General-bojnik Tihomir Kundid postat će novi načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH

Tihomir Kundid

General-bojnik Tihomir Kundid bit će novi načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Takav je dogovor prema neslužbenim izvorima postignut između Pantovčaka i Banskih dvora. Kundid će na toj funkciji zamijeniti admirala Roberta Hranja, čiji mandat istječe na kraju veljače.

Prema nekim medijima, Kundidovo ime je iznenađenje jer se nije spominjalo među imenima koja su se posljednjih mjeseci spominjala u kuloarima. 55-godišnji Ivančan i rođeni Varaždinac Tihomir Kundid završio je Fakultet strojarstva te poslijediplomski studij na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. Ratnu školu Ban Josip Jelačić završio je 2008., a u Kanadi je završio „Canadian Forces Language School”. U obranu Hrvatske uključio se odmah u prosincu 1990. godine, a godinu kasnije ulazi u Specijalnu policiju. Bio je pripadnik 2. gardijske brigade „Gromovi” u kojoj je obnašao niz zapovjednih dužnosti, zatim zamjenik zapovjednika Gardijske motorizirane brigade, a potom i zapovjednik Mehanizirane brigade.

Od ožujka 2020. do listopada prošle godine bio je na dužnosti zamjenika zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, da bi nakon odlaska Borisa Šerića na dužnost vojnog predstavnika RH pri NATO-u i EU bio promaknut u zapovjednika. Admiral Hranj, čiju će dužnost sada preuzeti opisao gao kao „visoko moralnu, motiviranu i profesionalnu osobu koja se nikada ne umara izvršavajući svoje zadaće”.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.