Vulkan na Islandu ponovno je aktivan, lava se približava gradu Grindavik, erupcija je počela oko 8 sati ujutro

Vulkan na Islandu ponovno je aktivan, lava se približava gradu Grindavik, erupcija je počela oko 8 sati ujutro

Na Islandu je pojačana seizmička aktivnost zbog erupcije vulkana koja je počela oko 8 sati ujutro po srednjoeuropskom vremenu na poluotoku Reykjaness, južno od mjesta prve erupcije koja je pogodila to područje 18. prosinca prošle godine, priopćio je Islandski meteorološki ured. Seizmička aktivnost pojačala se tijekom noći i stanovnici obližnjeg Grindavika evakuirani su oko 4 sata ujutro po srednjoeuropskom vremenu. Također su evakuirali hotel pored obližnjeg svjetski poznatog termalnog kupališta Blaa lonid (Plava laguna). Prema trenutačnim izvješćima, pukotina se otvorila u Sundhnukuru sjeverno od Grindavika. 

Islandska premijerka Katrin Jakobsdottir rekla je da je "situacija užasna". "Strašno je vidjeti koliko se blizu Grindavika erupcija počela gušiti", dodala je. "Životi nisu ugroženi, ali bi infrastruktura mogla biti uništena", napisao je predsjednik zemlje Gudni Johannesson na mreži X. Dodao je da zračni promet nije poremećen erupcijom.

Najgori scenarij: lava teče prema gradu

Sundhnukur je vulkanska pukotina s nizom kratera. Tijekom erupcije novog vulkana u prosincu, Grindavik je izbjegao veća oštećenja, jer lava nije stigla do njega. Ovaj put pak strahuju da je grad u opasnosti jer se na fotografijama iz zraka vidi da se lava približava gradu. Trenutno je od njega udaljen oko 450 metara, što znači da bi do Grindavika mogao stići za nekoliko sati."Ovo je scenarij kojeg smo se najviše bojali, lava u blizini grada. Lava teče u vrt", izvijestio je jedan stanovnik. Slike uživo koje su objavili lokalni mediji pokazuju mlazove blistave narančaste lave kako se uzdižu u tamno nebo. Ovo je peta erupcija na poluotoku Reykjaness od 2021..kako javlja RTVSLO pozivajući se na agencijske izvore. 

Puno vatrometa na otoku

Island leži između euroazijske i sjevernoameričke tektonske ploče, dvije najveće na Zemlji. Kako se ploče kreću u suprotnim smjerovima, otok je seizmički i vulkanski aktivno područje. Na otoku su 33 aktivna protupožarna sustava, što je najviše u Europi.

Eyafjallajokull se ne može ponoviti

Mnogi Europljani još se sjećaju erupcije islandskog vulkana Eyafjallajokull na jugu Islanda 2010. godine, kada su se oblaci pepela proširili većim dijelom Europe. Tada je zbog dima i pepela u nekoliko dana otkazano oko 100.000 letova, a stotine Islanđana morale su napustiti svoje domove.

Za razliku od Eyafjallajokulla, vulkani u Reykjanessu nisu zarobljeni ispod ledenjaka, pa se ne očekuje da će proizvesti slične oblake pepela. Foto: REUTERS /rtvslo

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.