Europska sredstva za OŠ Novi Marof i Radovan te PŠ Lovrečan, Nedeljanec i Cvetlin

ENERGETSKA OBNOVA

U Varaždinskoj županiji počeo je novi, veliki ciklus ulaganja u energetsku obnovu školskih zgrada. U OŠ Novi Marof je danas, 12. rujna, održana uvodna konferencija za projekte energetske obnove Osnovne škole Novi Marof, Osnovne škole Radovan, Područne škole Lovrečan, Područne škole Nedeljanec i Područne škole Cvetlin. Ukupna vrijednost pet projekata je 13,1 milijun kuna, od čega je 7,2 milijuna kuna ili 55 posto bespovratnih EU sredstava, a Varaždinska županija će iz proračuna izdvojiti 5.930.903,33 kuna, pri čemu su predani zahtjevi za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata te se očekuje dodjela 3,2 milijuna kuna.

Bespovratna sredstva su dodijeljena iz Europskog fonda za regionalni razvoj, unutar Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.“, Prioritetna os 4 – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, a po javnom pozivu „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“.

- Pred nama je ogroman zadatak, jer je završeno ili su u realizaciji projekti energetske obnove u 22 škole, čiji osnivač je Varaždinska županija, a ukupna vrijednost ulaganja je 65 milijuna kuna. Sada kreće energetska obnova OŠ Novi Marof, u koju će biti najviše uloženo, 7,4 milijuna kuna, dok je projekt energetske obnove OŠ Radovan vrijedan 2,7 milijuna kuna, u Područnu školu Lovrečan će biti uloženo milijun kuna, u PŠ Nedeljanec 970 tisuća kuna, a u PŠ Cvetlin 926 tisuća kuna. Koliko su važni ovi projekti, koji se financiraju EU novcem i vlastitim sredstvima Županije, dovoljno govori podatak da je, primjerice, zgrada Područne škola Lovrečan izgrađena davne1929. godine te još uvijek koriste loživo ulje. Čestitam svima koji su sudjelovali u pripremi ovih projekata, zamjeniku Tomislavu Paljaku, pročelniku Miroslavu Huđeku, AZRA-i, lokalnoj samoupravi, ravnateljima i učiteljima – rekao je župan Varaždinske županije Radimir Čačić.

 Provođenje pet projekata započelo je potpisivanjem ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz EU strukturnih i investicijskih fondova u lipnju, odnosno u kolovozu 2018. godine. Provedeni su postupci javne nabave za izvođenje radova te potpisani ugovori s izvođačima radova. U pet škola bit će ostvaren cilj, a to je smanjenje potrošnje energije za grijanje, odnosno hlađenje na godišnjoj razini u prosjeku za 60 posto.

Najveći je projekt energetske obnove OŠ Novi Marof. - U dvije godine će u osnovnu i srednju školu u Novom Marofu biti uloženo više od 10 milijuna kuna.  Već je završena energetska obnova Srednje škole, a Županija je izdvojila i sredstva za uređenje starog dijela zgrade OŠ Marof, te za sanaciju električnih instalacija – naveo je župan Čačić.    

 Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač čestitao je svima koji su radili na projektima. – Čestitam županu i županijskoj vlasti na odlučnosti i hrabrosti s kojom su krenuli u realizaciju ovih projekata. Suradnja između Varaždinske županije i lokalne vlasti je odlična te se međusobno se nadopunjavamo, pri čemu je primjer produženi boravak u koji se ove školske godine uključila i Županija – rekao je gradonačelnik Jenkač. Pozdrave je uputio i Tomislav Ilić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

- OŠ Novi Marof je najveća škola ne samo u Varaždinskoj županiji, nego i u regiji. Imamo 938 učenika u matičnoj školi, četiri područne škole i u glazbenom odjelu. Ovim projektom će u potpunosti završiti obnova glavne školske zgrade, bit će to nova škola - rekao je ravnatelj OŠ Novi Marof Anđelko Bošnjak. 

 Na novom dijelu zgrade OŠ Novi Marof će biti izvedena nova ovojnica zgrade, zamijenjena će biti stolarija, a na krovu će biti izgrađena fotonaponska elektrana snage 30 Kw, ugrađena će biti dizalica toplice voda-voda, a u školskoj sportskoj dvorani bit će rekonstruirani rasvjeta i klima komora. Sve navedeno doprinijet će smanjenju potrošnje energije za 74,85 posto u odnosu na godišnju potrošnju prije energetske obnove, povećat će se udio obnovljivih izvora energije za 37,93 posto te smanjiti emisija CO2 za 79,68 posto. Ukupna vrijednost projekta je 7.429.191,25 kuna.Ostale projekte energetske obnove predstavili su Nevenka Turšćak, ravnateljica OŠ Cestica, Martina Vusić, ravnateljica OŠ Višnjica, Predrag Mašić, ravnatelj OŠ Vidovec i Ankica Košćak, ravnateljica OŠ Metel Ožegović Radovan. U OŠ Metel Ožegović Radovan će energetski biti obnovljena stara školska zgrada. Sanirani će biti zidovi ovojnice uz izvedbu ETICS sustava fasade, rekonstruirani stropovi, ugrađena toplinska izolacija, zamijenjen dio vanjske stolarije, rekonstruiran pod sportske dvorane u kojoj će biti ugrađen sustav rekuperacije. Ukupna vrijednost projekta je 2.730.444,50 kuna, a svi radovi će doprinijeti smanjenju potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini za 61,64 posto te smanjiti emisija CO2 za 51,54 posto.

U zgradu Područne škole Lovrečan (matična škola OŠ Cestica) ukupno će biti uloženo 1.068.639,16 kuna: vanjski zidovi će biti toplinski izolirani, kao i ravni krov te pod tavana, zamijenit će se vanjska stolarija, kao i zamijeniti energent za grijanje. To će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje na godišnjoj razini za 60,18 posto.Energetski će biti obnovljena i Područna škola Nedeljanec (matična škola OŠ Vidovec) u koju ništa nije ulagano od 1955. godine. Ukupna vrijednost projekta energetske obnove je 970.595,25 kuna. Vanjski zidovi će biti toplinski izolirani  sistemom ETICS, toplinski će biti izoliran i strop prema negrijanom tavanu, kao i grijani kosi krov, zamijenjena će biti postojeća stolarija, a ujedno će se modernizirati sustav grijanja. Time će se smanjiti potrošnja energije za grijanje za 52,63 posto na godišnjoj razini, te će se smanjiti emisija energije CO2 za 52,55 posto.Energetska obnova zgrade Područne škole Julijane E. Drašković Cvetlin (matična škola OŠ Izidora Poljaka Višnjica) je ukupno vrijedna 926.859,75 kuna. Projekt obuhvaća energetsku obnovu toplinske ovojnice i modernizaciju sustava grijanja. Time će se doprinijeti smanjenju godišnje primarne potrošnje energije za 55,09 posto u odnosu na potrošnju godišnje prije energetske obnove, te će se smanjiti emisija CO2 za 57,40 posto.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.