Ukrajina projektilima ATACMS napala Luhansk, 20 ljudi ranjeno

Zastava Ukrajine

Rusko ministarstvo obrane u petak je optužilo ukrajinske snage da su ispalile pet projektila ATACMS na istočni ukrajinski grad Luhansk pod ruskom kontrolom u napadu u kojem je, kako je rečeno, ranjeno 20 ljudi, uključujući djecu. Rakete ATACMS Ukrajini su poslale Sjedinjene Američke Države, izvijestio je Reuters.

Biden se ispričao Zelenskom i najavio novi paket vojne pomoći

Američki predsjednik Joe Biden ispričao se ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom zbog zastoja u slanju američke vojne pomoći njegovoj zemlji i najavio novi paket pomoći.

Biden je tijekom susreta sa Zelenskim u Parizu rekao da se želi ispričati zbog nekoliko mjeseci zastoja u odobravanju 61 milijardi dolara vrijednog paketa pomoći koji je Kongres odobrio tek krajem travnja.

Demokrat je za to okrivio neke od vrlo konzervativnih članova tog tijela.

- Neću vas napustiti, poručio je ukrajinskom predsjedniku tijekom kratkog razgovora pred novinarima.

Biden je u petak najavio i novi, 225 milijuna dolara vrijedan paket pomoći Ukrajini.

Zelenski mu je zahvalio na snažnoj potpori i dodao da Ukrajina računa na njihovu podršku.

Dvojica predsjednika u četvrtak su sudjelovala na obilježavanju 80. obljetnice Dana D, iskrcavanja savezničkih snaga u Normandiji.

Zelenski se u petak ujutro obratio francuskom parlamentu, a Biden bi u poslijepodnevnim satima u Normandiji trebao govoriti o demokraciji i slobodi. 

Ukrajina projektilima ATACMS napala Luhansk, Rusija krivi SAD

Ministarstvo je u priopćenju reklo da su četiri od pet projektila oboreni sustavima protuzračne obrane, ali da je jedan od projektila oštetio dva stambena bloka, što je navodno bilo namjerno.

Reuters nije mogao odmah provjeriti tvrdnju, a iz Ukrajine nije bilo trenutačnih komentara.

OSINT izvori istaknuli su kako je pogođena baza ruske vojske.

Zelenski u francuskom parlamentu: Europa više nije kontinent mira

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u petak ujutro u francuskom parlamentu da je Europa kontinent u ratu i da Rusija neće zaustaviti svoju agresiju na granicama Ukrajine.

- Živimo u vremenu kada Europa, nažalost, više nije kontinent mira, rekao je Zelenski u obraćanju francuskim zastupnicima.

- Ponovno se europski gradovi razaraju, a sela pale, rekao je o ruskom bombardiranju Ukrajine. Također je osudio otmice ukrajinske djece na okupiranim područjima.

- Ovo što se sad događa jest protiv Ukrajine. No sutra može biti usmjereno na druge zemlje, a već jasno vidimo smjer agresije: baltičke zemlje, Poljska, Balkan, rekao je.

- Ruski režim ne vidi nikakva ograničenja, a čak ni Europa više nije dovoljna, rekao je Zelenski, upozoravajući na ruske vojne akcije u Siriji i sve veću prisutnost Moskve u afričkom području Sahela.

Zelenski upozorava da ruski predsjednik Vladimir Putin također pokušava "oslabiti" zemlje izazivanjem prehrambene i energetske nesigurnosti.

Rekao je da je svijet bio previše "uplašen" da bi odgovorio Putinu silom.

Zahvalivši Francuskoj u nekoliko navrata na vojnoj i diplomatskoj potpori, nakon što je predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak navečer najavio slanje borbenih zrakoplova u Kijev, Zelenski je rekao da je pobjeda moguća, unatoč napretku Rusa na fronti.

- Možemo li dobiti ovu bitku, svakako, da, uvjeravao je ukrajinski predsjednik koji je prvi put govorio pred francuskim parlamentom.

Rusija tvrdi da Ukrajina sustav HIMARS koristi protiv civilnih ciljeva

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u petak je optužilo Ukrajinu da se koristi raketama HIMARS koje je isporučio SAD za granatiranje civilnih ciljeva u ruskoj regiji Belgorod i da je odgovorna za smrt žena i djece.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova iznijela je tvrdnju na konferenciji za novinare održanoj na marginama gospodarskog foruma u Sankt-Peterburgu.

Rekla je da će fragmenti raketa ispaljenih iz sustava HIMARS poslužiti kao dokaz za ono što se dogodilo.

