Broj pogubljenja u Saudijskoj Arabiji naglo je porastao u prvoj polovici godine. Do 15. srpnja pogubljeno je 98 muškaraca i dvije žene pod optužbama za ubojstvo, terorizam i drogu. Nedavno izvješće Europske saudijske organizacije za ljudska prava (ESOHR) sa sjedištem u Berlinu navodi da to predstavlja povećanje od 42% u usporedbi s istim razdobljem 2023. godine. "Neka se pogubljenja uopće ne provode zbog kaznenih djela, već zbog političkih prijestupa poput 'ugrožavanja nacionalnog jedinstva' ili 'ugrožavanja socijalne sigurnosti'", rekao je Kenneth Roth , bivši direktor Human Rights Watcha i profesor na Pravnoj školi Princeton. , rekao je za Deutsche Welle

Političkim disidentima i braniteljima prava često se sudi na tajnom Specijalnom kaznenom sudu, koji se smatra glavnim sudom za borbu protiv terorizma u zemlji. Grupa za ljudska prava Amnesty International u izvješću je utvrdila da vlasti koriste ovaj sud "kao oružje za sustavno ušutkavanje neistomišljenika" .

Povećanje broja pogubljenja također je u suprotnosti s nedavnim izjavama Saudijske komisije za ljudska prava. U srpnju je predsjednica Komisije za ljudska prava Hala Al Tuwaijri izjavila Vijeću UN-a za ljudska prava da je "Saudijska Arabija odlučna u napretku prema postizanju najboljih međunarodnih standarda u zaštiti i promicanju ljudskih prava na temelju utvrđenih načela i vrijednosti" .

Ali Adubisi , koji je na čelu nevladine organizacije ESOHR, rekao je da je njezina izjava prazna. “Ljudska prava trebaju omogućiti kritiku, kontrolu i odgovornost u autoritarnom sustavu”, rekao je za Deutsche Welle.

Broj pogubljenja u Saudijskoj Arabiji naglo je porastao posljednjih godina. Lani su pogubili 172 osobe, a 2022. 196, što je tri puta više nego godinu prije i sedam puta više nego 2020. Istraživač Human Rights Watcha iz Saudijske Arabije Joey Shea rekao je da je smrtna kazna rezultat nevjerojatno proizvoljnog i okrutnog kaznenog sustava koji dopušta da pojedinci budu pogubljeni bez poštenog suđenja. Saudijska Arabija bi trebala biti posvećena smanjenju smrtne kazne, posebno za nenasilna kaznena djela povezana s drogom i maloljetne prijestupnike, rekao je Shea, ali radi upravo suprotno.

Od 100 pogubljenja ove godine, 66 ih je osuđeno za ubojstvo, dok su preostala 34 osuđena za terorizam i zločine povezane s drogom. ESOHR trenutno prati slučajeve devet maloljetnika koji čekaju smrtnu kaznu.

Prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohammed bin Salman. Foto: Reuters

Izvor https://www.rtvslo.si/svet/bliznji-vzhod/v-savdski-arabiji-letos-usmrtili-ze-sto-ljudi/715663