Trump stigao u Bruxelles

TRUMP I MELANIJA

Sjedinjene Države i Europska unija jučer su vodile rat riječima oko pitanja izdvajanja za obranu, dan prije održavanja summita NATO-a u Bruxellesu kamo je sinoć stigao američki predsjednik Donald Trump.
Trump, koji u Bruxellesu počinje europsku turneju koja uključuje dvodnevno sudjelovanje na summitu NATO-a, posjet Britaniji i susret s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Helsinkiju, uporno poziva europske saveznike da povećaju svoje izdatke za obranu.

Amerika neće imati boljeg saveznika od Europe - u ime EV poručuje Tusk

Zemlje članice NATO-a dogovorile su da će izdvajati dva posto BDP-a za obranu, što je cilj koji će ove godine vjerojatno dostići njih samo osam. Uz SAD, to su Velika Britanija, Grčka, Latvija, Estonija, Poljska, Litva i Rumunjska. Pripreme za odlazak u Europu. Prvi sastanak - NATO. SAD izdvaja mnogo puta više od bilo koje druge države da bi ih štitio. Nije pošteno prema američkim poreznim obveznicima, napisao je Trump na Twitteru. Zemlje NATO-a moraju platiti VIŠE, SAD mora platiti MANJE. Vrlo nepošteno!, kasnije je dodao Trump.

U međuvremenu u Europi je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk uzvratio Trumpu na njegove gotovo svakodnevne kritike koje upućuje saveznicima. Želio bih se obratiti predsjedniku Trumpu izravno, koji već dugo i gotovo svakodnevno kritizira Europu zbog, po njegovu mišljenju, nedovoljnog doprinosa za zajedničke obrambene sposobnosti i za život na račun Sjedinjenih Država - Dragi predsjedniče Trump: Amerika nema i neće imati boljeg saveznika od Europe.Draga Ameriko, poštuj svoje saveznike, konačno nemaš ih baš toliko, rekao je također Tusk, pozivajući istovremeno Europu da poveća izdvajanja za obranu jer svatko očekuje saveznika koji je pripremljen i opremljen.

Europljani  se pribojavaju Trumpove nepredvidljivosti

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da Europa i Kanada ne trebaju povećavati izdvajanja za obranu da bi zadovoljile SAD već je u njihovom vlastitom interesu da to učine.
Šefovi država ili vlada zemalja članica NATO-a okupit će se danas i sutra na sastanku na vrhu u Bruxellesu, na kojem se očekuju novi pritisci američkog predsjednika na saveznike da povećaju obrambene proračune, a do sastanka dolazi u ozračju napetosti u transatlantskim odnosima zbog trgovinskih pitanja.
Američki predsjednik nakon summita u Bruxellesu putuje u London, zatim u Glasgow, a u ponedjeljak 16. srpnja odlazi u Helsinki gdje se sastaje s ruskim predsjednikom.
Europljani  se pribojavaju Trumpove nepredvidljivosti, a naročito mogućnosti da bi on mogao napraviti neke ustupke Putinu prije njihova sastanka u Helsinkiju. Spominje se mogućnost da bi Trump kao ustupak Rusiji mogao otkazati vojnu vježbu NATO-a Trident Juncture, koja se u listopadu  treba održati u Norveškoj, uz obrazloženje da bi Rusija tu vježbu mogla shvatiti kao prijetnju i da je to veliki trošak za američke porezne obveznike.
Vježba Trident Juncture 2018 najavljena je kao najveća vježba NATO-a od kraja Hladnog rata.

 HRT

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.