Scholz uoči puta u SAD upozorio na rizike sve manje pomoći Ukrajini

RAT U UKRAJINI

Njemački kancelar Olaf Scholz upozorio je na ozbiljne posljedice ruske pobjede u Ukrajini, nekoliko sati prije svog odlaska u Washington na susret s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

U gostujućoj kolumni u Wall Street Journalu, objavljenoj u četvrtak ujutro, Scholz je upozorio ukrajinske saveznike da ne smanjuju vojnu potporu toj zemlji, koja se gotovo dvije godine bori protiv ruske invazije punog opsega.

- Naša poruka je jasna: Moramo dati sve od sebe da spriječimo Rusiju da pobijedi. Ako to ne učinimo, mogli bismo se uskoro probuditi u svijetu još nestabilnijem, prijetećem i nepredvidljivijem nego što je bio tijekom Hladnog rata, napisao je Scholz .

- Unatoč našoj potpori, Ukrajina bi se uskoro mogla suočiti s ozbiljnim nedostatkom oružja i streljiva", upozorio je njemački kancelar dodajući da su neke financijske obveze već istekle, a da druge treba produljiti.

- Dugoročne posljedice i troškovi neuspjeha u zaustavljanju agresije (ruskog predsjednika Vladimira) Putina bi zasjenile sve investicije koje sada ulažemo, ističe Scholz.

Scholzov posjet Washingtonu dolazi u trenutku kada američki republikanski zastupnici u Kongresu blokiraju daljnju američku pomoć Ukrajini. Scholz se također bori da uvjeri neke europske partnere da povećaju svoju pomoć.

- Nemojte griješiti: ruska pobjeda u Ukrajini ne bi bila samo kraj Ukrajine kao slobodne, demokratske i neovisne države, već bi dramatično promijenila i lice Europe, napisao je Scholz.

- To bi zadalo ozbiljan udarac liberalnom svjetskom poretku. Brutalni pokušaj Rusije da silom otme teritorij mogao bi poslužiti kao nacrt drugim autoritarnim vođama diljem svijeta, upozorio je njemački kancelar.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/scholz-uoci-puta-u-sad-upozorio-na-rizike-sve-manje-pomoci-ukrajini-11343339

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.