Atentat na Trumpa, ravnateljica tajne službe pozvana na saslušanje

POKUŠAJ ATENTATA NA DONALDA TRUMPA

Bivši američki predsjednik Donald Trump lakše je ranjen u pucnjavi na predizbornom skupu u Pennsylvaniji. U pucnjavi je ubijen jedan od sudionika skupa, a još su dvije osobe ranjene i u teškom su stanju. Napadač, 20-godišnji Thomas Matthew Crooks je likvidiran. Zbog mogućih sigurnosnih propusta ravnateljica tajne službe pozvana je na saslušanje.

Usred Trumpova govora začuli su se pucnji i bivši američki predsjednik uhvatio se za desnio predio glave i vrata te legao na pod. Odmah su ga okružili tjelesni čuvari iz tajne službe i zaštitili. Snimke povrđuju da je bivši predsjednik ranjen u predjelu desnog uha. U jednom se trenutku okrenuo okupljenima i uz stisnutu šaku poručio im: "Borite se, borite se!" Dok su mjesto skupa osiguravale interventne snage, Trump je evakuiran u vozilo i kolona se brzo udaljila.

Pomoć mu je pružena u lokalnoj bolnici u Butleru. Tijekom večeri sletio je u New Jersey, iz zrakoplova je izašao sam, bez ičije pomoći. Na društvenim je mrežama odmah objavio reakciju na pokušaj njegove likvidacije.

Trump: Osjetio sam kako mi metak kida kožu

- Želim zahvaliti tajnoj službi i ostalim nadležnim službama koje su promptno reagirale na pucnjavu. Također želim uputiti sućut obitelji osobe koja je poginula. Nevjerojatno je da se takvo što događa u našoj zemlji. Ja sam pogođen u gornji dio desnog uha, odmah sam znao da nešto nije u redu kada sam čuo hitac i osjetio kako mi metak kida kožu. Počeo sam i krvariti i sve je bilo jasno, objavio je.

Trumpov glasnogovornik Steven Cheung je rekao da je bivši predsjednik dobro. Nema promjena u rasporedu republikanske konvencije koja u ponedjeljak počinje u Mileaukeeu i gdje će Trump službeno biti potvrđen kao predsjednički kandidat Republikanske stranke.

Atentator likvidiran

FBI je identificirao 20-godišnjeg Thomasa Matthewa Crooksa kao "subjekta umiješanog" u pokušaj atentata.

Američka tajna služba neutralizirala je napadača koji je preminuo, stoji u izjavi objavljenoj na X-u. Osumnjičeni napadač ispalio je više hitaca prema pozornici s povišenog položaja izvan skupa, stoji u priopćenju. Jedan od gledatelja poginuo je, a dvoje je teško ozlijeđeno i u kritičnom su stanju.

Pokraj napadača pronađena je automatska puška. Napad je pod istragom i tajna služba službeno je obavijestila Federalni istražni ured (FBI), priopćili su. FBI je objavio da je preuzeo ulogu vodeće federalne agencije za provođenje zakona u istrazi napada na Donalda Trumpa. Mole sve koji imaju informacije koje bi mogle pomoći u istrazi da nazovu liniju za dojave na 1-800-CALL-FBI.

- Ovo što se dogodilo prošle večeri smatramo atentatom na našeg bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. Još imamo aktivno mjesto zločina, velik je broj agenata FBI-a na mjestu događaja. Blisko surađujemo s ostalim saveznim službama te državnom i lokalnom policijom na terenu, rekao je specijalni agent zadužen za terenski ured FBI-a u Pittsburghu Kevin Rojek

Ravnateljica tajne službe pozvana na saslušanje 

Napad na Donalda Trumpa potaknuo je pitanja o tome kako je republikanski predsjednički zaštićen tijekom kampanje i što je uzrokovalo očite sigurnosne propuste na tom skupu. Ravnateljica tajne službe Kimberly Cheatle pozvana je na saslušanje 22. srpnja.

