Školstvo - planiranjem svoje upisne politike Međimurska županija odgovara potrebama regionalnoga gospodarstva

škola počinje

S današnjim danom više od 14 000 učenika i učenica, započelo je s novom školskom godinom koja je dio najvećeg kapitalnog investicijskog ciklusa vrijednog više od 260 milijuna kuna. Međimurska županija, koja postaje županija koja stvara škole za život, županija obrazovanja, a ujedno i primjer sinergije gospodarstva i obrazovanja, jedina je koja u samo jednoj godini ima 25 kapitalnih projekata u istom trenutku, a koji su usmjereni na osnovnoškolsko, srednjoškolsko i akademsko obrazovanje.

 Planiranjem svoje upisne politike Međimurska županija odgovara potrebama regionalnoga gospodarstva pa se struktura ponuđenih obrazovnih programa iz godine u godinu prilagođava potrebama tržišta rada. Potvrđeno je to i danas na konferenciji za medije povodom prvog dana nove školske godine 2018./2019. u Tehničkoj školi Čakovec.

 Župan Međimurske županije Matija Posavec naveo je aktualne projekte, programe i financijsku potporu koja je na raspolaganju djeci predškolske dobi, osnovnoškolcima, srednjoškolcima, studentima i roditeljima, kako bi im se olakšao obrazovni put. „Svaka nova školska godina predstavlja izazove no Međimurska županija se trudi postaviti standarde i rezultate u obrazovanju. Više od 260 milijuna kuna ulažemo u energetsku obnovu škola, gradnju dvorana i izgradnju novih škola, adaptaciju objekata, uz programe po kojima smo do danas jedini u Hrvatskoj. Rezultati možda neće biti vidljivi već sutra, no dugoročno je to jedini ispravan put“, rekao je župan Posavec te istaknuo brojke koje se ulažu. U okviru obrazovnog sustava u tijeku je financiranje obaveznih udžbenika za sve učenike Osnovnih škola, financiranje prijevoza autobusom i vlakom za sve učenike Osnovnih i Srednjih škola, financirani su osobni asistenti za 95 učenika i za djecu u vrtiću, osigurane su jednokratne potpore za 2140 studenata s područja Međimurja, nadalje osigurane su stipendije za 62 učenika, djece hrvatskih branitelja, osigurana su sredstva za otplatu studentskih kredita, financirani su školski obroci za 1492 učenika, novčane nagrade za uspjeh na državnoj maturi i za dobitnike rektorovih nagrada. Ujedno, Međimurska županija financira osposobljavanje učenika osnovnih i srednjih škola za sigurno upravljanje biciklom, škola plivanja za učenike 3. razreda OŠ, sredstva za ranu intervenciju za učenike s posebnim potrebama,  osiguran je dodatan rad sa 80 nadarenih učenika u 30 škola, edukacija za 30 učitelja i profesora, financiranje predškole za djecu Romske nacionalne manjine, osigurana su sredstva za Centar izvrsnosti iz Informatike, sredstva za rad s učenicima u slobodno vrijeme, zaklada za obrazovanje „dr. Vinko Žganec“, osnovan je Centar kompetencije iz strojarstva u Tehničkoj školi Čakovec.  Slijedom navedenog, osigurana su sredstva za Centar održivog razvoja na Međimurskom veleučilištu, a dok su 3 međimurske škole OŠ Orehovica, OŠ Donja Dubrava i SŠ Prelog u eksperimentalnom programu „Škola za život“. Bitno je spomenuti da je ove godine osnovana Javna ustanova „Metalska jezgra“ čiji je iznos 32 milijuna kuna! U 2018. godini, otvoren je i Studentski dom. Svi  projekti, kapitalne investicije, izgradnje dvorana, škola čine Međimursku županiju brzorastućom u segmentu obrazovanja.

 Pročelnik UO za obrazovanje, kulturu i šport Branko Sušec, nadovezao se na župana „ Nabrojivši sve projekte čija je vrijednost više od 260 milijuna kuna, dio su najvećeg kapitalnog ciklusa u obrazovanju koje provodi Međimurska županija. Trudimo se osigurati najbolje uvjete i prilagoditi obrazovanje tržištu rada.

 Učenici su direktni i indirektni sudionici u prometu, pa je s početkom nastave započela tradicionalna preventivna kampanja „Poštujte naše znakove“ kojom se skreće pozornost javnosti na djecu u prometu. Policijske aktivnosti u prometu predstavila je Irena Branović, policijska službenica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa: „Policijski službenici PU međimurske preventivnim aktivnostima žele osigurati sigurnost djece u prometu pa će tako tijekom mjeseca rujna pojačano nadzirati i regulirati promet oko škole, održati učenicima predavanja o sigurnom načinu ponašanja u prometu, ali i opasnostima s kojima se mogu susresti. Akcije su vrlo dobro prihvaćene u javnosti i ostvaruju pozitivne rezultate što pokazuju podaci prema kojima unazad nekoliko godina nisu zabilježene nesreće u zonama odgojno-obrazovnih ustanova u Međimurju“.

 Međimurska županija jedna je od rijetkih Županija u Hrvatskoj s potpuno financiranim prijevozom za učenike. O samoj organizaciji identifikacijskih kartica i svemu što je potrebno, osvrnuo se Davor Tkalec, voditelj Prometnog ureda „M grupe“.: „Autobusne linije od danas prometuju prema redu vožnje, a tako će biti tijekom cijele školske godine. Svi učenici srednjih škola, moraju ishoditi potvrdu u svojim školama, a nakon toga predati ispunjene potvrde za ostvarivanje prava na sufinanciranje međumjesnog javnog prijevoza na blagajnu Autobusnog kolodvora Čakovec, nakon čega će moći pratiti obavijest o podizanju novih iskaznica. Cijena izrade iskaznice je 100 kuna i to je jedini trošak prijevoza koji vrijedi cijele školske godine.“

 Zamjenica župana Sandra Herman i ravnatelj Tehničke škole Čakovec Dražen Blažeka poželjeli su svim djelatnicima, učenicima i roditeljima mnogo uspjeha u novoj školskoj godini u koju je upisan 9521 učenik u osnovne škole i 3875 u srednje škole, od čega je 1130 prvašića krenulo u redovni obrazovni sustav međimurskih osnovnih škola.

Podršku učenicima i njihovim mentorima dali su predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, pročelnici Upravnih odjela Međimurske županije Goran Gotal, Sonja Tošić Grlač, Darko Radanović, ali i ravnatelji svih srednjih škola iz Međimurske županije i to su redom Bosiljka Vinković Kukolić (Ekonomska i trgovačka škola Čakovec), Sandra Breka Ovčar (Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec), Renato Vinko (Gospodarska škola Čakovec), Zvonko Ladić (Graditeljska škola Čakovec), Gordana Ramušćak (Srednja škola Čakovec) i Tomislav Gregur (Srednja škola Prelog).

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.