Trump doputovao na konvenciju, poručio kako želi ujediniti zemlju

TRUMP

Nakon što je preživio pokušaj atentata, Donald Trump doputovao je u Milwaukee gdje će na Republikanskoj nacionalnoj konvenciju biti službeno nominiran za predsjedničkog kandidata. Sigurnosne mjere u Milwaukeeju na najvišoj su razini.

Trumpova stranica fotografijom poziva na donacije

Službena stranica bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa objavila je njegovu fotografiju krvavog lica nakon atentata pozivajući njegove pobornike da doniraju njegovoj kampanji. Stranica preusmjerava potencijalne donatore na platformu za doniranje WinRed, gdje je prikazana crno-bijela fotografija Associated Pressovog fotografa koju je Trump prozvao ikoničnom.

Na njoj republikanski kandidat na izborima u studenom drži dignutu šaku, krvavog lica, okružen svojim tjelohraniteljima. Uz fotografiju stoji rečenica 'Ne bojte se', pisana velikim slovima. Ispod slike pak stoji: Jedinstvo. Mir. Učinimo Ameriku ponovno velikom, uz Trumpov potpis i ponuđene opcije doniranja.

Bivši predsjednik je u razgovoru za New York Post, objavljenom kasno u nedjelju, govorio o fotografijama nastalima nakon što mu je propucano uho. Mnogo ljudi kaže da je to najikoničnija fotografija koju su ikad vidjeli, prenosi NY Post njegove riječi. Oni su u pravu, a ja nisam poginuo. Obično morate umrijeti da bi dobili ikoničnu fotografiju, dodao je. 

Putin ne planira kontaktirati Trumpa nakon pokušaja atentata

Kremlj je objavio da ruski predsjednik Vladimir Putin nije kontaktirao bivšeg kolegu Donalda Trumpa nakon pokušaja atentata na republikanskog predsjedničkog kandidata, niti da to planira učiniti.

Upitan hoće li se sad pojačati i sigurnosne mjere oko ruskog predsjednika, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Putin uživa primjerenu razinu sigurnosti i da su poduzete sve potrebne mjere.

Kremlj je u nedjelju objavio da ne vjeruje da iza pokušaja ubojstva republikanca u nedjelju stoji američka vlada, no optužio ju je da je stvorila atmosferu koja je potaknula takav napad.

Trump najavio drugačiji govor

Donald Trump je u razgovoru za Washington Examiner govorio o ogromnoj sreći koju je imao u Butleru rekavši: "Nevjerojatno je da sam okrenuo glavu, i to u točnom trenutku i pod točnim kutem". On je na pozornici okrenuo glavu kako bi s ekrana pročitao statistiku o imigraciji, nakon čega je metak probio njegovo desno uho. Trebao sam biti mrtav, nisam trebao biti ovdje, dodao je.

Trump je rekao da će sada održati drugačiji govor jer mu je dana prilika da ujedini državu umjesto da se fokusira na svog rivala Joea Bidena. "Volio bih postići jedinstvo, ako se to uopće može postići", rekao je.

Letica: Obavještajna zajednica je zakazala

Stručnjak za sigurnost i bivši obavještajac Ante Letica rekao je jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4, komentirajući atentat na američkog predsjedničkog kandidata i bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, da je više nego očito da je obavještajna zajednica SAD-a zakazala. 

- Pravi strijelac bi riješio Trumpa. Srećom, ovaj nije bio pravi strijelac, iako je uspio, ono što je evidentno, uspio je ispaliti osam metaka, dodao je.

Kovač: Proces zamjene Bidena je u tijeku

Je li atentat na Donalda Trumpa presudio predsjedničke izbore, u Studiju 4 komentirao je Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova RH. Kovač tvrdi da je proces zamjene Bidena kao kandidata već u tijeku, i da se to planiralo finalizirati ovaj tjedan. To bi bila 'top priča' upravo u tjednu kad se održava Republikanska konvencija.

- Cijela debata Bidena i Trumpa je napravljena kako platforma kako bi se Bidena zamijenilo i to će se nastaviti. Ako dođe do zamjene, kako se sada čuje u SAD-u - Kamala Harris bi trebala biti demokratski kandidat za predsjednika SAD-a, tvrdi Kovač.

Sigurnosne mjere na najvišoj razini

Sigurnosne mjere u Millwaukeeju su na najvišoj razini. Pobornici Donalda Trumpa organizirali su za njega molitveno bdijenje, uvjereni da će napad na predsjednika ujediniti glasače republikanske stranke. FBI je rekao da nema poznatih prijetnji konvenciji ili bilo kome tko će nazočiti, dok je Tajna služba rekla da ne predviđa nikakve promjene u sigurnosnom planu.

- Ovo je nacionalni događaj s izvanrednim mjerama sigurnosti. Riječ je o najvišoj razini sigurnosti koju može postaviti federalna vlada. Pouzdajemo se u sigurnosne planove koji su na snazi za ovaj događaj i spremni smo za početak konvencije. Pripreme su trajale 18 mjeseci, izjavila je koordinatorica tajne službe Audrey Gibson-Cicchino

Trump stigao u Milwaukee

Bivši američki predsjednik Donald Trump stigao je u Milwaukee na republikanski skup koji će se održati po planu usprkos pokušaju atentata, a na kojemu će održati govor kojim želi ujediniti zemlju. Trump je nekoliko puta digao šaku u zrak dok je silazio stepenicama iz zrakoplova.

Konvencija će uključivati govore republikanskih zvijezda u usponu, a Trump bi trebao objaviti svoj izbor za potpredsjedničkog kandidata. Očekuje se da će se na konvenciji iznositi stajališta stranke o temama kao što su pobačaj, imigracija i gospodarstvo.

- Namjeravao sam odgoditi svoj put u Wisconsin na Republikansku nacionalnu konvenciju za dva dana, ali sam upravo odlučio da ne mogu dopustiti napadaču ili potencijalnom ubojici da nas natjera na promjenu rasporeda ili bilo što drugo, napisao je Donald Trump u nedjelju na svojoj stranici Truth Social.

Trump je jučer držao predizborni skup u Butleru u Pennsylvaniji, ključnoj državi na izborima 5. studenoga - kada su odjeknuli pucnji, pogodivši mu desno uho i okrvavivši mu lice. Njegovi suradnici rekli su da je samo lakše ranjen i da se osjeća dobro. Jedna osoba u gomili je ubijena, a dvije su ranjene. Agenti tajne službe smrtno su ustrijelili osumnjičenika Thomasa Matthewa Crooksa iz Bethel Parka u Pennsylvaniji kao osumnjičenika.

Predsjednik Joe Biden, demokrat, naredio je reviziju sigurnosnih mjera kako bi se utvrdilo kako se 20-godišnjak s puškom AR-15 približio dovoljno blizu da puca u Trumpa u subotu. Kao bivši predsjednik Trump ima doživotnu zaštitu Tajne službe SAD-a.

Pucnjava je izazvala raspravu o predsjedničkoj kampanji, koja je bila usredotočena na to treba li 81- godišnji Biden odustati nakon lošeg nastupa u debati 27. lipnja. Bidenova kampanja nastojala je resetirati svoju poruku, prikazujući Trumpa kao opasnost za demokraciju zbog njegovih upornih lažnih tvrdnji o izbornoj prijevari, ali je u subotu rekla da za sada obustavlja svoje političko oglašavanje.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/trump-doputovao-na-republikansku-konvenciju-ocekuje-se-objava-nominacije-11661206

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.