Otvoren Centar kompetentnosti za cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma KLIK Pula

Otvoren Centar kompetentnosti za cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma KLIK Pula

U Puli je svečano otvoren Centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma KLIK Pula. Radi se o trenutačno najvećoj investiciji na području obrazovanja u Istri. Osnivanje, uspostava i razvoj Centra KLIK Pula provodilo se putem dva projekta - Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda ukupne vrijednosti oko 12,5 milijuna eura.

Izaslanik predsjednika Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić rekao je da se u Hrvatskoj trenutno radi 25 projekata Centara kompetentnosti te da ih je do sada realizirano 11, a po dovršetku svih centara, do 2025., oni će biti okosnica hrvatskog strukovnog obrazovanja u budućnosti.  U toj će se školi, dodao je, educirati novi mladi kadrovi koji će zauzimati svoje mjesto na tržištu rada s konkretnim znanjima u turizmu.

"Znanje dolazi u izravnu svezu s kvalitetom turističkog proizvoda i stvaranje novih kadrova. To će biti tvornica novih mladih inovativnih umova u turizmu i zato je to izrazito bitan projekt kako za Istru, tako i za Hrvatsku i vjerujem da će dati doprinos kvaliteti turističkog proizvoda kojoj svi težimo. Ovakvi centri su uistinu zalog za budućnost", kazao je Erlić, dodavši da je važno posvetiti se kvaliteti odnosno tome što je Istra već odavno prepoznala i na čemu je poznata u Hrvatskoj. 
Osim toga, naglasio je, grade se novi vrtići, nove škole, digitalizirane su sve škole, izgradili smo moderne studentske domove i nastavljamo dalje jer obrazovanje je temelj modernog društva.

Centar KLIK Pula -novi rasadnik kvalitetnih turističkih kadrova i odgovor na izazove na tržištu rada

Istarski župan Boris Miletić rekao je da je ovaj mandat u znaku velikih investicija u obrazovanje jer je upravo obrazovanje jedno od najznačajnijih stupova društva kad se govori o znanju i konkurentnosti. "Centar KLIK Pula bit će rasadnik novog i kvalitetnog kadra koji će još snažnijim povezivanjem s gospodarstvom znati odgovoriti na izazove na tržištu rada", dodao je.

Odlukom Ministarstva turizma, u srpnju 2018., Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu imenovana je Centrom i time je stekla prava na prijave na natječaje Ministarstva turizma i sporta kroz razne fondove. 
Prvi projekt se odnosi na rekonstrukciju i dogradnju centra KLIK Pula, a nositelj je bila Istarska županija te mu je ukupna vrijednost 6,6 milijuna eura, od čega je 3,9 milijuna eura osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a preostalih 2,6 milijuna eura sufinancirala je Istarska županija. Nakon provedenog postupka javne nabave za odabir izvođača radova na rekonstrukciji i dogradnji Centra KLIK PULA te potpisa Ugovora s tvrtkom DE CONTE d.o.o., građevinski radovi krenuli su u rujnu 2022.

Drugi je projekt obuhvatio uspostavu i razvoj Centra, kao i niz programa stručnog usavršavanja za nastavnike, provedbu visoko kvalitetne praktične i teorijske nastave. Vrijednost projekta je 5, 9 milijuna eura, a financiran je iz Europskog socijalnog fonda.

Izvor: Hina/Vlada
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.