Grad Čakovec za svoje studente osigurao oko 300 tisuća eura

Grad Čakovec za svoje studente osigurao oko 300 tisuća eura

Prema nedavno provedenom istraživanju među jedinicama lokalne samouprave, Grad Čakovec treći je grad u zemlji po izdvajanju za obrazovanje te jedan od samo pet koji više od pola svog proračuna izdvaja upravo za obrazovanje. Briga za cijelu obrazovnu vertikalu u Čakovcu kreće od predškolskog odgoja pa sve do visokoškolskog obrazovanja, točnije studenata, gdje se kontinuirano putem stipendija omogućuje financijska pomoć studentima i njihovim roditeljima u plaćanju troškova studiranja. Kako je rekla gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, time se potiču mladi sugrađani da steknu akademska zvanja, da se nakon završetka školovanja zaposle u rodnom kraju i stečena znanja upotrijebe za razvoj Čakovca i Međimurja.

“Raznovrsnih studija koje ste odabrali, ima mnogo, čak 56, a to nam pokazuje da čakovečki studenti imaju široki krug interesa za stjecanjem znanja. Drago mi je da je točno polovica vas odabralo i školovanje za zvanja u kojima kod nas, ali i u cijeloj Hrvatskoj nema dovoljno stručnjaka. Želim Vam puno uspjeha u studiranju, lijep studentski život, sigurna sam da ste studije odabrali prema vašem afinitetu te da ćete jednog dana kad završite, biti odlični stručnjaci u svojim područjima. Hvala i vašim roditeljima, prije svega jer su vam podrška, i to ne samo financijska, nadamo se da smo ovim potporama pomogli vašem kućnom budžetu i bezbrižnijem učenju”, rekla je čakovečka gradonačelnica u svom obraćanju dijelu studenata koji su u Gradskoj vijećnici i javno potpisali svoje nove ugovore, čime su se pridružili dugoj listi sugrađana koji su od 2000. do danas dobivali i dobivaju gradsku stipendiju.

Čakovec potporama u vidu stipendija pomaže svojih 305 studentica i studenata

Da su svečanosti prisustvovali svi novi stipendisti, kojih je u Čakovcu čak 102, vijećnica bi bila daleko premalena. Tako je naglašeno kako će se od 2024. dodijeliti ukupno 51 nova stipendija putem bespovratnih novčanih potpora namijenjenih studentima deficitarnih područja i 51 beskamatna novčana potpora za ostala područja. Ova 102 nova studenta pridružuju se dosadašnjoj brojci od 203 stipendista, pa tako Grad Čakovec u ovom trenutku potpomaže ukupno 305 studentica i studenata sa svog područja. Za sve njih, novčane potpore ako studiraju u Čakovcu iznose 53,09 eura mjesečno, studenti koji pohađaju studije u Varaždinu dobivat će 66,36 eura, a oni u Zagrebu, drugim hrvatskim gradovima te u inozemstvu 119,45 eura mjesečno. Potporu svog grada koja za 2024. godinu za sve studente sveukupno iznosi oko 295.000,00 eura, zaslužili su redom svojim prosjekom ocjena, odabranim smjerom studija i budućeg zanimanja te izvrsnošću.

Čakovečki studenti: “Ova podrška puno znači”

Da studentski život nije jeftin, pa samim time svaka pomoć i podrška, u ovom slučaju jedinice lokalne samouprave, itekako puno znači u svakodnevnom životu, učenju i studiranju općenito, rekla je prilikom svečanosti Maria Abramović, studentica 2. godine psihologije na Filozofskom fakultetu u Rijeci, dok su se studentice Idora Filo, studentica 1. godine farmacije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci i Doroteja Hunjadi, studentica 2. godine veterinarske medicine Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu zahvalile na potpori koju će izdvojiti za najveće troškove tijekom studija, stana i hrane.

Stipendiranjem studenata Čakovec nastoji pomoći mladima koji su školovanje nakon srednje škole odlučili nastaviti na nekom od fakulteta u Hrvatskoj i inozemstvu. Program stipendiranja jedna je od aktivnosti koja se financira iz Gradskog proračuna, a usmjerena je prema podizanju kvalitete obrazovanja. Stipendiranje studenata počelo je prije više od dvadeset godina, s ciljem poticanja mladih da nastave školovanje, te povećanja broja visokoobrazovanih građana. Taj cilj je ostvaren, nastavak školovanja na fakultetima i učilištima odabir je većine naših maturanata, a Čakovec se iz grada u kojem živi manje visokoobrazovanih od nacionalnog prosjeka, pretvorio u grad koji prednjači po broju studenata u odnosu na broj stanovnika. Prije nekoliko godina studenti koji se školuju za neko od deficitarnih zanimanja, oslobođeni su vraćanja stipendije, a uvedena je i mogućnost zajedničkog stipendiranja s gospodarstvom. S obzirom da je velik broj studenata odlučio stječi zvanje iz jednog od zanimanja koja su na listi potrebnih našem kraju, bez sumnje je njihovom izboru budućeg zanimanja pridonijela i mogućnost stipendiranja bez vraćanja financijske potpore nakon završetka studija.

U 2025. predviđeno povećanje izdvajanja za program stipendiranja za 20%

U projekcijama Proračuna Grada Čakovca za 2025. godinu, koja je usvojena zajedno s Proračunom za iduću godinu, predviđeno je i povećanje stavke koja se odnosi na stipendiranje za više od 20 posto. Iduće godine slijedi dopuna Odluke o poticanju visokoškolskog obrazovanja, a analizom svih pokazatelja u nju će se uvrstiti nove mogućnosti za mlade koji primaju gradsku stipendiju.

“Svjesni smo kako su upravo mladi ti koji nose promjene u svakom društvu, uvode inovacije te su otvoreniji prema drugačijem, pa radimo sve što je u našoj moći kako bi im omogućili što lakši put do preuzimanja vodećih funkcija u našem društvu. Sudeći po broju mladih koji rade ili vode čakovečka poduzeća, osmišljavanju društvene sadržaje, aktivno sudjeluju u javnom životu, Čakovec će spremno dočekati sve izazove koje će nam vrijeme donijeti, zaključila je Cividini.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.