Panamskim kanalom zbog velike suše dnevno mogu proći samo 24 broda, posljedice na svjetsku trgovinu sve veće

Panamskim kanalom zbog velike suše dnevno mogu proći samo 24 broda, posljedice na svjetsku trgovinu sve veće

Zbog velike suše i posljedičnog niskog vodostaja, uprava Panamskog kanala, jedne od najvažnijih trgovačkih ruta na svijetu, prije nekoliko je dana ograničila prolazak brodova, naime kanalom mogu proći samo 24 broda. 

Razdoblje između siječnja i travnja u Panami je sušno, no ove godine se nastavlja velika suša koja je započela prošle godine, a pripisuje se El Nino efektu. Što se tiče prijelaza, od studenog su na snazi ​​ograničenja broja brodova, ali su prije nekoliko dana dodatno smanjena. Kako je za AP procijenio upravitelj Panamskog kanala Ricaurte Vásquez, veliki pad razine vode mogao bi ih ove godine koštati između 500 i 700 milijuna eura, što je znatno više od prijašnjih procjena koje su predviđale 200 milijuna eura štete. 5 posto ukupne svjetske pomorske trgovine i 40 posto kontejnerskog prometa u Sjedinjenim Državama prolazi kroz Panamski kanal.

Prekid glavne trgovačke rute između Azije i SAD-a dolazi u inače vrlo neizvjesnom trenutku. Napadi Huta na trgovačke brodove u Crvenom moru preusmjerili su brodove na druge, dulje plovidbene rute. Sve to ima dalekosežne posljedice na svjetsku trgovinu, dolazi do kašnjenja, većih troškova transporta, što se pretoči u više cijene.

Lani je kanalom prevezeno 510 milijuna tona tereta, što je osam milijuna tona manje nego godinu prije, navodi CNBC. Unatoč smanjenju količina, Uprava Panamskog kanala zabilježila je rekordne prihode od 3,3 milijarde dolara od listopada 2022. do 20. rujna 2023., što je 319 milijuna dolara više nego godinu dana ranije. U vrijeme kada je i plovidba Crvenim morem ograničena zbog Hutističkih napada to znači dodatni udarac opskrbnim lancima. Budući da smanjenje broja brodova za 36% predstavlja veliki gospodarski udar - dolazi do kašnjenja i većih troškova transporta - promet je već djelomično preusmjeren, odnosno kontejneri se dijelom prevoze kopnenim putem.

Panamski kanal iznimno je važna trgovačka ruta na istočnoj obali, čija je glavna prednost što predstavlja bržu transportnu opciju. Vrijeme otpreme za prekooceanski teret od Shenzhena u Kini do Miamija na Floridi preko Sueskog kanala je 41 dan i 35 dana preko Panamskog kanala. Kroz kanal brodovi prelaze Panamu i tako izbjegavaju više od 30.000 kilometara dugu rutu kojom bi morali obići Južnu Ameriku.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.