Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a, sastao se u utorak s američkim kongresmenima u Washingtonu i uvjerio ih da je nastavak vojne pomoći Ukrajini u nacionalnom interesu SAD-a. - Danas je na redu Ukrajina, sutra bi mogao biti na redu Tajvan. U Kongresu se sastao s predsjednikom Zastupničkog doma Mikeom Johnsonom, vođom republikanaca koji blokiraju odobrenje dodatne pomoći Ukrajini. Foto: EPA

Republikanci uvjetuju pomoć Ukrajini strožom vladinom politikom prema prebjezima. Mnogi slušaju pozive bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da ne pristaju na kompromis. Stoltenberg je istaknuo da je snažan NATO savez u strateškom interesu SAD-a, koji ima više saveznika i prijatelja od bilo koje druge supersile. Podsjetio je da su europski saveznici posljednjih godina povećali svoje vojne doprinose i ustvrdio da je potpora Ukrajini ključna za njezin opstanak i stabilnost Europe.

Također se sastao s čelnikom demokratske manjine Hakeemom Jeffriesom i vodstvom Odbora za međunarodne poslove Predstavničkog doma. U srijedu bi trebao govoriti u konzervativnoj Zakladi Heritage te posjetiti američkog proizvođača zrakoplova i vojne opreme Lockheed Martin u Alabami.

"Danas je na redu Ukrajina, sutra bi mogao biti na redu Tajvan", ilustrirao je Stoltenberg važnost nastavka vojne potpore Kijevu u ponedjeljak na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom.

"Ako ruski predsjednik Vladimir Putin pobijedi, to će biti tragedija za Ukrajince, ali će u isto vrijeme svijet učiniti još opasnijim, a sve nas još nesigurnijima. To će ohrabriti druge autokratske vođe - ne samo predsjednika Putina, nego također Sjeverna Koreja, Iran i Kina, da upotrijebi silu", rekao je.

Stoltenberg je u ponedjeljak i utorak vodio razgovore u Bijeloj kući te u Ministarstvu obrane i vanjskih poslova. Izvor RTVSLO https://www.rtvslo.si/svet/s-in-j-amerika/stoltenberg-v-zda-danes-je-na-vrsti-ukrajina-jutri-bi-lahko-bil-na-vrsti-tajvan/69