I u prvom kvartalu nastavljen rast plaća

I u prvom kvartalu nastavljen rast plaća

 

U ožujku je ove godine prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama iznosila 8778 kuna, što je 133 kune više nego u prethodnom mjesecu i 311 kuna ili 3,7% više nego u ožujku 2018. godine. Istodobno je neto plaća iznosila 6464 kune, što je 95 kuna više nego u prethodnom mjesecu i 211 kuna ili 3,4% više nego u istom mjesecu prošle godine. Riječ je o nastavku dinamičnog rasta plaća na godišnjoj razini koji je tek privremeno bio usporen u studenome prošle godine. Pritom je realan rast plaća bio niži s obzirom na inflaciju koja je iznosila 0,9%, pa je tako bruto plaća u ožujku na godišnjoj razini realno povećana za 2,8%, a neto plaća za 2,5%. Time je istodobno nastavljena i tendencija snažnijega međugodišnjeg rasta bruto u odnosu na neto plaću, što je obilježavalo i kretanja u cijeloj 2018. godini. Rast plaća u ovoj godini podupiru svi važniji čimbenici među kojima se ističe nastavak gospodarskog rasta u znatnoj mjeri temeljen na osobnoj potrošnji, povećanje zaposlenosti i smanjenje nezaposlenosti te pritisak nedostatka radnika određenih struka i emigracijskih tokova na rast plaća. Uz to, u smjeru rasta plaća djeluje i dio mjera ekonomske politike koji se odnosi na daljnje povećanje minimalne plaće od početka ove godine te porezne promjene u oporezivanju dohodaka i u smanjenju ukupnog opterećenja poslodavaca doprinosima, koje omogućuju nastavak rasta neto plaće.

U takvim je okolnostima sumarno u prvom kvartalu ove godine prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama iznosila 8697 kuna, što je nominalno 3,9%, a realno 3,4% više nego u prvom kvartalu 2018. godine. Istodobno je prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom iznosila 6411 kuna, što je nominalno 3,6%, a realno 3,1% više nego u istom razdoblju prethodne godine. Pritom je ostvareni rast realne neto plaće u prvom kvartalu ove godine blago usporio u odnosu na rast u istom razdoblju 2018. godine kada je iznosio 3,3%. Najviša je prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u prvom kvartalu 2019. isplaćena u djelatnosti Proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, u iznosu od 12078 kuna, a najniža je isplaćena u djelatnosti Zaštitne i istražne djelatnosti u iznosu od 4208 kuna. Na godišnjoj je razini rast neto plaće veći od 20% zabilježen u Proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, dok je istodobno smanjenje razine prosječne neto plaće zabilježeno u sedam djelatnosti, a naviše u Proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava pod utjecajem problema u brodogradnji.

Plaće rastu i u europskim zemljama pri gospodarskom rastu sve više oslonjenom na osobnu potrošnju te pod pritiskom demografskih kretanja i nedostatka radnika. Pritom u sličnim zemljama u pravilu plaće rastu dinamičnije nego u Hrvatskoj. Stoga se širi krug zemalja s mjesečnom bruto plaćom višom od tisuću eura pa su takvu plaću u ožujku prema dosad raspoloživim podatcima bilježile Slovenija (1752 eura), Poljska (1201 euro), Hrvatska (1184 eura), Slovačka (1143 eura) i Rumunjska (1062 eura), a slijede ih Crna Gora (765 eura), Bosna i Hercegovina (714 eura) i Bugarska (638 eura).

U ovoj godini očekujemo nastavak rasta plaća pri pozitivnim kretanjima na tržištu rada, utjecaju poreznih promjena i povećanja minimalne plaće te pritisku koji na rast plaća vrši nedostatak radnika određenih struka. Stoga će plaće i dalje pružati važan doprinos povećanju kupovne moći stanovništva i time, putem povećane potrošnje, ukupnom gospodarskom rastu, ali uz postupno narušavanje odnosa između kretanja plaća i produktivnosti rada.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 V

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.