Drvo i namještaj čine gotovo desetinu ukupnog hrvatskog izvoza

Drvo i namještaj čine gotovo desetinu ukupnog hrvatskog izvoza

Na najvećem i najznačajnijem sajmu namještaja u Europi - IMM Cologne, koji se ove godine održava od 14. do 20. siječnja, predstavlja se pet hrvatskih tvrtki. Uz potporu Hrvatske gospodarske komore svoje novitete namještaja i dizajna prezentiraju Dizz Concept., Mundus Viridis, Prima namještaj, Prostoria i Spin Valis.

Direktor marketinga Prima Grupe Slavko Gazić istaknuo je da je ta tvrtka već dugi niz godina prisutna na zahtjevnom europskom tržištu, što je dovelo do prepoznatljivosti kvalitete i modernog dizajna njihovih proizvoda. „Sudjelovanjem na brojnim međunarodnim sajmovima namještaja, nastavljamo svoj pozitivan trend rasta i na novim tržištima. Ovdje u Kölnu predstavljamo novu kolekciju namještaja za 2019. godinu koju odlikuje suvremeni dizajn, kvaliteta temeljena na pažljivo odabranim prirodnim materijalima, funkcionalnost i modularnost te visoka estetika i trajnost. Po prvi put predstavljamo i našu liniju luksuznih box kreveta koji osim impresivnog izgleda jamče i izuzetnu udobnost te zdravo i kvalitetno spavanje“, naglasio je Gazić, dodavši da izvoz čini 25 prihoda Prima Grupe. Najvažnija tržišta su im Njemačka, Švicarska i Austrija, a prisutni su i u Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj, Francuskoj te Velikoj Britaniji.

Hrvatski izvoz drva i drvnih proizvoda u prvih devet mjeseci prošle godine iznosio je 839 milijuna eura, od čega na izvoz namještaja otpada 220 milijuna. O važnosti te industrije za domaće gospodarstvo govori i podatak da udio robne razmjene drva, drvnih proizvoda i namještaja u ukopnoj robnoj razmjeni s inozemstvom u zadnjih par godina varira između 8 i 9 posto. Njemačka je drugo izvozno tržište za hrvatske proizvode od drva i namještaj, odmah iza Italije. Vrijednost izvoza tih proizvoda u Njemačku u prvih devet mjeseci 2018. dosegla je 115 milijuna eura, dok smo u istom razdoblju 2017. godine izvezli 96 milijuna, što je porast za više 20 posto. 

Što se tiče izvoza samog namješta, u Njemačku je u prvih devet mjeseci 2017. godine izvezeno 55 milijuna eura, dok je u istom razdoblju 2018. izvezeno 63,5 milijuna, što čini povećanje od 15 posto.

„Prerada drva i proizvodnja namještaja spadaju u red izrazito izvozno orijentiranih grana, ovaj sektor ostvaruje 10 posto hrvatskog izvoza. Oko 70 posto prihoda ova djelatnost realizira prodajom na inozemnim tržištima. Budući da smo dokazali da možemo konkurirati kvalitetom i inovativnošću važno je da smo prisutni na najznačajnijem sajmu u Europi za proizvođače namještaja. Ne posjećuju ga samo kupci iz Njemačke i Europe, već se poslovi mogu dogovoriti i s kupcima iz cijelog svijeta. U Kölnu izlaže cjelokupna industrija namještaja, od faze primarne prerade drveta do izrade finalnih proizvoda i dizajna. Kao prvi sajam namještaja u godini, IMM Cologne određuje koji će trendovi u dizajnu i opremanju interijera prevladavati idućih mjeseci“, izjavio je potpredsjednik HGK Dragan Kovačević.

Otkako je IMM Cologne uveo djelomični posjet, tj. samo za poslovne posjetitelje (ove godine od 14. do 18. siječnja, a za sve ostale od 18. do 20. siječnja), izlagači se mogu potpuno posvetiti kupcima i distributerima. Prošle godine sajam je posjetilo 125.000 posjetitelja iz 138 zemalja svijeta, a broj se, posebice međunarodnih kupaca, svake godine povećava.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.