Zajedno za održivi ribolov Rio Mare i WWF

Zajedno za održivi ribolov Rio Mare i WWF

Na skupu o stanju svjetskih mora, očuvanju ribljeg fonda i važnosti odgovornog ribolova  u Zagrebu sudjelovali su  brojni stručnjaci među kojima i Luciano Pirovano, direktor održivog razvoja Bolton Food, Danijel Kanski, stručnjak za ribarstvo i voditelj morskog programa u Svjetskoj organizaciji za zaštitu prirode WWF Adriji, dr Sanja Matić Skoko s Instituta za oceanografiju i ribarstvo, Laboratorij za ihtiologiju i priobalni ribolov, dr Tibor Janči sa Sveučilišta u Zagrebu, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Laboratorij za tehnologiju mesa i ribe i dr  Leon Grubišić, voditelj Laboratorija za akvakulturu s Instituta za oceanografiju i ribarstvo, Split.

‘Poslovanje glede  mora biti održivo i odgovorno. Potrošači danas žele više od kvalitete, žele odgovornost’, istaknuo je Luciano Pirovano. Danijel Kanski rekao je među ostalim: ‘Promjene su nužne, zaštita morskih resursa je od iznimne važnosti jer je neodrživ ribolov problem, ne samo za prirodu već i za ljude koji žive od ribarstva.’

Na skupu se govorilo i o suradnji WWF i tvrtke Rio Mare koja konzervira ribu i koja smatra  kako je njihova odgovornost poštivati more i njegovu biološku raznolikost. Tvrtka Rio Mare se obavezala da će, u suradnji s WWF-om, do kraja 2024. godine cjelokupna proizvodnja potjecati iz održivih izvora ribarstva.

Neki od njihovih proizvoda već sada nose MCS oznaku, certifikat koji jamči adekvatni standard za održivi ribolov i sljedivost proizvoda iz ribarstva,

Znanstvenici su se suglasili  da je stanje na Mediteranu  kritično ali svijest o tom  problemu se podiže, a upravo ovakvi projekti pravi su put prema promjeni na bolje na kojem su se zajedno za Oceane udružili Rio Mare i WWF.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.