Blinken želi izbjeći širenje rata, Izrael kaže da se bori protiv više neprijatelja

IZRAELSKI TENK

Američki državni tajnik Antony Blinken održat će danas razgovore u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji prije nego se uputi u Izrael, nakon upozorenja da bi se rat u Gazi bez zajedničkih usklađenih mirovnih napora mogao proširiti diljem regije.

Blinken je jučer posjetom Jordanu i Kataru započeo petodnevnu bliskoistočnu turneju u nastojanju da se izbjegne širenje rata u regiji te bi uz UAE i Saudijsku Arabiju te Izrael ovaj tjedan trebao posjetiti Zapadnu obalu i Egipat.

- Ovo je trenutak velikih napetosti u regiji. Ovo je sukob koji bi lako mogao metaststazirati i izazvati još više nesigurnosti i patnje, rekao je Blinken u Dohi pred odlazak u Abu Dabi.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant je rekao da intenzitet ofenzive u Gazi pokazuje odlučnost njegove zemlje da uništi militantnu islamističku skupinu Hamas koja vlada enklavom te da odvrati potencijalne proiranske suparnike, uključujući Hezbolah u Libanonu.

- Moje je temeljno stajalište: Borimo se protiv osovine, a ne samo jednog neprijatelja. Iran gradi vojnu silu oko Izraela kako bi je upotrijebio, rekao je Gallant.

Izrael i Hezbolah (Božja vojska) često razmjenjuju vatru preko libanonske granice, a jemenski Hutisti, također uz potporu Irana, ne smanjuju napade na brodove u Crvenom moru i traže da Izrael prestane s bombardiranjem Gaze.

Rat u Gazi izazvan je napadom Hamasa na južni Izrael 7. listopada kada je ta sunitska, radikalna islamistička skupina pobila oko 1200 ljudi u naseljima i kibucima te glazbenom festivalu te otela 240 ljudi.

Nakon proglašenja ratnog stanja Izrael je pokrenuo ofenzivu na Pojas Gaze. Prema zdravstvenim vlastima, pod kontrolom Hamasa, od tada je u enklavi ubijeno preko 22.000 ljudi.

Blinken je je nakon posjeta Jordanu rekao da će izraelskim dužnosnicima dati do znanja da je važno više učiniti u zaštiti života civila te da se Palestincima mora omogućiti da se vrate kućama te da ih se ne pritišće da napuste Gazu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je odlučan nastaviti borbu.

- Rat na smije stati sve dok ne ispunimo tri cilja: dok ne eliminiramo Hamasa, vratimo svih taoce i sve dok Gaza više neće predstavljati prijetnju Izraelu, rekao je Netanyahu.

- Poručujem to i našim naprijateljima i našim prijateljima, dodao je.

Hamas u svojim tunelima još uvijek drži preko 100 talaca otetih prije više od tri mjeseca. Do sada niti jedna humanitarna udruga nije uspjela obići taoce, uključujući i Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) kao niti jedna agencija UN-a.

Trenutno se borbe vode u središnjem dijelu Pojasa Gaze, a pripadnik Hamasa Sami Abu Zuhri je na X-u izražio žaljenje što arapske i muslimanske zemlje još uvijek nisu podržale tužbu JAR-a protiv Izraela za genocid.

Izrael oodlučno odbacuje optužbe da gađa civile i tvrdi da se teroristi Hamasa namjerno skrivaju među civilima i koriste ih kao ljudski štit.

Hamas, u čijem statutu se navodi kao cilj uništenje Izraela, negira te optužbe.

Kao dio svoje turneje, Blinken će nastojati pritisnuti pasivne muslimanske zemlje Bliskog istoka da se pripreme odigrati svoju ulogu u obnovi, upravljanju i sigurnosti Pojasa Gaze kada i ako Izrael uspije eliminirati Hamas.

- U interesu je gotovo svih zemalja na Bliskom istoku da obuzdaju borbe, rekao je Blinken novinarima u subotu navečer nakon posjeta Turskoj i Grčkoj.

- Želimo biti sigurni da zemlje koje se tako osjećaju također koriste svoje veze, koriste svoj utjecaj, koriste svoje odnose s nekim od aktera koji bi mogli biti uključeni kako bi držali stvari pod kontrolom, kako bismo bili sigurni da neće doći do širenja sukoba, rekao je prije nego što je odletio za Jordan.

Libanonska skupina Hezbolah, koju podupire Iran, rekla je u subotu da je ispalila rakete na Izrael koji je uzvratio napadom na "terorističku ćeliju".

Blinken je rekao da je jako važno da Izrael ima sigurnost na sjeveru zemlje.

- Iz perspektive Izraela, jasno je da nije zainteresiran za širenje sukoba, ne želi eskalaciju... ali također moraju biti potpuno spremni braniti se, kazao je američki državni tajnik.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/blinken-zeli-izbjeci-sirenje-rata-izrael-kaze-da-se-bori-protiv-vise-neprijatelja-11269940

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.