Izrael tvrdi da je Hamas planirao terorističke napade u Europi

HAMAS

Palestinska militantna skupina Hamas planirala je terorističke napade na ciljeve u Europi, uključujući i na izraelsko veleposlanstvo u Stockholmu, prema riječima izraelske vlade.

- U kontinuiranim obavještajnim nastojanjima otkrivene su važne informacije koje dokazuju da je teroristička organizacija Hamas djelovala kako bi proširila svoje nasilne aktivnosti u inozemstvu da bi napadala nevine ljude diljem svijeta, priopćio je ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u subotu navečer.

Izrael je prikupio dokaze o tome i samostalno i u suradnji sa stranim obavještajnim službama, rečeno je.

Osim navodnog plana napada na izraelsko veleposlanstvo u Stockholmu, Hamas je također pokušavao nabaviti bespilotne letjelice i regrutirati članove organiziranih kriminalnih skupina u Europi, navodi se u priopćenju.

Osim aktera u inozemstvu, u planiranje su navodno bili uključeni viši dužnosnici Hamasa u Libanonu, koji tamo uživaju zaštitu Hezbolaha.

Neki od tih pojedinaca, uključujući i zamjenika šefa Hamasova političkog ureda, Saleha al-Arurija, otad su ubijeni u ciljanim izraelskim napadima u Libanonu.

Ove informacije nisu prvotno mogle biti neovisno potvrđene.

Sredinom prosinca, njemačke vlasti uhitile su trojicu osumnjičenih pripadnika Hamasa za koje se tvrdi da su bili uključeni u nabavu oružja za moguće napade na židovske institucije u Europi. Do sličnih uhićenja došlo je u Danskoj i Nizozemskoj.

Njemačka je u studenome izdala zabranu djelovanja Hamasa, koji također djeluje kao politička organizacija.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/izrael-tvrdi-da-je-hamas-planirao-teroristicke-napade-u-europi-11289568

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.