Hrvatska predsjednica u službenom posjetu Bugarskoj

Hrvatska predsjednica u službenom posjetu Bugarskoj

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u jednodnevnom je posjetu Bugarskoj. U Sofiji se u srijedu sastala s predsjednikom Rumenom Radevom, premijerom Bojkom Borisovom te predsjednicom parlamenta Cvetom Karajančevom. Nakon sastanka s Radevom na čiji poziv je i došla u Bugarsku, istaknuti su dobri odnosi dviju zemalje te da ima prostora za jačanje gospodarske suradnje. Posebno bolje prometno i energetsko povezivanje.

 

Depopulacija stanovništva isti je problem dviju zemalja

Hrvatska i Bugarska dijele sličnu nedavnu povijest tranzicije te se suočavaju s istim problemima koje potiče i njihovo okruženje, rekla je u Sofiji predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom susreta s predstavnicima hrvatske manjine u Bugarskoj.

Dvije države se i "suočavaju sa sličnim izazovima u današnjem postrecesijskom razdoblju kad bismo željeli ostvariti što je moguće veći rast gospodarstva u svojim domovinama i kako bismo prije svega sačuvali svoje ljude", rekla je predsjednica dodajući da su ti problemi prvenstveno depopulacija i odlazak ljudi, pogotovo mladih.

Poslije Beča europsko vodstvo preuzima Rumunjska, a Hrvatska će predsjedati od početka 2020., zbog čega će se u narednom razdoblju održati kontinuitet politike prema europskoj perspektivi Balkana. "Trenutno smo zabrinuti stanjem na JI Europe jer se otvara vakuum koji, popunjavaju i neke treće strane koje imaju različite interese i upravo zato je na ovom prostoru potrebna jedna snažna politika proširenja odnosno konsolidacije. To će svakako biti jedan od prioriteta i hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a", rekla je predsjednica. Radev je hrvatsko-bugarsku suradnju po tom pitanju ocijenio vrlo značajnom jer se dvije države nalaze s obje strane "osjetljive regije Balkana".

 

Odnosi s Rusijom

Dvoje predsjednika razgovaralo je, između ostalog i o odnosu Rusije i EU-a u svjetlu nedavnog napada u Velikoj Britaniji. Bugarska je jedna od zemalja EU-a koja nije protjerala ruske diplomate. Bugarski predsjednik Rumen Radev istaknuo je da Bugarska, kao predjsjedateljica Europskog vijeća nema pravo na takve nagle poteze. "Kako bismo poduzeli iduće korake mi trebamo dobiti jasne i neosporne dokaze", zaključio je bugarski predsjednik Radev, kojeg se često percipira kao čelnika sklonom Rusiji.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je poručila da je politika dijaloga jedini put za odnose između Rusije i zapadnih država. Spomenula je pitanja međunarodne sigurnosti, terorizma, radikalizacije i drugih prijetnji s kojima se dva bloka suočavaju. Naglasila je kako su važna sastavnica i ekonomski interesi i kako će se uvijek zalagati za otvaranje novih tržišta za hrvatsko gospodarstvo. Napomenula je i da je Moskva jedna od odgovornih za provedbu mira u BiH. "Imamo niz pitanja koje trenutno rješavamo: Agrokor, zagađenje zraka u Slavonskom Brodu. Vjerujem da će ruska strana iskazati spremnost zanastavak razgovora. Hrvatska se solidarizirala s EU-om u pitanju protjerivanja diplomata. U potpunosti razumijem odgovor ruske strane i njegovu političku supstancu, ali i poruku koja je poslana. Nadam se da je to i poruka želje za daljnom suradnjom u pitanjima koje sam spomenula", kazala je hrvatska predsjednica.

HRT/HIA.com.hr
foto:predsjednica.hr

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.