CESI od Grada Zagreba zahtijeva uvođenje seksualnog obrazovanja u osnovne i srednje škole

CESI od Grada Zagreba zahtijeva uvođenje seksualnog obrazovanja u osnovne i srednje škole

“Posljednjih godina u Hrvatskoj je provedeno više istraživanja iz kojih je moguće izvući samo jedan zaključak - moramo djelovati odmah! Nedavna studija o seksualnom ponašanju mladih u Hrvatskoj ističe kako su razine rizičnog ponašanja već 15 godina razmjerno visoke, a posebice zabrinjava neredovita upotreba kondoma. Više od polovice mladih u životu je doživjelo neki oblik nasilnog ponašanja u partnerskim vezama! Istodobno, u zagrebačkim osnovnim i srednjim školama, sadržaji vezani uz seksualno i reproduktivno zdravlje provode se tek JEDAN školski sat godišnje. Ako već danas ne krenemo u uvođenje sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja u škole, situacija može biti još i lošija”, poručuje Nataša Bijelić, stručna suradnica CESI-Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje na programu Spol, rod i seksualna prava.

CESI je ovaj tjedan započeo kampanju za uvođenje sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja u zagrebačke osnovne i srednje škole. Provokativnim plakatima postavljenim diljem glavnog grada i radijskim spotovima CESI upozorava kako je krajnje vrijeme za konkretne poteze vladajućih u Zagrebu. Poruka je jasna - na našem društvu je odabir kako će mladi učiti o seksualnosti: na greškama ili na nastavi, na tulumu ili predavanju, od svećenika ili nastavnika?

U hrvatskim školama o temama seksualnosti uči se kroz međupredmetnu temu “Zdravlje” koja temama seksualnosti i reproduktivnog zdravlja pristupa na neadekvatan i zastarjeli način - bazira se na medikalizaciji seksualnosti i konzervativnom pristupu, a izostavlja teme rodnih stereotipa, ravnopravnosti, postavljanja i poštivanja granica te uvažavanja različitosti. Ovakav pristup u potpunoj je suprotnosti s međunarodno relevantnim smjernicama za seksualnu edukaciju i primjerima dobrih praksi koje donose UNESCO, IPPF, WHO ili UNFPA, a koje preporučuju stavljanje seksualnosti u širu perspektivu osobnog i seksualnog rasta i razvoja.

S obzirom na to da Ministarstvo znanosti i obrazovanja podržava postojeći model učenja o seksualnosti i reproduktivnom zdravlju, veliku ulogu u pokretanju pozitivnih promjena mogu imati gradovi. Ukoliko se odluči na uvođenje sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja, Grad Zagreb bio bi prvi grad na području Republike Hrvatske koji bi uveo takav program i na taj način se jasno pozicionirao kao grad kojem su dobrobit, zdravlje i kvaliteta života mladih važni.

Podsjetimo, platforma Možemo!, koja je na vlasti u Zagrebu, u svojim programskim materijalima ističu da žele u području obrazovanja snažnije naglasiti sadržaje vezane uz seksualna i

reproduktivna prava i zdravlje te prepoznaju važnost sprečavanja i borbe protiv seksualnog i rodno uvjetovanog nasilja. Također njihova vizija uključuje da “odgojne i obrazovne institucije u Zagrebu podržavaju različite identitete“, te između ostalog, djeluju protiv seksizma i homofobije.

“Vjerujemo kako aktualna gradska vlast ima sluha za ovu temu te da shvaćaju važnost školske seksualne edukacije utemeljene na znanstvenim činjenicama. Očekujemo da se u najkraćem roku oformi stručna radna skupina koja će odmah krenuti s izradom kurikuluma, nastavnih materijala i edukacijom provoditelja programa. Samo tako djeca i mladi mogu dobiti potrebna znanja o seksualnosti za koje su prethodne generacije bile nepravedno zakinute”, zaključuje Bijelić.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.