Najavljena kampanja „Odaberi svoju školu“, osmaše čeka 2037 slobodnih mjesta u srednjim školama i novi obrazovni programi

Najavljena kampanja „Odaberi svoju školu“, osmaše čeka 2037 slobodnih mjesta u srednjim školama i novi obrazovni programi

Osme razrede osnovnih škola na području Varaždinske županije završava 1649 učenika. Za njih je, kao i za učenike iz drugih županija osigurano 1897 slobodnih upisnih mjesta u 13 srednjih škola kojima je osnivač Varaždinska županija, odnosno 2037 mjesta u 17 srednjoškolskih ustanova na području Varaždinske županije – moglo se, između ostalog, čuti na konferenciji za medije, a na kojoj su informacije oko upisa u srednje škole u novoj školskoj godini 2023./24. i kampanji „Odaberi svoju školu“ dali zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

 Ono što je važno za naglasiti je da u odnosu na prošlu školsku godinu nije došlo do ukidanja niti jednog programa u srednjim školama, pa su čak odobreni novi programi obrazovanja – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.

 Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek naglasio je kako u ponedjeljak, 29. svibnja 2023. godine kreću prijave u sustav za upis u srednje škole, te da se svaki učenik koji završava osnovnu školu mora registrirati u sustav i čekati završetak školske godine.

 Od 28. lipnja do 7. srpnja imamo prijave programa preko informacijskog sustava, a 10. srpnja imat ćemo objavu konačnih rezultata. Jesenski rok počinje 21. kolovoza i završava 26. kolovoza objavom konačnih rezultata, dok će nastava započeti 4. rujna – rekao je Huđek.

 Istaknuo je kako su 30 posto upisnih mjesta gimnazijski i umjetnički programi, a 70 posto programi iz strukovnih zanimanja. Broj razrednih odjela nije povećan, nego je presložena struktura upisa.

 Prvi put, Gospodarska škola Varaždin upisat će jedan gimnazijski program, jezičnu gimnaziju, Srednja škola Novi Marof po prvi put upisuje tehničara za računalstvo, Srednja škola Ivanec također prvi put upisuje strojarskog računalnog tehničara, Srednja škola Ludbreg prvi put upisuje elektroinstalatera, Srednja škola „Arboretum Opeka“ prvi put konobara JMO. Imamo i jedan novi umjetnički program, pa će tako Glazbena škola imati upis za udaraljke – pojasnio je Huđek.

 I ove godine tradicionalna kampanja za upise učenika u prve razrede srednjih škola pod nazivom „Odaberi svoju školu“ održat će se od 31. svibnja do 5. lipnja u vremenu od 18 do 20 sati. Započet će u Gospodarskoj školi Varaždin, zatim 1. lipnja seli u Osnovnu školu Novi Marof, dan kasnije je u Srednjoj školi Ivanec i završava 5. lipnja u Osnovnoj školi Ludbreg.

 Kampanja je zamišljena kao svojevrstan sajam na kojoj će svaka srednja škola iz Varaždinske županije imati svoj štand s promotivnim materijalima. Mislim da je to dobar model gdje će učenici i roditelji u neposrednom kontaktu dobiti sve potrebne informacije kako bi mogli lakše donijeti konačnu odluku o izboru budućeg nastavka školovanja. Predstavnicima srednjih škola pridružit će se i predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, HGK – Županijske komore Varaždin te Obrtničke komore Varaždinske županije – izjavila je zamjenica župana zaželjevši svim učenicima, ali i njihovim roditeljima, da ostvare upis u željenu srednju školu, sa što manje stresa.

 Ujedno i ove godine Varaždinska županija napravila je promotivnu knjižicu „Odaberi svoju školu“ s kratkim informacijama o svakoj srednjoj školi, upisnim kvotama i rokovima. Ona će biti dostupna i u digitalnom obliku te proslijeđena svim osnovnim i srednjim školama u cilju dostupnosti što većem broju učenika.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.