Izraelski jastreb nezadovoljan snagom napada; MZ poziva na deeskalaciju

NAPAD NA IRAN

Iran nema plan za odmazdu protiv Izraela, rekao je visoki iranski dužnosnik za Reuters u petak, nekoliko sati nakon što su izvori rekli da je Izrael pokrenuo napad na iransko tlo. Međunarodna agencija za atomsku energiju izvijestila je kako u napadu nisu oštećena nuklearna postrojenja.

Reakcije na izraelski napad na Iran: Pozivi na suzdržanost i deeskalaciju

12:28

Europska unija, UN i mnoge zemlje svijeta uključujući Kinu osudili su u petak izraelski napad na Iran, pozivajući na suzdržanost i deeskalaciju, prenose svjetske novinske agencije.

Ben Gvir: Slabo; Analitičar: Izrael pokazao da zadržava pravo napada na osjetljive mete

11:28

- Postoje brojni ciljevi koje je Izrael mogao pogoditi u Iranu u blizini Isfahana, uključujući neke nuklearne istraživačke laboratorije. U blizini je nuklearno postrojenje Natanz, kao i proizvodni pogoni za bespilotne letjelice i balističke projektile. Odabrali su ovu metu vjerojatno zato što nijedna od njih nije bila napadnuta i mogli su pokazati da Izrael zadržava pravo da napadne te osjetljivije mete, ali to ovaj put neće učiniti, rekao je američki stručnjak za sigurnost Jonathan Lord.

Slabo, komentirao je izraelski ministar Ben Gvir.

Izrael je cijeli tjedan davao naznake da neće dopustiti da iranska baraža od 300 dronova, krstarećih i balističkih raketa, kao odgovor na napad na njegov konzulat u Damasku, prođe bez odmazde. Strahuje se od spirale odgovora, što je Iran i najavio, i početka pravog rata Irana i Izraela. Iran zasad umanjuje značenje izraelske odmazde, a Izrael šuti, što bi moglo značiti da se obje strane žele povući s ruba rata.

Ogorec: Ako SAD mora birati između Izraela i Ukrajine - Izrael je u prednosti

10:22

Govoreći o objavi predsjednika Zelenskog gdje traži pomoć Ukrajini kakvu je dobio i Izrael, Marinko Ogorec je rekao kako su "situacije potpuno različite i ne mogu se uspoređivati".

- Iranski napad je bio demonstrativni napad. Nije bio napad u punom smislu te riječi, onakav kako bi izgledao napad s radikalnim ciljevi,a. Iran je morao pokazati da je suverena država koji je morao pokazati da sebi ne može dozvoliti gađanje svog konzulata na teritoriju druge države, rekao je.

- Nemojmo zaboraviti da je SAD u jednoj velikoj dilemi. Hoće li više pomagati strateškom savezniku Izraelu ili Ukrajini, nastavio je.

- Pomoć Izraelu je izuzetno bitna, a SAD - ako bi morao birati između jednog i drugog - svakako je Izrael u prednosti, ustvrdio je.

Iran tvrdi da ne planira odgovor na izraelski napad

08:58

- Strani izvor incidenta nije potvrđen. Nismo primili nikakav vanjski napad, a rasprava više naginje infiltraciji nego napadu, rekao je iranski dužnosnik pod uvjetom da ostane anoniman.

Francuska poziva na deeskalaciju krize na Bliskom istoku, rekao je u petak zamjenik francuskog ministra vanjskih poslova Jean-Noel Barrot, odgovarajući na izvješća da je Izrael pokrenuo zračni napad na iransko tlo ranije tog dana.

- Sve što mogu reći je da je stajalište Francuske da pozove sve aktere na deeskalaciju i suzdržanost, rekao je Barrot za Sud Radio.

Oman, koji je djelovao kao posrednik na Bliskom istoku, osudio je u petak izraelski napad na iransko tlo, kao i "ponovljene izraelske vojne napade u regiji", navodi se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova. .

IAEA: Nema štete na nuklearnim postrojenjima; Ujedinjeno Kraljevstvo poziva na deeskalaciju

08:33

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je u petak da nije bilo štete na iranskim nuklearnim lokacijama u napadu Izraela na Iran.

- Agencija i dalje pomno prati situaciju i poziva sve strane na krajnju suzdržanost, naglašavajući da nuklearna postrojenja nikada ne bi smjela biti meta u vojnim sukobima, stoji u objavi na platformi X.

- Mini dronovima koje je oborila protuzračna obrana u Isfahanu upravljali su "infiltratori iz Irana", rekao je iranski analitičar državnoj TV u petak, nakon što su izvori rekli da je Izrael pokrenuo napad na iransko tlo.

Britanski ministar rada i mirovina Mel Stride rekao je da se nada da je deeskalacija između Izraela i Irana još uvijek moguća, odgovarajući na izvješća da je Izrael u petak pokrenuo napad na iransko tlo.

