Gotovi su novi udžbenici i metodički priručnici za 8,5 tisuća učenika iz 74 škole koje će sudjelovati u eksperimentalnoj provedbi reforme školstva. Kako izgledaju i što donose te koji je omjer papirnatih i digitalnih udžbenika istražio je HRT. Školska torba, javlja Sunčica Findak s HRT-a  bit će lakša - i do 30 posto!
Nakladnici su odradili "lavovski" posao, ponudili su materijale učiteljima u najkraćem roku. Učitelji su udžbenike odabrali, sada su u tisku.Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja kaže da učitelj može sam odlučiti što će koristiti u digitalnom obliku, što u papirnatom, a svi učenici će imati tablete na kojima će biti svi udžbenici i u tiskanom i ovi digitalni oblici, sve simulacije što im trebaju za rad.
Kako bi primjerice povijest bila što zanimljivija, doznajemo, surađivalo se s muzejima. Zanimljivije će biti i onima kojima matematika i jednadžbe baš i nisu ljubav. "Pa učenici neće morati samo rješavati neke teoretske zadatke nego ć , a to je pripremljeno preko metodičkih priručnika, na drugačiji način primjerice odrediti visinu zgrade ili stabla koristeći Talesov poučak", pojašnjava ministrica.
Vjeronauk na iznimno zanimljiv način približava učenicima gradivo i kroz zabavu, igru, glazbu, a korištena je i 3D animacija. "Da bi se učenike provelo kroz Jeruzalem, da vide kakvi su interijeri, gdje su se događale scene u Bibliji, tako je to približeno učenicima", dodaje ministrica Divjak.
Kao pomoć, učiteljima su pripremljeni i dani na izbor različiti scenariji za rad s učenicima,  a za učenike pak postoje rubrike za samoprocjenu uz pomoć kojih mogu ispitati koliko su usvojili pojedino gradivo. No sve će to, i novi udžbenici i novi pristup nastavi, proći još jedan veliki test - onaj roditelja. Ako nakon svih tih novina više ne budu morali sa svojom djecom učiti i kod kuće, kažu, reforma će uspjeti!

 
 IZVOR:  HRT