Putin spreman za primirje na trenutnim crtama bojišta

PUTIN

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini dogovorenim prekidom vatre koji priznaje trenutne linije bojišta, četiri ruska izvora rekla su Reutersu, dodavši da je spreman nastaviti borbu ako Kijev i Zapad ne odgovore na prijedlog.

Reuters: Putin spreman za primirje na trenutnim crtama bojišta

13:37

Tri izvora, upoznata s raspravama u Putinovu okruženju, rekla su da je iskusni ruski čelnik maloj skupini savjetnika izrazio frustraciju zbog onoga što smatra pokušajima Zapada da osujeti pregovore i odlukom ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da isključi pregovore.

- Putin se može boriti koliko god je potrebno, ali Putin je također spreman na prekid vatre - da zamrzne rat, rekao je još jedan od četvorice, visoki ruski izvor koji je radio s Putinom i ima saznanja o razgovorima na najvišoj razini u Kremlj.

On je, kao i ostali citirani u ovoj priči, govorio pod uvjetom anonimnosti s obzirom na osjetljivost pitanja.

U tu svrhu, Reuters je razgovarao s ukupno pet ljudi koji rade ili su radili s Putinom na višoj razini u političkom i poslovnom svijetu. Peti izvor nije komentirao zamrzavanje rata na sadašnjim bojišnicama.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov, odgovarajući na zahtjev za komentarom, rekao je da je šef Kremlja više puta jasno dao do znanja da je Rusija otvorena za dijalog kako bi postigla svoje ciljeve, rekavši da zemlja ne želi "vječni rat".

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova i obrane nisu odgovorili na pitanja.

Ukrajinski piloti završili s obukom u SAD-u, dobit će 60 F-16 aviona

10:44

- Prva skupina ukrajinskih pilota završila je obuku za F-16 u vojnoj bazi u Arizoni, što je ključni korak prema postavljanju modernih borbenih zrakoplova američke proizvodnje na ukrajinsko nebo, rekao je glasnogovornik Zračne nacionalne garde kapetan Erin Hannigan.

Piloti su bili na obuci u 162. zračnoj bazi Nacionalne garde u Tucsonu. Hannigan nije želio potvrditi koliko ih je diplomiralo ili točan datum diplomiranja "iz prevelikog opreza za njihovu sigurnost".

Piloti su sada krenuli u Europu na dodatnu obuku, rekao je izvor upoznat s obukom.

Ukrajina bi trebala dobiti više od 60 F-16 iz Norveške, Danske, Nizozemske i Belgije.

Rusija: Dvoje mrtvih u ukrajinskom napadu na Krim

10:00

Čelnik poluotoka Krima kojeg je anektirala Rusija, rekao je da su u ukrajinskom raketnom napadu ubijene dvije osobe u blizini Simferopolja, glavnog administrativnog središta poluotoka.

Sergej Aksjonov je, pišući na Telegramu, također rekao da je ukrajinski projektil pogodio praznu zgradu u blizini Alušte na obali Crnog mora poluotoka.

Odvojeno, novinska agencija TASS citirala je rusko ministarstvo obrane da je protuzračna obrana presrela tri projektila ATACMS iznad Krima i da je vojska uništila tri ukrajinske morske bespilotne letjelice koje su krenule prema poluotoku.

Ukrajina nije objavila službeni komentar.

Ukrajinski vojni blogeri i neslužbeni mediji izvijestili su da je niz ciljeva pogođen diljem poluotoka.

Krymsky Veter, internetska novinska kuća koja se bavi Krimom, objavila je snimku onoga što je opisala kao eksploziju i požar u Alušti i rekla da vozila hitne pomoći idu na mjesto događaja.

Novinska kuća RBK-Ukrajina izvijestila je, ne navodeći izvor, da su se eksplozije dogodile u tri druga centra i rekla da su mete mogle uključivati ​​sjedište obalne straže ili obavještajne centre.

Ruski blogeri na poluotoku rekli su kako vjeruju da svi dolazni projektili nisu presretnuti.

Orban: U Bruxellesu se planira ulazak u rat

09:50

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u petak da su u Bruxellesu u tijeku pripreme radnih skupina o tome kako bi NATO mogao sudjelovati u rusko-ukrajinskom ratu.

Postoje neke alarmantne sličnosti između sadašnjice i razdoblja kada su se provodile pripreme za Prvi i Drugi svjetski rat, rekao je Orban za javni servis Kossuth Radio.

- Ono što se danas događa u Bruxellesu i Washingtonu, ili trenutno više u Bruxellesu nego u Washingtonu, stvara raspoloženje za eventualni vojni sukob, koji bismo mogli opisati kao pripremu za ulazak Europe u rat, rekao je.

Što se tiče situacije Mađarske u tom kontekstu, Orban je rekao da Mađarska kao članica NATO-a ima predstavnike u tim skupinama, "ali ne želimo sudjelovati u sukobu, bilo financijskim doprinosom, niti slanjem oružja, čak ni u okviru NATO-a ".

- U povijesti NATO-a zapravo nije bilo situacije kada bi se država članica tako otvoreno i jasno držala temeljnog načela NATO-a kao što to sada čini Mađarska, rekao je Orban za javni radio, dodajući da Mađarska stoga mora "redefinirati svoju poziciju unutar vojnog saveza.

Šef ruske obavještajne službe kaže da je Ukrajina izravno umiješana u napad na koncertnu dvoranu u Moskvi

09:20

Ukrajinska vojna obavještajna služba bila je izravno uključena u smrtonosni napad na koncertnu dvoranu u blizini Moskve u kojem je ubijeno preko 140 ljudi, rekao je šef ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) Alexander Bortnikov, izvijestio je u petak TASS .

Rusija je i ranije iznosila takve optužbe. Bortnikov nije pružio dokaze koji bi potkrijepili njegovu tvrdnju.

- Istraga je u tijeku, ali već sada se sa sigurnošću može reći da je ukrajinska vojna obavještajna služba izravno uključena u ovaj napad, citirala je državna novinska agencija Bortnikova.

Također je optužio NATO vojni savez da je omogućio prebacivanje "plaćenika i militanata međunarodnih terorističkih organizacija s Bliskog istoka, Sjeverne Afrike i Afganistana" u Ukrajinu kako bi se tamo mogli boriti protiv ruskih snaga.

Islamska država preuzela je odgovornost za masakr u koncertnoj dvorani u ožujku, a američki dužnosnici rekli su da imaju obavještajne podatke koji pokazuju da ga je izveo afganistanski ogranak mreže, Islamska država Khorasan. Ukrajina je više puta demantirala da ima bilo kakve veze s napadom.

TASS je citirao Bortnikova da je Islamska država Horasan odigrala ulogu u koordinaciji akcija napadača te da je ukrajinska vojna obavještajna služba također imala izravnu ulogu.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/rusija-dvoje-mrtvih-u-ukrajinskom-napadu-na-krim-11563339

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.