- Iako trenutačno ne znamo detalje, nadam se da je ono što se dogodilo takve prirode da deeskalacija sada može biti put naprijed, rekao je Stride za GB News u petak.

Nakon izraelskog napada na Iran cijene nafte skočile gotovo dva posto

08:29

Britanska zaštitarska tvrtka Ambrey izvijestila je u petak da je trgovačkim brodovima koji prolaze Adenskim zaljevom i zapadnim Indijskim oceanom savjetovala da budu oprezni zbog povećane aktivnosti bespilotnih letjelica u regiji.

Ambrey je izvijestio kako su primili informacije koje pokazuju da je "izraelski vojni napad" izveden na Isfahan, Iran.

Ranije je agencija Ujedinjenog Kraljevstva za pomorske trgovačke operacije (UKMTO) rekla da je vidjela slična izvješća, ali da nema naznaka da su komercijalna pomorska plovila moguća meta napada.

Iranski zapovjednik: Nema štete, PZO gađala sumnjiv objekt

07:30

- U napadu tijekom noći nije prouzročena nikakva šteta, rekao je u petak viši zapovjednik iranske vojske Siavosh Mihandoust državnoj TV, dodajući da je buka koja se tijekom noći čula u Isfahanu nastala zbog sustava protuzračne obrane koji su gađali "sumnjiv objekt".

- Vidite Isfahan u kojem je potpuno mirno, ali mislim da su se prije 2 ili 3 sata, negdje oko ponoći, čuli zvukovi u zračnom prostoru. Na temelju informacija koje smo dobili, protuzračna obrana pucala je na nekoliko malih dronova. Do ovog trenutka službe sigurnosti Isfahana nisu nam ništa otkrile, nadovezao se novinar Sotoodeh iz Irana.

Dronovi uočeni iznad Isfahana

07:19

Jedan izvor rekao je Reutersu da SAD nisu bile umiješane, ali da ih je Izrael obavijestio prije napada.

Iranska novinska agencija Fars izvijestila je da su se čule tri eksplozije u blizini vojne baze u središnjem gradu Isfahanu. Iranski dužnosnik rekao je Reutersu da nije bilo raketnog napada i da su eksplozije rezultat aktiviranja iranskih protuzračnih obrambenih sustava.

Iranska državna TV rekla je da su malo nakon ponoći "tri drona primijećena na nebu iznad Isfahana. Sustav protuzračne obrane se aktivirao i uništio te bespilotne letjelice na nebu."

Televizija je kasnije rekla da je situacija u Isfahanu normalna i da nije došlo do eksplozija na zemlji.

Izraelska vojska nije komentirala izvještaje.

Izrael je rekao da će uzvratiti na napad Irana tijekom vikenda, koji je uključivao stotine bespilotnih letjelica i projektila, kao odgovor na navodni izraelski napad na kompleks njegovog veleposlanstva u Siriji. Većina iranskih bespilotnih letjelica i projektila oborena je prije nego što su stigli na izraelski teritorij.

Analitičari i promatrači izrazili su zabrinutost zbog opasnosti od širenja rata između Izraela i Gaze na ostatak regije.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi upozorio je Izrael prije napada u petak da će Teheran dati "oštar odgovor" na svaki napad na njegovu teritoriju.

Iran je u četvrtak rekao Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda da Izrael "mora biti prisiljen zaustaviti svaki daljnji vojni avanturizam protiv naših interesa" dok je glavni tajnik UN-a upozorio da je Bliski istok u "trenutku najveće opasnosti".

Izraelske rakete pogodile Iran, navodi ABC News

06:52

Iranska novinska agencija Fars izvijestila je da se eksplozija mogla čuti u blizini zračne luke u iranskom gradu Isfahanu, ali uzrok napada nje odmah bio poznat.

- Uzrok tih eksplozija još nije poznat, istraga će se nastaviti dok se ne utvrde točne pojedinosti o tom incidentu, izvijestila je agencija Fars.

Sustav protuzračne obrane u iranskome gradu Isfahanu aktiviran je protiv "objekta za koji se sumnja da je dron", rekao je izvor agenciji, koja je dodala da su se u blizini vojne baze na sjeverozapadu grada čule tri eksplozije.

CNN je javio da je nekoliko letova u iranskom zračnom prostoru preusmjereno.

Tijekom vikenda Iran je lansirao stotine dronova i raketa uzvraćajući na navodni izraelski napad na njegovo veleposlanstvo u Siriji. Većina dronova i raketa srušena je prije nego što je stigla do izraelskog teritorija.

Iran je u četvrtak u Vijeću sigurnosti UN-a rekao da se Izrael mora prisiliti da prekine sve vojne napade na njihove interese, dok je glavni tajnik UN-a upozorio da se Bliski istok nalazi u trenutku "najveće opasnosti".

Izrael je rekao da neće uzvratiti na napad Irana dronovima i raketama 13. travnja.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/izraelske-rakete-pogodile-lokaciju-u-iranu-navodi-abc-news-11477899

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.