Ukrajinski vrhovni zapovjednik i ministar obrane posjetili bojišnicu

RAT U UKRAJINI

Nastavlja se veliki pritisak ruske vojske na ukrajinskom bojištu. Prema još nepotvrđenim informacijama, Rusi su ušli u Lastočkine, prvo selo zapadno od Avdiivke. Vijest su objavili neki ukrajinski mediji pozivajući se na vojne izvore i analitičare.

Tijekom noći Rusija je izvela i novi zračni napad. Ukrajinska protuzračna obrana objavila je da je uništila 16 od 18 dronova lansiranih prema više gradova.

Gojan iz Kijeva: Ukrajina suočena s brojnim neuspjesima

12:18

Pritisak na ukrajinskom bojištu ne jenjava. Ukrajinski predsjednik Zelenski jučer je, na dvogodišnjicu rata, uskliknuo: "Moja će zemlja pobijediti", a, uz isti optimizam, pridružili su se zapadni čelnici koji su doputovali u Kijev kako bi iskazali svoju solidarnost.

U ovom trenutku Ukrajina je suočena samo s neuspjesima, prije svega u protjerivanju Rusije s 18 posto svojeg teritorija.

Ukrajina je ostvarila neke važne uspjehe, potopila ratne brodove, navodno oborila špijunske letjelice, no obećanje koje stalno ponavlja predsjednik Zelenski o pobjedi - još se čini dalekim.

Stanje nikada nije izgledalo opasnije nego sada, ne samo za Ukrajinu, nego i za ukrajinske susjede duž zapadne granice s Rusijom. Sjedinjene Države imaju kapacitete opskrbljivati Ukrajinu opremom, tehnologijom i obavještajnim podacima, ali Europi se sada čini da Washington više nema volje. Europljani, pak, imaju volje, ponovno su izdvojili 54 milijarde dolara za obnovu razrušene zemlje, ali kada se radi o odbijanju oživjele ruske ofenzive, za to nemaju kapaciteta.

Prije godinu dana mnogi su tvrdili da će ukrajinske snage potpomognute europskim tankovima i projektilima te američkim topništvom i protuzračnom obranom odbaciti ruske snage na položaje prije početka invazije, prije početka rata 24. veljače 2022.

S neuspjehom ukrajinske protuofenzive u vodu pada nada da će ruski predsjednik Vladimir Putin zaključiti kako više ne može ostvarivati dobitke, kako mora sjesti za pregovarački stol i ozbiljno pregovarati o završetku rata.

Ukrajinska vlada sada je pred nepopularnom mobilizacijom kako bi popunila svoje istrošene vojne snage. Ukrajinski vojni zapovjednici moraju naći načine da uspore taj začarani krug, dok politički čelnici, u još jednom očajnom diplomatskom pokušaju, pokušavaju popuniti prazninu koju su ostavile Sjedinjene Države, rekla je Elizabeta Gojan javljajući se za Dnevnik HTV-a iz Kijeva.

Ukrajinski vrhovni zapovjednik i ministar obrane posjetili bojišnicu

11:51

Vrhovni zapovjednik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski i ministar obrane Rustem Umerov posjetili su vojna zapovjedništva u blizini bojišnice kako bi analizirali bojno polje i ojačali obranu, a Ukrajina je objavila da je prošle godine utrostručila proizvodnju oružja.

Kijevska vojska ulaže napore u odbijanje ruskih snaga dok moskovska invazija bilježi svoju drugu godišnjicu.

- Detaljno smo analizirali trenutačnu situaciju i razgovarali o potrebnim daljnjim koracima, prije svega o zaštiti snaga od bespilotnih letjelica i napada zračnim bombama, kao i o jačanju određenih područja fronte, objavio je u nedjelju Sirski na Telegramu uz slike sebe i Umerova na sastanku sa zapovjednicima.

Dodao je da je "situacija složena i da zahtijeva stalno praćenje". Nije precizirao kada se posjet dogodio.

Ruske snage prošlog su tjedna zauzele strateški važan istočni ukrajinski grad Avdiivku nakon višemjesečne operacije, a vrše pritisak i na nekoliko drugih područja duž bojišnice, priopćile su ukrajinske vlasti.

Ministar strateške industrije Oleksandr Kamišin objavio je u nedjelju u Kijevu da je Ukrajina prošle godine utrostručila proizvodnju oružja i da 500 tvrtki sada radi u obrambenom sektoru zemlje.

Objasnio je da taj broj uključuje 100 državnih i 400 privatnih tvrtki te da Ukrajina ove godine planira "znatno povećati proizvodnju streljiva".

Ukrajinski ministar za digitalne sadržaje Mihajlo Fedorov rekao je da je 90 posto dronova korištenih na bojnom polju protiv ruskih snaga proizvedeno u Ukrajini.

Ministar obrane Umerov rekao je da oko 50 posto zapadnog oružja ne stiže na vrijeme.

Zelenski zahvalio Hrvatskoj na podršci

10:18

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski na društvenoj mreži X u komentaru je napisao zahvalu Hrvatskoj za podršku.

Zelenski je, kao odgovor na jučerašnju objavu Andreja Plenkovića o godišnjici početka rata, rekao da Ukrajinci i Hrvati znaju kako je to boriti se u ratu za neovisnost i koliko je u tom razdoblju vrijedna vojna pomoć.

Zaključio je porukom - sve ćemo prevladati i zajedno vratiti mir.

Ukrajina: Rusi ušli u prvo selo zapadno od Avdiivke

09:06

Nastavlja se veliki pritisak ruske vojske na ukrajinskom bojištu. Prema još nepotvrđenim informacijama, Rusi su ušli u prvo selo zapadno od Avdiivke. 

Vijest su objavili neki ukrajinski mediji pozivajući se na vojne izvore i analitičare.

Na ruskim kanalima pojavila se snimka iz okupiranog naselja.

Ruski predsjednik Putin, nakon okupacije Avdiivke, rekao je da želi iskoristiti taj uspjeh za širenje operacija.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/rat-u-ukrajini-148-11381665

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.