Zadnji nastupi Trumpa i Haley u New Hampshireu uoči važnih predizbora

TRUMP

Bivša guvernerka Južne Karoline Nikki Haley i bivši predsjednik Donald Trump iznijet će završne argumente svojim pristašama u New Hampshireu u zadnjoj dionici kampanje u toj američkoj saveznoj državi za republikansku predsjedničku nominaciju prije predizbora u utorak.

Ponestaje vremena za Haley, koja je bila Trumpova veleposlanica u Ujedinjenim narodima, da s pozicije favorita za republikanskog predsjedničkog kandidata skine Trumpa nakon što je njegova pobjeda u predizbornim izborima u Iowi istaknula dominaciju bivšeg američkog predsjednika u predizbornoj utrci.

Ako ne uspije ostvariti pobjedu na predizborima u New Hampshireu u utorak, njezin ionako neizvjestan uspon do nominacije mogao bi završiti.

Trump, koji je u New Hampshireu po anketama ispred Haley i guvernera Floride Rona DeSantisa, obratio se jučer navečer na stadionu punom razdraganih pristaša u Manchesteru, ohrabrujući ih da izađu na predizbore u utorak.

Ali također se čini da je dio fokusa prebacio na sljedeće velike predizbore u Južnoj Karolini potkraj veljače.

Na skupu je u Trumpovo ime govorilo nekoliko visokih državnih i saveznih dužnosnika iz te države, među kojima i guverner Južne Karoline Henry McMaster.

Oni razumiju da sam ja jedini kandidat u ovoj utrci koji će spasiti Ameriku i da ćemo se odmah riješiti ove Bidenove katastrofe, rekao je Trump.

Haley je zadnjih dana pojačala napade na Trumpa kako bi u završnici istaknula razlike u odnosu na biznismena i političara čije je vrijeme u Bijeloj kući karakterizirao kaos i koji se suočava s četiri kaznena postupka, uključujući i za svoje napore poništiti rezultate izbora 2020. koje je izgubio od sadašnjeg predsjednika Joea Bidena.

Unatoč tim promjenama u nastupu neki republikanski i nezavisni glasači kažu da bi Haley trebala ići žešće s kritikama i da nije dovoljno snažno napala glavnog suparnika tijekom kampanje.

- Mislim da Trumpa treba staviti na njegovo mjesto, rekao je Chris Jay (57), republikanac koji naginje Haley, ali želi da ona izravnije napada bivšeg predsjednika.

Haley je jučer napala Trumpa (77) zbog njegove dobi nakon što se čini da ju je pobrkao s bivšom predsjednicom Zastupničkog doma Nancy Pelosi.

Haley je također kritizirala Trumpa zbog njegovog afiniteta prema moćnicima kao što su ruski Vladimir Putin i sjevernokorejski Kim Jong Un.

- Trump, rekla je jučer na okupljanju u Keeneu u državi New Hampshire, treba prestati hvaliti diktatore.

Rekla je da je kao njegova veleposlanica u UN-u pokušala prekinuti njegovu "bratsku romansu" s Putinom.

Trump je također pojačao svoje već žestoke napade na Haley, potencirajući na društvenim mrežama laži kojima se dovodi u pitanje njezino američko državljanstvo te navodeći njezino prvo ime Nimarata.

Kći dvoje imigranata iz Indije, Haley je rođena u SAD-u kao Nimarata Nikki Randhawa, a svoje srednje ime Nikki dugo koristi. Poslije je uzela suprugovo prezime.

Na skupu u subotu navečer u Manchesteru Trump je napao Haley zato što uživa potporu nekih bogatih donatora koji su također podržali demokrate.

Trump ju je nazvao prijetnjom društvenoj sigurnosti.

Iznad pozornice na kojoj je Trump govorio, veliki ekran prikazivao je poruke koje su kritizirale Haley, uz njezine nimalo laskave slike.

- Nikki Haley vole demokrati, Wall Street i globalisti, pisalo je na jednoj od slika na ekranu.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/zadnji-nastupi-trumpa-i-haley-u-new-hampshireu-uoci-vaznih-predizbora-11306879

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.