Šef UN-a za ljudska prava 'užasnut' vijestima o masovnim grobnicama u bolnicama Gaze

GAZA

Visoki predstavnik UN-a za ljudska prava Volker Turk u utorak je rekao da je "užasnut" uništenjem bolnica Naser i Al Šifa u Gazi, kao i izvještajima o masovnim grobnicama u koje su bačene stotine tijela, rekla je UN-ova glasnogovornica.

Vijesti o masovnim grobnicama u bolnicama Gaze

13:04

Palestinske vlasti ovaj su tjedan izvijestile o pronalasku tijela u masovnim grobnicama u bolnici u Han Junisu nakon što su je napustile izraelske snage.

Objavljeno je i da su, nakon operacije izraelskih specijalnih snaga tijela otkrivena i na lokaciji palestinske bolnice Al Šife.

- Osjećamo potrebu da upozorimo i alarmiramo javnost jer je očigledno da je ovdje otkriveno puno tijela, rekla je Ravina Shamdasani, glasnogovornica Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava.

- Nekima od njih ruke su bile vezane, što, naravno ukazuje na ozbiljna kršenja međunarodnih pravila o ljudskim pravima i na kršenje međunarodnoga humanitarnog prava, zbog čega je sve potrebno dodatno istražiti, izjavila je.

Shamdasani je dodala da Ured UN-a za ljudska prava radi na tomu da se potvrde izvještaji palestinskih dužnosnika po kojima su u Naseru pronađena 283 tijela, a u Al Šifi 30.

Po tim izvještajima trupla su bila zakopana ispod gomile otpada. Među mrtvima su i žene i starije osobe.

Turk je, posredstvom glasnogovonice Shamdasani osudio i izraelske napade izvedene posljednjih dana na Gazu, u kojima su, kako je istaknuo, smrtno stradali većinom djeca i žene.

Ponovno je upozorio na opasnost sveobuhvatnog upada u Rafah, kazavši da bi takvo što moglo rezultirati "dodatnim zločinima".

Izraelska vojska u Rafahu pogodila šatorsko naselje

13:01

Sjedinjene Američke Države provjeravaju slučajeve mogućih kršenja ljudskih prava izraelske vojske u operacijama u pojasu Gaze. Izjavio je to američki državni tajnik Antony Blinken i naglasio da SAD nema dvostruka mjerila kada je riječ o Izraelu i ljudskim pravima. Prema palestinskim vlastima, dosad je u pojasu Gaze poginulo više od 34 tisuće ljudi. Izraelska vojska jučer je u Rafahu pogodila šatorsko naselje.

- Zaustavite više rat, dosta je, ljudi su umorni i ne možemo ovo više izdržati. Nitko na svijetu nije prošao ovo što mi prolazimo. Smrt je došla za nama čak i u šatore u izbjeglištvu kamo smo pobjegli od smrti, rekao je Abu Imad Al Gharblawi, izbjegli stanovnik pojasa Gaze.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/izraelska-vojska-u-rafahu-pogodila-satorsko-naselje-11487116

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.