Društveno odgovorno poslovanje podiže konkurentnost

HGK

 -Svjedoci smo globalnih trendova temeljenih na društveno odgovornom poslovanju. Ti se trendovi uvrštavaju u nacionalne politike i poslovne strategije te tako direktno oblikuju tržište, a tvrtke im se moraju prilagođavati. Hrvatska gospodarska komora je aktivnostima promicanja DOP-a već više od deset godina u službi svojih članica. Primjenom DOP-a diže se konkurentnost i pozicionira Hrvatsku kao vodeću zemlju regije - istaknula je direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK Marija Šćulac Domac na radionici „Transformacijsko vodstvo i kako postati organizacija spremna za budućnost“, u organizaciji Instituta za društveno odgovorno poslovanje (IDOP), PwC Hrvatska, HGK, Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i PWN Zagreb u suradnji s think-tankom Kaleidoscope Futures iz Cambridgea.

Životne konstante - smrt, porez i promjena

„Kažu da su samo dvije svari u životu sigurne: smrt i porezi. Ja bih dodao i treću stvar – promjene. Ako želite biti uspješni morate izaći iz svoje 'comfort zone'. PwC ima dva važna cilja, da rješavamo probleme i gradimo povjerenje u društvu. Unutar kompanije svjedočimo konstantnoj transformaciji, informacije brzo teku i naši ljudi moraju biti educirani kako bi pratili trendove. Jedino tako poslovanje može biti dugoročno održivo“, poručio je John Gašparac, predsjednik uprave PwC Hrvatska.

Profesor na Ekonomskog fakultetu u Zagrebu Mislav Ante Omazić naglasio je da su poduzeća najmoćnije institucije današnjeg društva i da je za njih tema transformacije vodstva najaktualnija. „Na kompanije se sve više gleda kao na društvene entitete, a ne samo ekonomske. Poduzeće ne može postojati bez profita, ali mora biti društveno odgovorno. Profit omogućava prosperitet, investicije i razvoj i u tom je ključ DOP-a, on pruža balans između dugoročnog i kratkoročnog, društvenog i ekonomskog, poslovnog i privatnog. Danas je teže nego ikad biti menadžer jer su promjene jako brze, u tom smislu je DOP je iznimno važan“, kazao je Omazić.

DOP kao uspješni alat

Nikolina Markota Vukić iz DOP-a izjavila je kako je društveno odgovorno poslovanje uspješan alat za povećanje profita pa se postavlja pitanje zašto nije više integriran u poslovne strategije kompanija. „Više je razloga, integracija DOP-a u DNA organizacije u osnovi je jedini način stvaranja profita u današnjem nepredvidivom poslovnom okruženju. Visoka očekivanja investitora mogu se zadovoljiti jedino primjenom DOP-a jer se samo ulaganjem u inovacije može opstati na tržištu“, rekla je Markota Vukić, dodavši da se tu s poslovne strane ne radi o filantropiji, već ostvarivanju dugoročnog profita.

Direktorica Kaleidoscope FuturesaIndira Kartallozi govorila je o disrupciji uzrokovanoj klimatskim promjenama. „Migracije, ekonomska nejednakost, digitalna i tehnološka podjela među ljudima, sve su to globalni problemi koje moramo adresirati“, naglasila je direktorica Kartallozi.

Poslovna etika kao štit okoliš

WayneVisser, profesor Integrirane vrijednosti i održive transformacije na Fakultetu za menadžment Sveučilišta u Antwerpenu i na Institutu za vodstvo održivog razvoja Sveučilišta u Cambridgeu, održao je interaktivno predavanje o važnosti transformacijskog vodstva i pripreme organizacija za budućnost. „Destrukcija okoliša i prekomjerno iskorištavanje resursa već je učinilo globalni ekosistem jako ranjivim. Današnji izazov nije kako izvući zemlje iz siromaštva, već kako napredovati bez uništavanja okoliša. U svemu tome veliku će ulogu igrati nova poslovna etika, moramo se upitati stvaramo li više ekonomske vrijednosti u odnosu na uništavanje ekološkog i socijalnog kapitala. Kratkoročno je profitabilno biti neodgovoran, ali jedini način da dugoročno ostvarimo održivost je prakticiranje DOP-a“, zaključio je Visser.

Emil Makovička
foto: HGK

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.