Izraelski napadi u Gazi se nastavljaju; Netanyahu bez odgovora Iranu

GAZA

Oči svjetske javnosti i dalje su uprte u izraelskog premijera Benjamina Netanyahua. Iako cijeli svijet poziva na mirno rješenje, čini se da je njegov vojni odgovor Iranu samo pitanje dana.

 U međuvremenu, izraelska vojska i dalje provodi svoju vojnu akciju uništavanja uporišta Hamasa.

Novi izraelski udari, nove žrtve među Palestincima. Samo u posljednja 24 sata u pojasu Gaze u napadima izraelskih zrakoplova najmanje desetak ubijenih.

Iako izraelski izvori tvrde da su ciljevi vojni, palestinska strana tvrdi da su projektili pogodili izbjeglički kamp.

- Ljudi cijeloga svijeta, gledajte što nam rade, ubijaju nas, zaustavite rat, zaustavite ubijanje djece na ulicama naših gradova, kazao je rođak poginule osobe.

Palestinci vode bitku na dvije fronte, osim one u pojasu Gaze, vodi se i diplomatska bitka na hodnicima Ujedinjenih naroda.

Sutra se očekuje glasanje o palestinskom zahtjevu za punopravno članstvo u UN-u, lobira se na svakom koraku.

- Predsjednik Biden kategorički podržava dvodržavno rješenje i radi na njegovoj što skorijoj provedbi. No, ne vidimo da će donošenje rezolucije Vijeća sigurnosti nužno dovesti do rješenja s dvije države koje će funkcionirati i napredovati, rekla je Linda Thomas- Greenfield, veleposlanica SAD-a pri UN-u.

I Izraelci vode bitku na dvije fronte, jednu i dalje protiv Hamasa, a druga je - osveta Iranu koja je, unatoč protivljenju gotovo cijele međunarodne zajednice, ali i neslaganju u samoj vladi - čini se - sve izglednija.

- Jedno mora biti svima jasno - nakon brutalnog iranskog napada koji je naša obrana zaustavila - mi se ne možemo i ne smijemo pretvarati kao da se nije ništa dogodilo. Mi moramo reagirati i mi ćemo reagirati tako da Irancima to bude lekcija koju nikada neće zaboraviti, poručio je Yuli Edelstein, čelnik Odbora za obranu u Knesetu.

Iz Europske unije stižu pozivi na pregovore, ističu da daljnja eskalacija nikomu ne treba, a visoki predstavnik Borrell tvrdi da je razgovarao s iranskim predstavnicima te da ima konkretne podatke o tome da ni Iran ni Hezbolah nisu spremni za otvoreni rat s Izraelom a još manje ga žele.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/izraelski-napadi-u-gazi-se-nastavljaju-netanyahu-bez-odgovora-iranu-11473346

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.