Miro Kovač: Proces zamjene Bidena je u tijeku

EMISIJA/KOVAČ

Je li atentat na Donalda Trumpa presudio predsjedničke izbore? Republikanci su sigurni u pobjedu - štoviše, poznat je i izborni slogan „Borba“, a to je ranjeni Trump prvo uzviknuo nakon atentata. No postoji lice i naličje ovog atentata. Je li nakon nedjelje SAD ušao u ozbiljnu političku spiralu nasilja, u Studiju 4 komentirao je Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova RH.

- Cijelo vrijeme imamo sliku slabog Bidena i jakog Trumpa. Nakon atentata Trump je izašao kao pobjednik s podignutom šakom - što je pojačalo taj dojam. U slučaju da demokrati ne budu išli na zamjenu kandidata - Trumpove šanse za pobjedu su velike, smatra Miro Kovač.

Logičnim je ocijenio potez Bidenovih demokrata da reteriraju s verbalnim napadima.

- SAD je visokopolitizirano društvo. Republikanci smatraju da demokrati vladaju institucijama, FBI-jem. U kompjuteru Bidenovog sina su pronađeni neki podaci, što nije procesuirano - i to su republikanci protumačili kao zavjeru. Ne smijemo to gledati naivno. U institucijama, na sudovima - tamo se vode teške borbe. Logično je da će nakon ovoga republikanci stvoriti oštar narativ da su neki demokrati htjeli ubiti Trumpa. Ne znam tko će to zaustaviti, rekao je.

Kamala Harris kao kandidat demokrata

Kovač tvrdi da je proces zamjene Bidena kao kandidata već u tijeku, i da se to planiralo finalizirati ovaj tjedan. To bi bila 'top priča' upravo u tjednu kad se održava Republikanska konvencija.

- Cijela debata Bidena i Trumpa je napravljena kako platforma kako bi se Bidena zamijenilo i to će se nastaviti. Ako dođe do zamjene, kako se sada čuje u SAD-u - Kamala Harris bi trebala biti demokratski kandidat za predsjednika SAD-a, tvrdi Kovač.

Je li prijeđen Rubikon?

Kovač je kazao kako je Amerika zemlja s puno političkog nasilja - četiri su predsjednika ubijena, a šestorica su preživjela atentat. Kazao je kako vlada visoko nepovjerenje između dvaju tabora te da postoji veliki broj gnjevnih ljudi koji su se spremni boriti za promjene. Ta 'nabrijanost', smatra Kovač, "posljedica je globalizacije koja je stvorila veliki sloj obespravljenih bijelih radnika". 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/miro-kovac-proces-zamjene-bidena-je-u-tijeku-11661257

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.