Joe Biden odustao od kandidature, podržao Kamalu Harris

BIDEN I HARRIS

Američki predsjednik Joe Biden završio je svoju kampanju za reizbor u nedjelju nakon što su kolege demokrati izgubili vjeru u njegovu mentalnu oštrinu i sposobnost da pobijedi Donalda Trumpa. Aktualni predsjednik SAD-a, podržao je Kamalu Harris za novou demokratsku kandidatkinju uoči izbora u studenom.

Hillary i Bill Clinton podržali Kamalu Harris

Zajedničkim priopćenjem na platformi X, bivši bivša državna tajnica SAD-a Hillary Clinton i bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton, podržali su Kamalu Harris za predsjednicu SAD-a.

- Ponosni smo pridružiti se predsjedniku Bidenu i podržati potpredsjednicu Kamalu Harris u utrci za predsjednicu SAD-a i učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bi je podržali, stoji u priopćenju bračnog para Clinton.

Obama: Biden jedan od najuspješnijih predsjednika, patriot najvišeg reda

Odustajanje od utrke za Bijelu kuću predsjednika Joea Bidena, komentirao je i Barrack Obama, bivši predsjednik SAD-i i Bidenov prijatelj.

- Joe Biden bio je jedan od najuspješnijih američkih predsjednika, kao i moj dragi prijatelj i partner. Danas smo se također podsjetili - ponovno - da je on patriot najvišeg reda, ustvrdio je Obama.

Izvor: Odluka zatekla osoblje Bijele kuće; Bidena posebno razljutila Pelosi

Američki predsjednik Joe Biden još u subotu navečer planirao je ostati u predsjedničkoj utrci, no u nedjelju popodne rekao je višem osoblju da se povlači, rekao je izvor upoznat sa situacijom.

- Sinoć je poruka bila da se nastavlja sa svime, punom brzinom naprijed, rekao je je izvor Reutersu, pod uvjetom anonimnosti. "Oko 1:45 danas poslijepodne predsjednik je rekao svom timu da se predomislio."

Odluka je zatekla veći dio osoblja Bijele kuće, nekoliko njih je reklo da su šokirani predsjednikovom objavom u vrijeme dok se oporavlja od covida-19 u svome domu u Rehoboth Beachu u saveznoj državi Delaware.

Boreći se s kašljem, 81-godišnji Biden proveo je vikend pod pritiskom demokrata da napusti utrku.

Posebice ga je razljutila bivša predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi, za koju su Bidenovi savjetnici slutili da organizira kampanju pritiska na Bidena da se povuče.

Nekoliko sati prije šokantne objave, Bidenova kampanja nijekala je izvješća da se predsjednik planira povući.

- To je neistina. I smatram da je pogrešno davati pažnje ovom narativu, rekao je zamjenik voditelja Bidenove kampanje Quentin Fulks u emisiji "The Weekend" na televiziji MSNBC u nedjelju ujutro.

Trump: Biden najgori predsjednik u povijesti, Kamalu Harris će biti lakše poraziti

U telefonskom razgovoru s CNN-om nekoliko minuta nakon što je Biden najavio izlazak iz utrke 2024., bivši predsjednik Donald Trump je rekao: 

- On je najgori predsjednik u povijesti naše zemlje. Zapisan je kao dosad najgori predsjednik u povijesti naše zemlje.

Trump je također rekao kako misli da će potpredsjednicu Kamalu Harris biti lakše poraziti nego Bidena, prenosi CNN.

- Pokvareni Joe Biden nije bio sposoban kandidirati se za predsjednika, a sigurno nije sposoban obnašati dužnost - I nikada nije bio! Do pozicije predsjednika došao je samo lažima, lažnim vijestima i nenapuštanjem svog podruma. Svi oni oko njega, uključujući i njegovog doktora i medije, znali su da on nije sposoban biti predsjednik, a on nije bio - I sad, pogledajte što je učinio našoj zemlji, s milijunima ljudi koji dolaze preko naše granice, totalno neprovjereni i neprovjereni, mnogi iz zatvora, mentalnih ustanova i rekordan broj terorista. Jako ćemo patiti zbog njegova predsjednikovanja, ali ćemo vrlo brzo sanirati štetu koju je napravio, napisao je Trump na platformi Truth Social.

Gavin Newsom: Vođa koji se žestoko borio za radnike

Guverner Kalifornije Gavin Newsom i jedan od političara za koje se najviše špekulirao da bi mogao zamijeniti Bidena, napisao je na platformi X kako je Biden "postigao zapanjujuće rezultate za Amerikance".

- Predsjednik Biden bio je izvanredan predsjednik koji je stvarao povijest - vođa koji se žestoko borio za radne ljude i postigao zapanjujuće rezultate za sve Amerikance. Ući će u povijest kao jedan od najutjecajnijih i najnesebičnijih predsjednika, objavio je Newsom na X.

"Demokratska stranka preuzet će povijesni rizik ako se sada okrene potpredsjednici Kamali Harris"

Demokratska stranka preuzet će povijesni rizik ako se sada okrene potpredsjednici Kamali Harris, da postane njezina predsjednička kandidatkinja, kladeći se da crna žena može nadvladati rasizam, seksizam i vlastite pogrešne korake kako bi porazila republikanca Donalda Trumpa, prenosi Reuters.

U više od dva stoljeća demokracije, američki birači izabrali su samo jednog crnog predsjednika i nikad nijednu ženu, rekord zbog kojeg se čak i neki crni birači pitaju može li Harris probiti najtvrđi strop u američkoj politici.

