ravnog krova u čitavoj površini s novim pokrovom, rekonstrukcija (toplinska izolacija) ravnog krova kata, kompletna zamjena vanjske bravarije grijane ovojnice, ugradnja krovnih svjetlosnih kupola na ravni krov, sanacija toplinskog mosta- strop iznad grijanog prizemlja-lođa“, opisao je odrađene građevinske i strojarske radove koji su se odvijali protekle dvije godine Alen Višnjić, direktor Međimurske energetske agencije d.o.o. Također su izvršeni radovi na elektroinstalacijama i rasvjeti. Izvršena je kompletna zamjena postojeće rasvjete novom visokoučinkovitom LED rasvjetom. Izvedena je i nova gromobranska instalacija na krovu zgrade. Po završetku investicije, godišnja potrebna toplinska energija za grijanje zgrade za stvarne klimatske podatke u odnosu na postojeće stanje smanjena je za za 61,07 %. Nakon provedbe energetske obnove, zgrada je iz energetskog razreda C prešla  u energetski razred B.

Zvonko Ladić, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec: „Ovom energetskom obnovom dobili smo konačno zgradu koja je pogodnija za rad i  obrazovanje u zanimanjima za koja pripremamo djecu te vjerujem da će na sve naše učenike djelovati motivirajuće. Učenici su već dali svoj doprinos jer smo završetkom radova na pojedinim dijelovima naših radionica i ponovnim useljenjem u taj prostor, mi sami obnovili neke učionice iznutra, za ono što nije bilo predviđeno projektom. Pred nama je novo razdoblje, a uvjeren sam da će obnovljeni prostori učenicima i profesorima služiti na najbolji mogući način“.

Dražen Blažeka, ravnatelj Tehničke škole Čakovec izjavio je: „Ovo je značajna investicija za učenike i zaposlenike TŠČK te su paralelno s energetskom obnovom radionica, temeljito su obnovljene garderobe i sanitarni prostori za učenike i majstore u školskoj radionici te je u svih 18 učionica u školskoj zgradi uveden i klimatizacijski sustav vrijednosti oko 900 000,00 kn. Školska zgrada i školske radionice koriste oko 3.000 m² što je odgovarajući prostor i za budući Centar kompetentnosti u sektoru strojarstva“.

Matija Posavec, župan Međimurske županije, u svome govoru istaknuo je: „Ulaganjem u obrazovanje, ulažemo prije svega u ljude koji su najsnažnija karika gospodarstva svake zemlje. Povezivanje međimurskih tvrtki, odgovarajućeg obrazovanja te osiguravanje uvjeta za bolje učenje i rad, zasigurno će rezultirati još uspješnijim i snažnijim gospodarstvom naše male, ali u poduzetničkom smislu velike županije.  Ovom investicijom nećemo stati. Do kraja godine završit ćemo i otvoriti još nekoliko energetski obnovljenih škola i dvorana.  Iako je u 2018. godini u međimursko obrazovanje uloženo je više od 260 milijuna kuna, smatram da prostora za daljnji napredak ima i da ćemo i u budućnosti biti još uspješniji.

Prijavitelj projekta bila je  Međimurska županija, voditelj projekta Leota d.o.o. u suradnji sa Međimurskom energetskom agencijom d.o.o. (MENEA), a razdoblje provedbe projekta od 1. listopada 2016. do 31. listopada 2018. godine.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.