Prosperitet Hrvatske jedini zajednički interes svih razina vlasti

burilović

„Svi smo svjesni koji problemi tište naše gospodarstvo i naše društvo u cjelini. Nije ih potrebno unedogled ponavljati. S pozicije čelnika krovne kuće hrvatskoga gospodarstva želim istaknuti da ne dvojim da svi društveni akteri, sve razine naše vlasti, i svi mi imamo jedan jedini zajednički interes, a to je prosperitet naše Hrvatske. Naše vizije o tome kako do toga doći ne moraju biti iste. Nije nam potrebno nekritičko jednoglasje već nam je potreban konstruktivni dijalog. I upravo takav dijalog bit će ilustracija zrelosti našeg društva“, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na 8. sjednici Skupštine HGK.

Prioritet - promociji na inozemnim tržištima

„Rad Komore bit će fokusiran na zajedničke probleme i njihovo rješavanje. Još snažniji naglasak stavit ćemo na promociju vaših tvrtki i proizvoda na inozemnim tržištima. Nudit ćemo rješenja za vaše probleme i inzistirati kod kreatora politika na njihovu uklanjanju odnosno prihvaćanju prijedloga gospodarstva. Snažno ćemo se zalagati za brže i odlučnije provođenje potrebnih mjera – posebice za daljnje rasterećenje troška poslovanja i rada“, poručio je Burilović, dodavši kako HGK intenzivno radi na implementaciji dualnog obrazovanja te da Komora svoje kapacitete za mentoriranje i pomoć nudi nadležnim tijelima.„Mi od tog projekta nećemo odustati, unatoč svim teškoćama“, kazao je, istaknuvši važnost premještanja Centara kompetencija iz škola u tvrtke kako bi učenici mogli lakše odrađivati konkretnu praksu i stjecati relevantna znanja.

Digitalizacijom unaprijediti odnose gospodarstvenika

U sklopu Skupštine prezentirani su novi projekti HGK Digitalna komora i poslovni portal Gospodarska mreža. Digitalna komora je jedinstvena informacijsko-komunikacijska platforma sa sedam novih e-usluga koje će ubrzati komunikaciju i unaprijediti odnose Komore s članicama. „Digitalizirat ćemo izdavanje dokumenta za javne ovlasti te omogućiti još aktivnije sudjelovanje gospodarstvenika u kreiranju i promjeni zakonodavnog okvira, također ćemo učiniti dostupnijima potencijalne izvore financiranja te omogućiti kvalitetniju promociju proizvoda i usluga hrvatskih gospodarstvenika. Provedba projekta označava i digitalnu transformaciju poslovanja Komore, čime će se HGK potvrditi kao vodeća gospodarska asocijacija u okruženju“, naglasio je Burilović. Ukupna vrijednost ovog projekta je preko 28 milijuna kuna,  a sufinanciran je sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Prihvaćen je Prijedlog Odluke za sklapanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "HR.izvoz – s HGK do stranih tržišta“ za koji su HGK su od strane Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 7.5 milijuna kuna.

Na Skupštini je također je prihvaćeno Izvješće o poslovanju Hrvatske gospodarske komore za 2017. godinu i prijedlog Plana o izmjenama i dopunama plana gospodarenja nekretninama HGK.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.