Do kraja godine sigurnosni djelatnici bečkog javnog prijevoza bit će opremljeni i kamerama na tijelu

beč

 Bečki javni prijevoz ubraja se u najsigurnija mjesta u gradu. Kako bi to tako i ostalo bečko poduzeće za javni prijevoz „Wiener Linien“ kontinuirano provodi veliki broj različitih mjera. Prošle je godine uveden sigurnosni tim od 60 zaposlenika zadužen za održavanje reda i mira u sredstvima javnog prijevoza, a do kraja 2019. godine planirano je zapošljavanje dodatnih 60 sigurnosnih djelatnika. Pored uobičajene opreme zaposlenici će biti opremljeni i kamerama koje se pričvršćuju na tijelo. Već krajem ove godine te bi kamere trebale biti uvedene, a početkom lipnja započela je testna faza.Isporučitelj novih kamera traži se putem javnog natječaja, dok se istodobno testiraju različiti modeli kamera što se tiče rukovanja, kvaliteta snimaka i evaluacije. Iskustva prikupljena testiranjem utjecat će na odluku o kupnji kamera koja će biti provedena u kolovozu.

„Sigurnosni djelatnici u javnom prijevozu uskoro će biti opremljeni kamerama kakve već koriste policija i austrijske željeznice. Bodycams djeluju zastrašujuće i smanjuju opasnost od eskalacije nereda, a snimke ujedno imaju funkciju dokumentiranja i identificiranja mogući počinitelja.“, kazala je prilikom predstavljanja novog projekta članica bečkog poglavarstva zadužena za javni prijevoz Ulli Sima.

Od početka rada bečkog tima za sigurnost u javnom prijevozu u kolovozu 2017. zabilježeno je 10.000 intervencija. U većini slučajeva radilo se o nepoštivanju kućnog reda poput vožnje bicikla unutar postaja podzemne željeznice, vođenja pasa bez brnjice i uzice, prosjačenja i sl.Za više sigurnosti u bečkom javnom prijevozu zaslužno je i 12.500 kamera koje su postavljene u sredstvima javnog prijevoz i na samim postajama, a ove će godine u nabavku dodatnih 1.600 kamera biti uloženo 900.000 eura.

© PID/Votava Martin

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.