Naftni tanker gori u Adenskom zaljevu nakon napada hutista

TANKER

Naftni tanker gori u Adenskom zaljevu, rekao je njegov operater, nakon što su hutisti priopćili da su ga pogodili projektilom, javlja BBC.

Operater Trafigura rekao je za BBC da je udar izazvao požar u jednom od teretnih spremnika broda. 

Američki dužnosnici rekli su CBS-u, američkom partneru BBC-ja, da je tanker pogodila protubrodska balistička raketa i da je mornarički brod reagirao na njegov signal za pomoć. Nema izvješća o ozlijeđenima, rekli su američki dužnosnici.

To je najnoviji napad hutista na komercijalne brodove u i oko Crvenog mora.

Britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) priopćila je da se incident dogodio 60 nautičkih milja jugoistočno od Adena. Također je rekla da je posada na sigurnom.

- Ovo je pobjeda za potlačeni palestinski narod i odgovor na američko-britansku agresiju protiv naše zemlje. Naše pomorske snage gađale su britanski tanker "Marlin Luanda" u Adenskom zaljevu s nekoliko protubrodskih projektila. Pogodak je bio izravan i brod se zapalio, kazao je Yahya Sarea, glasnogovornih vojnih snaga jemenskih hutista.

UKMTO je upozorio druge brodove da prolaze s oprezom i prijave svaku sumnjivu aktivnost. Trafigura je potvrdila da je plovilo pogođeno i da su vojni brodovi na putu kako bi pružili pomoć.

- Protupožarna oprema na brodu raspoređena je za suzbijanje i kontrolu požara izazvanog u jednom teretnom spremniku na desnoj strani, rekao je glasnogovornik Trafigure.

Sigurnost posade naš je najvažniji prioritet. Ostajemo u kontaktu s brodom i pažljivo pratimo situaciju.

Tanker plovi pod zastavom Maršalovih Otoka.

Vojni glasnogovornik hutističkog pokreta Houthia Yaha Sarea rekao je da je skupina koristila "određeni broj odgovarajućih pomorskih projektila" i da je udar u petak bio "izravan".

Uslijedio je nakon ranijeg incidenta u petak kad je UKMTO izvijestio o dva projektila u vodi blizu broda koji se nalazi jugozapadno od Adena.

Od studenog su hutisti, koje podržava Iran, pokrenuli desetke napada na komercijalne brodove koji su plovili Crvenim morem, jednim od najprometnijih plovnih putova na svijetu, u znak solidarnosti s Palestincima u Gazi, gdje se Izrael bori protiv Hamasa.

SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo pokrenuli su zračne napade na skupinu kao odgovor na njezine napade, a hutisti su nakon toga upozorili da će pojačati svoje napade na brodove.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/naftni-tanker-gori-u-adenskom-zaljevu-nakon-napada-hutista-11320181

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.