Putin u intervjuu s američkim novinarom Tuckerom Carsonom poručio "Rusija se ne može pobijediti"

Tucker Carlson i Vladimir Putin. Foto: EPA

 Američki voditelj Tucker Carlson u utorak je u Moskvi više od dva sata razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Započeo je pitanjem o razlozima zapovijedanja napada na Ukrajinu prije dvije godine. "Recite nam zašto mislite da bi Sjedinjene Države mogle iznenada napasti Rusiju", rekao je Carlson.

"Ne radi se o tome da Amerika, Sjedinjene Države, pokrenu iznenadni napad na Rusiju", rekao je ruski predsjednik preko prevoditelja, prenosi BBC. "Nisam to rekao. Imamo li predstavu ili ozbiljan razgovor?" upitao je.

Putin je potom više od pola sata govorio o povijesti istočne Europe, počevši od osnutka ruske države u 9. stoljeću. Ponovio je svoje razloge za napad na Ukrajinu, uključujući povijesna opravdanja, žaleći se na raspad Sovjetskog Saveza i širenje NATO-a. Rekao je i da je Ukrajina puna neonacista. Također je ustvrdio da Rusija uopće nije napala Ukrajinu, već je samo odgovorila na prijetnje njezinoj nacionalnoj sigurnosti.

Putin: Rusija se ne može pobijediti na bojnom polju

Putin je poručio Zapadu da shvati da Rusija ne može biti poražena u Ukrajini. "Do sada se dizala pompa i galama oko nanošenja strateškog poraza Rusiji na bojnom polju. Ali sada jasno shvaćaju da je to teško, ako je moguće, postići. Po mom mišljenju, to je nemoguće", rekao je . Američkom Kongresu, u kojem republikanci blokiraju daljnju pomoć Ukrajini, najavio je da se rat može završiti ako SAD više ne isporučuje oružje Ukrajini.

"Ne zanimaju nas Poljska, Latvija ili bilo što drugo"

Na pitanje razmišlja li Moskva o napadu na druge zemlje u regiji - članice NATO-a Poljsku i Latviju - ili općenito na europski kontinent, Putin je rekao da to ne dolazi u obzir."Ne zanimaju nas Poljska, Latvija ili bilo što drugo. Zašto bismo to radili? Jednostavno nemamo interesa", rekao je Putin i dodao da bi mogao izbiti rat s Poljskom ako Poljska napadne Rusiju.

Kako javlja BBC, Carlson nije pitao Putina o zločinima ruske vojske u Ukrajini, u Buchi i drugdje, o prisilnom preseljenju ukrajinske djece u Rusiju, zbog čega je Međunarodni kazneni sud izdao nalog za Putinovo uhićenje, smrti političkih protivnika ili zatvaranja oporbenog aktivista i političara Alekseja Navaljnog .

Putin je također nagovijestio da bi se mogao postići dogovor oko zatvorenog novinara Wall Street Journala Evana Gershkovicha . "Razgovaramo o određenim uvjetima sa specijalnim službama", rekao je, istodobno inzistirajući na tome da je novinar bio špijun, što list i američka vlada oštro niječu. 32-godišnji američki novinar Gershkovich uhićen je u Jekaterinburgu 29. ožujka prošle godine. Prijeti mu 20 godina zatvora.

  RTVSLO

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.