Pooštrene sankcije SAD-a prema Iranu i Venezueli

Pooštrene sankcije SAD-a prema Iranu i Venezueli

Prvi tjedan svibnja obilježen je padom cijena nafte na globalnim tržištima. Ovakvim kretanjima pridonijele su pooštrene sankcije SAD-a prema Iranu i Venezueli, dok s druge strane i dalje raste proizvodnja nafte i naftnih derivata u SAD-u s izraženom godišnjom dinamikom rasta zaliha. Upravo su sankcije utjecale na sve izraženije gubitke u samoj proizvodnji nafte i naftnih derivata u ovim zemljama, a i u izvozu. Članice OPEC+ i dalje dogovorno provode politiku redukcije vlastite proizvodnje kako bi utjecale na samu regulaciju ponude i potražnje te na održavanje stabilnih cijena na globalnome tržištu. Na američkom tržištu cijena sirove nafte WTI pala je za 2,29 posto u odnosu na prošli tjedan, dok su cijene, promatrajući na godišnjoj razini, na nižim razinama za 3,65 posto. Jutros je trgovanje započelo na 61,55 dolara po barelu što predstavlja blagi pad od 0,42 posto u odnosu na jučerašnje zatvaranje. Na Londonskoj burzi cijena sirove nafte Brent, inače globalna referentna vrijednost, također bilježi negativna kretanja. Jutros je trgovanje započelo na 70,48 dolara po barelu, bilježeći pad za blagih 0,38 posto u odnosu na jučerašnje zatvaranje. Promatrajući tjedna kretanja, cijena sirove nafte Brent pala je za nešto više od pet posto.

Međunarodna agencija za energetiku (EIA) objavila je i najnovije podatke o kretanju ukupnih zaliha nafte na američkom tržištu koje vrše kratkotrajne pritiske na cijene. Tako su prošlog petka zalihe iznosile ukupno 470,6 milijuna barela, što predstavlja tjedni rast od 9,9 milijuna barela. Na godišnjoj razini zalihe nafte SAD-a porasle su za visokih 34,6 milijuna barela. Sama proizvodnja u prošlom je tjednu porasla za 100.000 barela po danu na 12,3 milijuna barela po danu, dok raste i sam uvoz.

Na tržištu RH maloprodajna cijena benzina ovog je utorka porasla za 11 lipa po litri, dok su i dizel i autoplin u blagom rastu. Prosječna cijena benzina trenutno se kreće na 10,64 kune. Kad je riječ o prognozama, u skladu s pozitivnim kretanjima  posljednjih tjedana na globalnome tržištu, ali i blagom rastu cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu, i idućeg tjedna mogu se očekivati minimalni pomaci rasta cijena.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.