Američki senat odobrio pomoć Ukrajini, SAD navodno odbile Putinov prijedlog o zamrzavanju postojećeg stanja i prekidu sukoba u Ukrajini

Američki senat odobrio pomoć Ukrajini, SAD navodno odbile Putinov prijedlog o zamrzavanju postojećeg stanja i prekidu sukoba u Ukrajini

Nakon nekoliko tjedana pregovora, američki Senat odobrio je prijedlog zakona o inozemnoj pomoći koji uključuje 60 milijardi dolara za Ukrajinu. Predsjednik Zastupničkog doma Kongresa već je najavio da neće razmatrati prijedlog zakona u sadašnjem obliku Zelenski ističe da je to korak do stabilnosti u svijetu.  U nedjelju je američki Senat sa 67-27 glasova uklonio posljednju veliku proceduralnu prepreku za usvajanje paketa spašavanja, zakon je dobio 70 glasova za i 29 prema, a 22 su ga podržala.

Paket od 95 milijardi dolara uključuje sredstva za Izrael i Tajvan, a najveći dio namijenjen je Ukrajini za obnovu zaliha streljiva, oružja i drugih ključnih zaliha u ratu protiv Rusije. Zakon je usvojen unatoč pritisku bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa na republikance da ne odobre pomoć Ukrajini. Osim toga, na društvenim je mrežama istaknuo kako bi SAD trebao stranoj pomoći dati u obliku zajmova, a ne darova.

Kako tvrde ruski izvori još 2023. Putin je navodno javno i privatno preko posrednika, uključujući bliskoistočne arapske partnere Rusije i druge, poslao signale Washingtonu da je spreman razmotriti prekid vatre u Ukrajini javlja RTVSLO.  Putin je predložio zamrzavanje sukoba po postojećim linijama ističući da nije voljan ustupiti bilo koji dio ukrajinskog teritorija pod ruskom kontrolom, ali prijedlog kako se navodi predstavlja, kako su neki u Kremlju vidjeli, najbolji put za nekakav mir. Amerika s druge  strane tvrdi da neće pregovore bez Ukrajine.

Visoki ruski izvor upoznat s razgovorima krajem 2023. i početkom ove godine, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti zbog osjetljivosti teme, rekao je da "kontakti s Amerikancima nisu ničemu doveli" .Drugi ruski izvor rekao je da su Amerikanci rekli Moskvi preko posrednika da neće razgovarati o mogućem prekidu vatre bez sudjelovanja Ukrajine, pa su ti kontakti propali.Treći izvor rekao je da Amerikanci ne žele vršiti pritisak na Ukrajinu.Tri izvora rekla su da su se posrednici sastali u Turskoj krajem prošle godine, dok je četvrti diplomatski izvor rekao da su se neslužbeni rusko-američki kontakti preko posrednika dogodili na poticaj Rusije, ali da se čini da nisu urodili plodom.

Američki izvor je pak zanijekao da je bilo ikakvih kontakata između SAD-a i Rusije i ustvrdio da Washington neće ulaziti u razgovore koji ne uključuju Ukrajinu.Rekao je da je očito bilo neslužbenih razgovora između nevladinih Rusa, ali da SAD nisu bile uključene.

Rečeno je da je Sullivan razgovarao s Ushakovom

Ideja iza ruske inicijative bila je da savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan razgovara s Putinovim savjetnikom za vanjske poslove Jurijem Ušakovim kako bi razgovarali o sljedećim koracima, rekao je jedan od ruskih izvora.Ali u telefonskom razgovoru u siječnju, Sullivan je navodno rekao Ušakovu da je Washington spreman razgovarati o drugim aspektima odnosa, ali da se o prekidu vatre neće razgovarati bez Ukrajine.

Drugi izvor rekao je da izgleda da SAD ne vjeruje da je Putin bio iskren. "Amerikanci nisu vjerovali da je Putin bio iskren oko primirja, ali on je bio i jest. On je spreman razgovarati o primirju. U isto vrijeme, Putin je također spreman boriti se koliko god je potrebno. A Rusija se može boriti kao koliko god bude potrebno", rekao je ruski izvor.

Izvori su također rekli da Kremlj sada ne vidi smisao u dodatnim kontaktima sa SAD-om po ovom pitanju.
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da nikada neće prihvatiti rusku kontrolu nad ukrajinskim teritorijem. Zabranio je bilo kakve kontakte s Rusijom. FOTO: REUTERS/rtvslo

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.