Više od 800 učenika na svečanosti na početku rada Centara izvrsnosti Varaždinske županije

centri izvrsnosti

Više od 800 učenika, njihovi mentori te voditelji okupili su se 27. listopada, na svečanosti kojom je obilježen početak rada Centara izvrsnosti Varaždinske županije.  Darovitim učenicima je na svečanosti u Gospodarskoj školi Varaždin čestitke i pozdrave uputio župan Varaždinske županije Radimir Čačić, kao i uvažena gošća iz Europskog vijeća za darovite (ECHA) - Csilla Fuszek, tajnica njihovog Kvalifikacijskog odbora za akreditacije, dr. sc. Mojca Juriševič, predstojnica Europskog centra za darovite Slovenija, te državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja dr. sc. Tome Antičić.

Sama svečanost bila je posebna zbog toga što će, nakon 11 godina rada, u ovoj školskoj godini Centri djelovati kao jedini europski centar za darovite u Hrvatskoj i jedan od ukupno 24 centara u sklopu Europskog vijeća za darovite (ECHA). Devet centara izvrsnosti - iz informatike, biologije, fizike, hrvatskoga jezika, novih tehnologija, matematike, kemije, poduzetništva i komunikacija – pohađat će 829 učenika osnovnih i srednjih škola, a s njima će raditi 135 mentora.

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić rekao je da nije slučajno da upravo Varaždinska županija ima europski centar izvrsnosti za darovite. 

- Svi fantastični rezultati rezultat su ozbiljnog rada koji je započeo još prije 11 godina. Ove godine smo postali europski centar izvrsnosti, a ulazak u „ligu prvaka“, najbolju europsku ligu, zasluga je entuzijasta koji su sve pokrenuli te sustava koji vode zamjenik župana Tomislav Paljak i pročelnik dr. sc. Miroslav Huđek. Iza toga je stotinu mentora koji svoje vrijeme, ljubav i energiju tkaju u fantastičnu svilu koja izlazi iz talenata naše djece. Dragi roditelji, potičite svoju djecu da postavljaju pitanja i razvijaju znatiželju te učinite sve da dobiju odgovore i da budu uporni. Vama djeco, želim da zadržite nesebičnost i dijelite svoje znanje. Svima želim puno novih fantastičnih uspjeha! – istaknuo je župan Čačić.

- Čestitam vam u u ime Europskog vijeća za darovite, u kojem potičemo otvorenost razmišljanja i nesebičnost. Imamo oko 350 točaka za darovite u 41 državi te 24 centra za darovite. Centri izvrsnosti Varaždinske županije su jedan od ta 24 centra i možete si zapljeskati jer radite izvrsno. Čestitam vam! – riječi su Csilla Fuszek, tajnice Odbora ECHA-e, koja je direktorica Centra za darovite u Budimpešti.

Čestitke i pohvale uputila je i dr. sc. Mojca Juriševič. – Vaši centri nisu dobri, nego izvrsni. Kvaliteta vašeg rada dugo je vremena u Europi bila nevidljiva, no sad se u jednoj godini u potpunosti rascvjetala i primjer je dobre prakse ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijeloj Europi – rekla je dr. sc. Juriševič. Jaču podršku najavio je državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja dr. sc. Tome Antičić. – Centri izvrsnosti u Varaždinskoj županiji funkcioniraju fantastično te ćemo u Ministarstvu vaš rad preslikati i u ostatku Hrvatske – naveo je dr. sc. Antičić. Uz zamjenika župana Tomislava Paljaka, na svečanosti su bili dekan Fakulteta organizacije i informatike prof. dr. sc. Neven Vrček, prorektorica na Sveučilištu Sjever, izvanredna profesorica dr. sc. Anica Hunjet, ravnatelji škola te brojni drugi gosti koji su stigli i iz Osijeka, Zagreba, Vinkovaca i Splita.Na svečanosti su rad svih devet centara izvrsnosti predstavili njihovi voditelji: Branko Topić, Damir Kliček, Damir Švelec, Vesna Vrček, Mihaela Vrbnjak-Grđan, Janja Banić, Darko Krznar, Iva Vukotić, Valentina Šinjori, Nataša Sedlar, Martina Vidović, Snježana Pejnović i Krunoslav Grudiček. Svečanost su vodili, snimali i fotografirali polaznici Centra izvrsnosti za hrvatski jezik, a snimljena je i milenijska fotografija sa svim polaznicima, mentorima, voditeljima i gostima.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.