- Hoće li njezina rasa i spol biti problem? Apsolutno, rekla je LaTosha Brown, politička strateginja i suosnivačica Black Voters Matter Funda.

Harris će se suočiti s drugim velikim izazovima: ako bude promaknuta na vrh liste, imat će jedva tri mjeseca za kampanju i ujediniti stranku i donatore iza sebe. Ali mnogi su demokrati uzbuđeni zbog njezinih šansi.

Harris, 59, dva je desetljeća mlađa od Trumpa i aktivistica za prava na pobačaj, što je pitanje koje odjekuje među mlađim glasačima i progresivnom bazom demokrata. Zagovornici tvrde da bi ona potaknula te birače, učvrstila potporu crnaca i donijela oštre vještine raspravljanja kako bi procesuirala politički slučaj protiv bivšeg predsjednika.

Njezina bi kandidatura predstavljala kontrast s Trumpom i njegovim potpredsjedničkim kandidatom, senatorom J. D. Vanceom, dvojicom bijelaca na listi republikanaca, rekla je Brown.

- To je za mene odraz američke prošlosti. Ona je odraz američke sadašnjosti i budućnosti, rekla je Brown.

No unatoč tome što je u posljednjih nekoliko tjedana dobila pohvale zbog svoje snažne obrane Bidena, neki demokrati i dalje su zabrinuti zbog Harrisinih nestabilnih prve dvije godine mandata, kratkotrajne kampanje za demokratsku nominaciju 2020. i - možda najviše od svega - težine duge povijeste rasne i rodne diskriminacije u Sjedinjenim Državama.

Biden podržao Kamalu Harris

U objavi na platformi X, aktualni predsjednik SAD-a Joe Biden, podržao je Kamalu Harris u predsjedničkoj utrci za izbore u studenom.

- Moji kolege demokrati, odlučio sam ne prihvatiti nominaciju i svu svoju energiju usmjeriti na svoje dužnosti predsjednika do kraja svog mandata. Moja prva odluka kao stranačkog kandidata 2020. bila je odabrati Kamalu Harris za svoju potpredsjednicu. I to je bila najbolja odluka koju sam donio, rekao je.

- Danas želim ponuditi svoju punu potporu i podršku da Kamala bude kandidat naše stranke ove godine. Demokrati — vrijeme je da se udružimo i pobijedimo Trumpa. Napravimo to, kazao je.

Odustajanjem od kandidature, Biden otvorio put Kamali Harris

Odustajanjem od kandidature Biden otvara put potpredsjednici Kamali Harris da se natječe za stranačku predsjendičku nominaciju, prvoj Afroamerikanki kojoj je to pošlo za rukom u povijesti zemlje.

Nije jasno hoće li drugi viši demokrati osporiti Harris za stranačku nominaciju, za koju se smatra da je odabir mnogih dužnosnika stranke, ili će sama stranka odlučiti otvoriti polje za nominacije.

Bidenova objava uslijedila je nakon vala javnog i privatnog pritiska demokratskih zastupnika i stranačkih dužnosnika da odustane od utrke nakon šokantno lošeg nastupa u televizijskoj debati prošlog mjeseca protiv republikanskog rivala Donalda Trumpa.

Joe Biden odustao od kandidature; Pismo predsjednika prenosimo u cijelosti

Pismo predsjednika SAD-a prenosimo u cijelosti.

"Dragi Amerikanci,

Posljednje tri i pol godine, postigli smo veliki uspjeh kao Nacija.

Danas Amerika ima najjače gospodarstvo na svijetu. Postigli smo povijesne investicije u ponovnoj izgradnji naše nacije, povijesne uspjehe u smanjenju cijena lijekova za umirovljenike i povećanju dostupne zdravstvene skrbi za rekordan broj Amerikanaca.

Pružili smo kritično potrebnu pomoć milijunima veterana koji su bili izloženi toksičnim tvarima. Donijeli smo prvi zakon o kontroli oružja u 30 godina. Imenovali smo prvu afro-američku osobu u Ustavni sud te smo donijeli najznačajniji klimatski zakon u povijesti svijeta. Amerika nikad nije bila u boljoj poziciji da vodi, nego što je danas.

Znam da ništa od ovog ne bi bilo moguće bez vas, američkog naroda. Zajedno smo prevladali pandemiju, događaj koji dolazi jednom u sto godina i najveću ekonomsku krizu od Velike depresije.

Najveća čast u mom životu je bila služiti kao vaš predsjednik. Iako je moja namjera bila uključiti se u utrku za novi mandat, mislim da je u najboljem interesu stranke i zemlje da se povučem i da se fokusiram na nastavak svog predsjedničkog mandata.

Obratit ću se Naciji krajem tjedna kako bih otkrio više detalja.

Zasad, dopustite da izrazim najdublju zahvalnost za sve one koji su uložili toliki trud kako bih bio ponovno izabran. Želim se zahvaliti potpredsjednici Kamali Harris koja je bila izniman partner u našem radu. Želim izraziti i zahvalnost Amerikancima koji su vjerovali u mene.

Danas vjerujem u ono u što sam uvijek vjerovao: Ne postoji ništa što Amerika ne može učiniti, kada to radimo zajedno. Samo se moramo podsjetiti da smo mi Sjedinjene Američke Države."

OPŠIRNIJE: https://vijesti.hrt.hr/svijet/joe-biden-odustao-od-kandidature--11670951

IZVOR: HRT

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.