Obućina: Možemo odahnuti, potencijal velike eskalacije za sada nije na pomolu

IRAEL

Trenutno situaciju na Bliskom istoku u "Studiju 4" komentirao je prof. Vedran Obućina, politolog i teolog, koji je istaknuo kako se radi o zanimljivom razvoju događaja, ali da ne želi biti toliko pesimističan kao većina medija koji govore o "velikoj eskalaciji" te dodao da "možemo odahnuti" jer potencijal za veliku eskalaciju za sada nije na pomolu.

Izraelski raketni napad na Iran - točnije, područje grada Isfahana gdje je smješten Iranski centar za istraživanja i razvoj nuklearne energije, mnogi sigurnosni stručnjaci ocijenili su kao novu eskalaciju sukoba Tel Aviva i Teherana koji može Bliski istok nepovratno baciti u ratnu kataklizmu. 

 - Sam napad Irana na Izrael, pa tako i ovaj potencijalno izraelski napad na Iran, i sva komešanja koja možemo vidjeti u posljednja 24 sata, zapravo su vrlo niska intenziteta i na neki način se može reći da su većinom bili dobro unaprijed organizirani, najavljeni i s ciljem da se ne pogađa ništa što bi osjetno naštetilo drugoj strani, kazao je prof. Vedran Obućina.

'Možemo odahnuti, potencijal velike eskalacije za sada nije na pomolu'

- S obzirom na to da je Iran jučer objavio da neće odgovarati na ovaj napad koji je po njihovim riječima bio jalov, koji nije ništa posebno napravio, mislim da možemo malčice odahnuti i reći da potencijal velike eskalacije za sada nije na pomolu, smatra Obućina. 

Koliko napadi idu na ruku iransko-izraelskoj vladi?

- Ja mislim da su oba napada povezani s unutarnjim političkim odnosima u Iranu i u Izraelu. I ovise zapravo o dva slična mentaliteta, dva lidera, Khameneija i Netanyahua, koji time rješavaju neke svoje goruće probleme. Upravo zbog toga je taj napad bio tako niskog intenziteta, a opet dovoljan da se pogotovo tvrdolinijaši u njihovim vladama na neki način smire i da se kaže: "Eto, Iranci su uspjeli napraviti povijesni pothvat, ali toliki pothvat koji ne bi mogao ugroziti realnu sigurnost Izraela", a isto tako Izrael odgovorio s ovim oblikom napada na Iran, pojašnjava.

- S jedne strane, Khamenei govori o tome da se uspijeva održati na vlasti unatoč velikim previranjima unutar samog Irana, a s druge strane Netanjahu ima izliku da ostane još malo više na vlasti, jer onoga trenutka kada će izgubiti vlast, to je gotovo neminovno, onda će on otići u zatvor, kaže Obućina.

Ova situacija najviše pogoduje Iranu

Smatra da ova situacija najviše pogoduje Iranu.

- Iran će postati snažniji u regionalnim poslovima i imat će prednost da su Abrahamski sporazumi između Izraela i arapskih diktatura, da nedostatak toga zapravo pogoduje upravo Iranu. S druge strane, Netanyahu s time ne samo da podilazi svojim ekstremnim elementima u svojoj vladi, nego zapravo agoniju Izraelaca i samih Palestinaca produžuje, kazao je.

Smatra kako bi zapadne sile kolektivno trebale potaknuti Izrael da se ponovno približi umjerenijim strujama u arapskom svijetu, zaustavi u potpunosti krvoproliće u Gazi i da izolira Iran.

Dodaje da su najveće žrtve u svemu tome i dalje civili.

- Nažalost, to je proizvod svih 50 plus godina postojanja ovoga sukoba. Narodi pate na temelju tog sukoba i mogu reći da je ta patnja uzeta kao prihvatljivi rizik za gotovo sve regionalne pa i globalne sile koje na temelju toga jednoga sukoba razvijaju cjelokupnu svoju ili vanjsku politiku što se tiče ovih regionalnih sila, a da ne govorim o tome koliko novaca, koliko lobija po raznim prijestolnicama svijeta i koliko utjecaja ovdje vojna industrija ima, rekao je.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/obucina-11480063

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.