Reuters nije mogao neovisno potvrditi tvrdnju, a nije bilo trenutačnih komentara iz Ukrajine ili Sjedinjenih Država.

Veliki napad dronovima na Ukrajinu; "Srušeno 48 od 53 lansirana drona"

Ukrajinske zračne snage srušile su svih pet projektila i 48 od 53 bespilotne letjelice u devet regija tijekom noćnog napada Rusije, priopćila je ukrajinska vojska u petak.

Ruske snage napale su Kijevsku regiju bespilotnim letjelicama i projektilima Kh-101/Kh-555, uzrokujući požar u jednom od industrijskih postrojenja, rekao je guverner. Hitne službe gasile su požar u petak ujutro, a nije bilo izvješća o žrtvama.

Guverner regije Kharkiv Oleh Syniehubov rekao je da je napad dronom izbio prozore na najmanje tri stambene zgrade te oštetio trgovinu i poštu, među ostalom lokalnom infrastrukturom.

- Tri bespilotne letjelice uništene su iznad regije Dnjepropetrovsk, rekao je guverner. Guverner Kirovohrada rekao je da napad nije prouzročio štetu u njegovoj regiji nakon što je vojska izvijestila da je oborila jednu bespilotnu letjelicu. Guverner Hmjelnickog također je izvijestio da nema štete, rekavši da su zračne snage srušile 11 ciljeva iznad njegove regije.

Ukrajinska vojska priopćila je da je sedam bespilotnih letjelica srušeno iznad južne regije Odese, tri u regiji Herson, a još dvije u regiji Mikolaiv.

Napad nije oštetio nikakvu energetsku infrastrukturu, rekao je zamjenik ukrajinskog ministra energetike Mykola Kolisnyk na nacionalnoj televiziji.

Rusija je ovog proljeća sve više ciljala ukrajinsku energetsku infrastrukturu u kombiniranim napadima koji su nanijeli štetu njezinim proizvodnim kapacitetima, uzrokujući isključenja struje diljem zemlje.

"Slanje NATO vojnika u borbu bila bi zabrinjavajuća eskalacija"

Vojni analitičar Marinko Ogorec rekao je u emisiji "Studio 4" kako bi slanje NATO snaga u borbena djelovanja u Ukrajini značilo veliku eskalaciju te ustvrdio kako dosadašnje poruke saveznika vode upravo u tom smjeru. Naglasio je da će se rat Rusije i Ukrajine dalekometnim raketama nastaviti jer obje zemlje raspolažu sa sve više takvih sustava.

Ogorec je objasnio kako je termin crvena linija i njezino prelaženje nešto što je ruski predsjednik dosad mnogo koristio, ali i da je ruska doktrina potpuno jasna kada je riječ o upotrebi nuklearnog oružja.

- Termin crvena linija Vladimir Putin dosad je mnogo koristio. Koristi se uglavnom kada on smatra da je neka situacija koju sebi ne smije dopustiti i da bi u toj situaciji morao poduzeti neke drugačije mjere. Zna se koje su to mjere - upotreba nuklearnog oružja. Međutim, ruska doktrina je vrlo jasna. Ona kaže da će Rusija primijeniti nuklearno oružje kada bude ugrožen njezin teritorij ili opstanak. Tako da je to situacija koja je zapravo - prava crvena linija, rekao je.

Ogorec je naglasio kako bi se slanje NATO vojnika u Ukrajinu moglo očekivati ako je suditi po izjavama zapadnih čelnika.

- To bi se moglo očekivati, barem po izjavama čelnika zapadnih zemalja i NATO članica da bi se njihovi efektivi mogli uključiti u ta borbena djelovanja. To bi bila zabrinjavajuća eskalacija u ovom ratu, upozorio je.

Obljetnica Dana D: Saveznici ustrajni u pomoći Ukrajini

Američki predsjednik Joe Biden i njegov francuski kolega Emmanuel Macron obilježavanje 80. obljetnice savezničkog iskrcavanja u Normandiji iskoristili su kako bi zapadne sile pozvali da ustraju u pomaganju Ukrajini. Biden je u svom obraćanju, među ostalim, poručio Rusiji da SAD i saveznici neće pokleknuti i da će se i dalje zauzimati za slobodu.

Jučer je na memorijalnim događajima bio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Danas se u Parizu sastaje s predsjednikom Bidenom.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/rusija-tvrdi-da-ukrajina-sustav-himars-koristi-protiv-civilnih-ciljeva-11594704

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.