Istraga će morati odgovoriti i na pitanje kako se 20-godišnji Thomas Matthew Crooks naoružan civilnom verzijom vojne automatske puške uspio popeti na krov, zauzeti položaj i neometano ciljati Trumpa. Na objektu iznad govornice bio je snajperski tim tajne službe s dalekozorima, no očito nisu uočili napadača. FBI se sada fokusira na utvrđivanje motiva, te je li Crooks bio usamljeni atentator ili postoji krug suradnika, odnosno organizacija koja stoji iza atentata.

Republikanski zastupnici rekli su da će pokrenuti brzu istragu o tome kako se napadač uspio popeti na krov zgrade blizu predizbornog skupa bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i ispaliti više hitaca prije nego što je ubijen. Mike Johnson, predsjednik Zastupničkog doma američkog Kongresa pod kontrolom republikanaca, rekao je da će zastupnici pozvati dužnosnike tajne službe, ministarstva domovinske sigurnosti i FBI-ja na saslušanja.

Očevici o napadu na Donalda Trumpa

- Uočili smo čovjeka kako puže po krovu zgrade pokraj nas, otprilike 15-18 metara od nas. I počeli smo pokazivati rukama prema njemu, čovjek je imao pušku u rukama. Policija je okolo trčala, a mi smo govorili: hej, gore je čovjek s puškom, policajci su bili zbunjeni. Nisu shvaćali što se događa. I onda sam pomislio: zašto Trump još govori, zašto ga nisu povukli s pozornice, ja sam pokazivao na tog čovjeka 2-3 minute, tvrdi Greg Smith, očevidac.

- Dok smo ovdje sjedili, netko je rekao: o Bože, ovaj ima pušku. Pogledao sam uvis i na vrhu zgrade je bio čovjek s puškom M-16 i prostiračem ispod sebe i ciljao je prema predsjedniku. I onda je počeo pucati: bum, bum, bum. Tada sam gurnuo svojeg prijatelja Jima na tlo i kad sam ponovno pogledao, vidio sam da je tom čovjeku raznesena glava hicima koje je ispalila tajna služba, dodaje očevidac Ryan Knight.

- Vidjeli smo mnogo ljudi kako se bacaju na tlo, izgledajući zbunjeno, čuo sam pucnjeve, zvučalo je kao nešto između petardi i malokalibarskog pištolja, rekao je za AFP očevidac John Yeykal.

Stižu osude napada na Donalda Trumpa

Aktualni američki predsjednik Joe Biden osudio je oružani napad i kazao da mu je drago što je čuo da je Trump na sigurnom i da mu je dobro.

- Molim se za njega i njegovu obitelj i za sve one koji su bili na skupu. Nema mjesta za ovakvu vrstu nasilja u Americi. Moramo se ujediniti kao nacija u osudi toga čina, poručio je.

Bivši američki predsjednik Barack Obama je u izjavi na X-u kazao da mu je laknulo što je Trump samo lakše ozlijeđen.

- U našoj demokraciji nema mjesta političkom nasilju, kazao je.

Nasilju nema mjesta u Americi, posebno u našem političkom procesu. Hillary i ja smo zahvalni što je predsjednik Trump na sigurnom i zahvalni na brzoj akciji američke tajne službe, poručili su Bill i Hillary Clinton. 

Čelnici Republikanske i Demokratske užasnuti su pokušajem atentata na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa na predizbornom skupu u Pennsylvaniji.

- Užasnut sam onim što se dogodilo na skupu u Pennsylvaniji i laknulo mi je što je bivši predsjednik Trump na sigurnom. Političkom nasilju nema mjesta u našoj zemlji, rekao je čelnik republikanske većine u Senatu Chuck Schumer.

Čelnik demokrata u Zastupničkom domu Hakeem Jeffries rekao je da su njegove misli s Donaldom Trumpom. Amerika je demokracija. Političko nasilje bilo koje vrste nikada nije prihvatljivo.

Bivši predsjednik George W. Bush "zahvalan" je što je bivši predsjednik Donald Trump na sigurnom nakon "kukavičkog napada".

Milijarder i tehnološki investitor Elon Musk objavio je da podržava bivšeg predsjednika Donalda Trumpa nakon subotnjeg incidenta u Butleru i poželio mu je brz oporavak.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/trump-lakse-ranjen-na-skupu-u-butleru-sad-jedinstven-u-osudi-napada-11659631

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.