Župan Čačić s inicijativom petorice župana o brzoj pruzi i bržem razvoju Sjevera

PETORICA ŽUPANA

Petorica župana – Radimir Čačić, Željko Kolar, Matija Posavec, Darko Koren i Damir Bajs – potpisali su u Zaboku 9. srpnja, Pismo namjere o sklapanju razvojnog sporazuma s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.Time su pokrenuli postupak za potpisivanje razvojnog sporazuma za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku, na temelju kojeg bi se provodili strateški i infrastrukturni projekti koji povezuju svih pet županija, Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku, Međimursku, Koprivničko-križevačku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

- Vlada je sama otvorila ovaj proces nakon što je izrađen i potpisan razvojni sporazum za Slavoniju. Mi župani sa sjevera ne samo da smo takav koncept postavili prvi, prije dvije godine potpisom sporazuma o projektu brze pruge Zagreb – Krapina – Varaždin – Čakovec, nego smo se još prije 1,5 godinu javili Vladi s konkretnim ponudama i projektima. Svojim potpisom danas potičemo Vladu da nam da šansu da dodatno ubrzamo realizaciju EU projekata, jer građani s razlogom nisu zadovoljni s razinom realizacije koja je daleko od onoga što bismo mi htjeli i što građani ove zemlje zaslužuju – rekao je župan Radimir Čačić.
Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar najavio je da će Pismo namjere već danas biti proslijeđeno Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU. S obzirom da je bilo na usuglašavanju u Ministarstvu, petorica župana smatraju da nema razloga da ga ministrica Gabrijela Žalac ne potpiše već ovaj tjedan. Nakon toga kreće postupak u trajanju od šest mjeseci tijekom kojeg se priprema sporazum s konkretnim projektima, načinom financiranja i rokovima realizacije.
- Svi župani, a posebno mi sa sjevera možemo pomoći Vladi jer prepoznajemo potrebe građana, znamo realizirati projekte te očekujemo da nas Vlada u tome ne sprečava. Nudimo razvojni sporazum i očekujemo da ga Vlada potpiše u najkraćem mogućem roku. Nakon tog potpisa, postoji rok od šest mjeseci za realizaciju. Ako se ne realizira, obavijestit ćemo javnost da je nakon čak 1,5 godinu čekanja, sve bila farsa u kojoj se javno pričalo o tome da bi se htjelo potaknuti projekte kroz razvojne sporazume, ne samo za Slavoniju, a zapravo se činilo sve da se ne napravi ništa – naveo je župan Čačić.
Dodao je da Vlada iskustva, sugestije i projekte sjevernih županija treba implementirati usljedeću financijsku perspektivu Europske unije za razdoblje od 2021. do 2027.
- Potpuno je jasno da mi sutra nećemo biti u stanju pratiti projekte budući da su naši županijski proračuni limitirani i iscrpljeni. Rješenje je da država poveća izvorne prihode jedinicama regionalne samouprave, što im ne pada napamet, ili da formira fond za podršku domicilne komponente, koji već postoji, ali se ne koristi na suvisli i društveno koristan način. Naime, danas se koristi tako da limitira uspješne u pripremi projekata i povlačenju bespovratnog EU novca – istaknuo je župan Čačić.
Napomenuo je da je interes države da se izradi i potpiše ovaj razvojni sporazum. - Država već jako kasni. Da bismo bili spremni za novi EU proračun 2021. – 2027. godine, mi već sad moramo imati potpisan razvojni sporazum na temelju kojega bismo započeli s pripremom projekata. Primjer je zdravstveni turizam, za čiji razvoj postoji neupitni potencijal na području sjeverne i središnje Hrvatske budući da svi imamo toplice. Na temelju razvojnog sporazuma mi bismo, poput slavonskih županija, imali pravo na 150 do 250 milijuna kuna potrebnih za pripremu projekata za brendiranje i razvoj tog velikog potencijala te drugih strateških i infrastrukturnih projekata – zaključio je Čačić. 

Potpisivanju Pisma namjere u Zaboku prisustvovala je i savjetnica župana Natalija Martinčević.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.