Na Kijev pali hipersonični projektili, sumnja se na Cirkon

PROJEKTIL

Rusija je u ponedjeljak ujutro napala glavni grad Ukrajine Kijev hipersoničnim projektilima, objavila je američka veleposlanica Bridget Brink na društvenoj mreži X. Krhotine projektila pale su u središnjem okrugu Kijeva i oštećena je stambena zgrada, priopćile su gradske vlasti nakon niza eksplozija.

Ruski veleposlanik ignorirao poziv na razgovor u Varšavi

16:30

Ruski veleposlanik u Poljskoj ignorirao je u ponedjeljak službeni poziv na razgovor zbog toga što je ruski projektil povrijedio poljski zračni prostor, ocijenivši "apsurdnim" da se o tome razgovara jer nema dokaza.

Poljska vojska objavila je u nedjelju da je ruski krstareći projektil lansiran na gradove na zapadu Ukrajine povrijedio poljski zračni prostor na nekih 40 sekundi, istaknuvši da su projektil pratili vojnim radarima tijekom cijelog leta.

- Sergej Andrejev nije došao danas u sjedište ministarstva vanjskih poslova kako bi objasnio incident s ruskim krstarećim projektilom koji je 24. ožujka povrijedio poljski zračni prostor, rekao je u ponedjeljak novinarima glasnogovornik ministarstva Pawel Wronski.

- Pitamo se slijedi li veleposlanik instrukcije ministarstva vanjskih poslova u Moskvi i može li korektno predstavljati interese Ruske Federacije u Varšavi, rekao je.

Naglasio je da će diplomatska nota kojom se traži objašnjenje biti poslana ruskom ministarstvu vanjskih poslova nekim drugim načinom.

Andrejev je za Ria Novosti objasnio da "nije dobio jasan odgovor" na svoje pitanje "ima li Poljska namjeru predočiti dokaze za te tvrdnje.

- Ocijenio sam da je apsurdno razgovarati o tom pitanju bez dokaza i odbio sam otići u poljsko ministarstvo vanjskih poslova.

Po njemu, Moskva još čeka poljske dokaze da je ruski krstareći projektil povrijedio poljski zračni prostor 29. prosinca prošle godine.

Poljska je u prosincu objavila da je ruski projektil ušao u njezin zračni prostor i da ga je napustio nekoliko minuta poslije u smjeru Ukrajine.

U prosincu 2022. ruski projektil KH-55, koji može prenositi nuklearne bojeve glave, pao je u Poljskoj, no njegovi ostaci pronađeni su tek u travnju 2023. u šumi u blizini Bydgoszcza, na sjeveru zemlje, oko 500 kilometara od istočne granice te članice NATO-a.

Macron: Cinično je da Rusija za napad u Moskvi optužuje Ukrajinu

13:57

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak je rekao kako svi znakovi upućuju na to da je napad na koncertnu dvoranu kod Moskve, u kojem je poginulo 137 ljudi, izvela Islamska država, a da su ruske optužbe da iza napada stoji Kijev cinične i kontraproduktivne.

Rusija odbacuje tvrdnje SAD-a i drugih zemalja da su napad organizirali militanti Islamske države te optužuje Washington da štiti Ukrajinu.

Odgovornost za napad preuzela je Islamska država, a informacije koje su nam dostupne, naše obavještajne službe i naši glavni partneri ukazuju na to da je napad izveo entitet Islamske države, rekao je Macron.

- Mislim da bi bilo i cinično i kontraproduktivno za samu Rusiju i sigurnost njezinih građana da koristi ovaj kontekst kako bi ga pokušala okrenuti protiv Ukrajine, dodao je francuski predsjednik.

OSINT: Cirkon lansiran s Krima, dostigao brzinu od 6500 km/h

12:20

Brojni zapadni i ukrajinski OSINT kanali izvijestili su kako je u današnjem napadu na Kijev upotrijebljen 3M22 Cirkon, manevarska protubrodska hipersonična krstareća raketa.

Kako tvrde ukrajinske vlasti, obje su rakete uspješno srušene u prilazu. Međutim, njihovi ostaci pali su na zgrade u stambenim područjima uzrokujući štetu.

- Lansiranja Cirkona izvršena su s okupiranog Krima. Ovo bi mogao biti pokušaj osvete Rusa za gubitak dva velika desantna broda "Jamal" i "Azov" prije nekoliko dana, kao i za gubitak njihove komunikacijske stanice Sevastopolj, te lovaca/bombardera stacioniranih na aerodromu Belbek u Sevastopolju, ustvrdio je neovisni ukrajinsko/američki novinar Viktor Kovalenko.

