Biden na sastanku s jordanskim kraljem poručio da se radi na privremenom zaustavljanju rata

Biden na sastanku s jordanskim kraljem poručio da se radi na privremenom zaustavljanju rata

Američki predsjednik Joe Biden navodno je ljut na Netanyahua prema pisanju američkih medija. U ponedjeljak tijekom sastanka s jordanskim kraljem Abdullahom u Bijeloj kući uvjeravao ga je da SAD radi na postizanju sporazuma o oslobađanju talaca koji će dovesti do prekida vatre u Gazi na najmanje šest tjedana.

Sjedinjene Države rade na dogovoru o taocima između Izraela i Hamasa koji bi doveo do privremenog razdoblja mira u Gazi na najmanje šest tjedana", rekao je Biden. Dodao je da bi zaraćene strane za to vrijeme mogle dogovoriti i dugoročnije primirje. Abdullah je, s druge strane, pozvao na trenutni prekid vatre i dostatnu humanitarnu pomoć za stanovnike Gaze. "Ne možemo si priuštiti izraelski napad na Rafah, koji će sigurno izazvati novu humanitarnu katastrofu", rekao je Abdullah.

U svom prvom susretu licem u lice od 7. listopada prošle godine, kada je Hamas započeo napad na jug Izraela, Biden i Abdullah su se izjasnili protiv planiranog izraelskog napada na grad Rafah na jugu Gaze, na granici s Egiptom, gdje je sklonilo se pred izraelskim bombardiranjem više od milijun Palestinaca.

Biden je rekao da se ofenziva na Rafa ne smije odvijati bez vjerodostojnog plana zaštite 1,5 milijuna tamošnjih civila. Istodobno je izrazio svoje čvrsto protivljenje prisilnoj migraciji ili etničkom čišćenju Palestinaca iz Gaze.Na pitanje novinara sluša li izraelski premijer Benjamin Netanyahu njegovo mišljenje o Rafi, Biden je u šali rekao da svi slušaju njegovo mišljenje i prije susreta s Abdullahom. 

Američki predsjednik branio se na konferenciji za novinare nazivajući planirani izraelski napad na Rafu "našom vojnom operacijom", ali se odmah ispravio."Naša vojna operacija u Rafi - njihova - veća vojna operacija u Rafi nije se trebala dogoditi bez vjerodostojnog plana za pružanje sigurnosti i potpore za više od milijun ljudi koji su tamo pronašli utočište", rekao je Biden.

Svake godine SAD daje Izraelu nekoliko milijardi dolara vojne pomoći, a podržava Izrael i na diplomatskom planu, ali Washington ističe da nije izravno uključen u rat u Gazi, javlja Al Jazeera. Predsjednik i kralj također su se složili da se dugoročni mir može postići samo dvodržavnim rješenjem.Abdullah je inzistirao da će palestinska država imati glavni grad u istočnom Jeruzalemu, koji je pod izraelskom okupacijom od 1967., kao i Zapadna obala i Gaza (i sirijska Golanska visoravan).

Jordanski kralj je izjavio da je u Gazi već više od 100.000 ubijenih, ranjenih ili nestalih Palestinaca, većinom žena i djece. Dodao je da je od 7. listopada na Zapadnoj obali ubijeno 400 Palestinaca.

Patnje Palestinaca priznao je i glavni zagovornik Izraela Biden, koji je, među ostalim, istaknuo kako tisuće djece nemaju pristup hrani, vodi i drugim osnovnim potrepštinama. Ujedno je naglasio da njegov prioritet ostaje oslobađanje preostalih talaca u rukama Hamasa i poraz ovog palestinskog pokreta.

Palestinske vlasti, koje imaju ograničene ovlasti u malom dijelu okupirane Zapadne obale, pozvale su na hitne reforme i poručile da palestinskoj državi neće biti dopušteno pružati utočište skupinama poput Hamasa i Islamskog džihada, koje Sjedinjene Države označavaju kao terorističke skupine.

Abdullah će iz Washingtona otputovati u Kanadu, a zatim u Francusku i Njemačku.

foto. Rafah nakon izraelskog napada, EPA

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.