Usporenje inflacije

Usporenje inflacije

Primarno zbog usporenja rasta cijena energije i hrane, godišnja je inflacija potrošačkih cijena u studenome (1,3%) bila niža nego prethodnih mjeseci.

Cijene skupine roba/usluga povezane s energijom u velikoj su mjeri pod utjecajem volatilnih cijena goriva i maziva, čije je kretanje povezano s promjenama cijene sirove nafte na svjetskim burzama. Naime, s jedne je strane snažna proizvodnja nafte u SAD-u, Rusiji i članicama OPEC-a podignula razinu globalnih zaliha, dok se istodobno s druge strane očekuje slabljenje potražnje za energentima jer posljednji podaci upućuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Tako se cijena sirove nafte na svjetskom tržištu u listopadu i studenome kretala strmim opadajućim trendom, te je smanjena za više od 20 dolara po barelu. Time je i godišnji rast drastično smanjen, sa 42% u rujnu na 5% u studenome. Iako ne tako drastično, ublažavanje godišnjega rasta maloprodajnih cijena goriva i maziva za prijevozna sredstva ostvareno je i na hrvatskom tržištu, s 12,5% u listopadu na 6,7% u studenome.

Isto su tako cijene prerađene i neprerađene hrane, koje čine gotovo trećinu indeksa potrošačkih cijena, rasle sporije nego prethodnoga mjeseca: rast cijena prerađene hrane pao je s 1,5% na 1,3%, a cijene neprerađene hrane su pale za 0,4%.

Istodobno je godišnja inflacija potrošačkih cijena bez energije i hrane iznosila tek 0,8%, što pokazuje da je dio inflacije koji izvire iz potražnje još uvijek nizak. Odnosno, još uvijek izostaju veći pritisci na rast cijena iz monetarnih determinanti inflacije te u skladu s time monetarna politika HNB-a ostaje ekspanzivna.

Iako bi u posljednjem preostalom mjesecu u ovoj godini inflacija mogla biti još nešto niža, očekujemo da će prosječna godišnja inflacija u cijeloj 2018. godini ostati na razini od 1,5%, koliko je iznosila u prvih jedanaest mjeseci. Odnosno, već je sada izvjesno da će u prosjeku 2018. godine inflacija biti niža nego u 2017. godini, kada je iznosila 2,1%.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.