Kako je izvijestio OSINTDefender, raketa je postigla brzinu od gotovo 6500 km/h.

Stručnjak: 'Ako Ukrajina izgubi, milijuni izbjeglica stižu u Europu'

11:42

Njemački stručnjak za migracije Gerald Knaus upozorio je na mogućnost dolaska i do nekoliko milijuna ukrajinskih izbjeglica u Europu u slučaju pobjede Rusije, prenose njemački mediji u ponedjeljak.

- Oni koji trenutno oklijevaju s pomoći Ukrajini nisu svjesni što stoji na kocki. Jer ako Ukrajina izgubi ovaj rat, tada slijedi najveći val izbjeglica od četrdesetih godina prošlog stoljeća i mnogi milijuni će doći u Europu, rekao je stručnjak za migracije Gerald Knaus u razgovoru za medijsku mrežu RND.

On je rekao kako je već sada unutar Ukrajine oko deset milijuna protjeranih osoba koje za sada ne žele napustiti zemlju jer vjeruju da će se nakon pobjede Ukrajine moći vratiti svojim kućama.

- No ako nada u povratak kopni to bi moglo izazvati nova masovna kretanja izbjeglica prema Zapadu, zaključio je Knaus, direktor think-tanka Europska inicijativa za stabilizaciju.

On je ukazao i na to da je od 4,2 milijuna ukrajinskih izbjeglica, koliko ih se nalazi u Europskoj uniji, 1,2 milijuna u Njemačkoj.

- To je, uzimajući u obzir broj stanovnika, manje nego u Poljskoj, Češkoj ili Bugarskoj, ali mnogo više nego u Francuskoj, rekao je Knaus za RND.

Posljednjih mjeseci se u Njemačkoj povela rasprava o povlasticama za ukrajinske izbjeglice koje, za razliku od izbjeglica iz drugih zemalja, od prvog dana boravka uživaju socijalne povlastice u punom opsegu kao i domaće stanovništvo.

Ambasadorica SAD-a: Kijev napadnut hipersoničnim projektilima

10:11

Krhotine projektila pale su u središnjem okrugu Kijeva u ponedjeljak ujutro i oštećena je stambena zgrada, priopćile su gradske vlasti nakon niza eksplozija koje su odjeknule u glavnom gradu Ukrajine. Kako je izvijestila agencija NEXTA, radi se o projektilima Cirkon i/ili Onyx M.

- Glasne eksplozije u Kijevu. U posljednjih pet dana Rusija je lansirala stotine projektila i bespilotnih letjelica protiv suverene zemlje, rekla je ambasadorica.

- Ukrajina sada treba našu pomoć. Nema trenutka za gubljenje, dodala je.

Novinar Reutersa vidio je stup dima kako se diže na istoku grada.

Ukrajinske zračne snage upozorile su u Telegram poruci nekoliko trenutaka prije eksplozija da projektil leti prema gradu.

- Eksplozije u glavnom gradu. Hitno u sklonište, napisao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko na Telegramu.

Rusija je posljednjih dana dramatično pojačala svoje raketne napade na Ukrajinu.

Letica: Putin će napad u Moskvi iskoristiti za daljnju radikalizaciju društva

09:17

Bivši obavještajac Ante Letica rekao je u HTV-ovom "Studju 4" da teroristički napad u Moskvi predstavlja velik propust cjelokupne ruske obavještajne zajednice. Ustvrdio je kako Vladimir Putin za napad pokušava okriviti Ukrajinu jer mu je potreban povod za novi val mobilizacije.

Letica je istaknuo kako će ovaj napad Putinu poslužiti i za daljnju radikalizaciju društva.

- Putin je taj teroristički čin, koji je stvarno brutalan - iskoristio za daljnju radikalizaciju stanovništva, za daljnju eskalaciju agresije na Ukrajinu, rekao je.

Komentirajući stanje na bojištu u Ukrajini, Letica je upozorio kako "nam prijeti još jača agresija".

- Prema nekim pozivima koje Putinovi glasnogovornici stalno šalju, sigurno da nam prijeti još jača agresija Rusije na Ukrajinu, rekao je.

Kako kaže, Rusi nastoje iskoristiti inicijativu nakon propalih ukrajinskih pokušaja oslobađanja.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/utvrduje-se-steta-na-brodovima-pogodenima-u-sevestopolju-11431950

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.