Europske prijestolnice kulture 2024.: Tartu u Estoniji, Arctic Bodø i Bad Ischl u Austriji

Europske prijestolnice kulture 2024.: Tartu u Estoniji, Arctic Bodø i Bad Ischl u Austriji

Europske prijestolnice kulture 2024. su Tartu u Estoniji, Arctic Bodø i Bad Ischl u Austriji. Ceremonija otvaranja u Bad Ischlu održat će se 20. i 21. siječnja, u Tartuu 26. siječnja i u Bodøu 3. veljače.

Bad Ischl 2024: žele rasvijetliti i pozitivne i negativne strane regije Salzkammergut

Bad Ischl je danas poznat prvenstveno kao romantično lječilište u kojem su ljetovali car Franjo Josip i carica Sisi. Jezera i planine regije Salzkammergut, gdje se nalazi, svake godine privlače stotine tisuća gostiju iz cijelog svijeta. S više od 300 projekata Bad Ischl i još 22 općine Gornje Austrije i austrijske Štajerske žele pokazati što se krije iza alpskog krajolika na granici s Bavarskom - od masovnog turizma i posljedica klimatskih promjena do prošlosti opterećene određenim povijesnim događanja. Cilj EPK je " rasvijetliti i pozitivne i negativne aspekte cijele regije " , rekla je kustosica programa Elisabeth Schweeger. 

Sol se u regiji Salzkammergut vadi već 7000 godina. Kineski umjetnik Aj Vejvej istražit će tradiciju na jednoj od izložbi, javlja DPA. Nekoliko izložbi bit će posvećeno umjetninama koje su ukradene za vrijeme nacističkog režima i skrivene u rudniku soli tijekom Drugog svjetskog rata. Ovom će se temom baviti i jedan od vrhunaca programa pod nazivom Saltice - Priče o soli i ledu. Interdisciplinarna produkcija, koja kombinira glazbu, ples, origami umjetnost i video, opisuje se kao vizualno zadivljujući glazbeno-kazališni projekt za djecu, inspiriran regionalnim legendama i bajkama regije Salzkammergut i njezinih rudnika soli i ledenih špilja.

Glazbeni program u austrijskom stilu: jodlanje, Schönberg i klasična glazba

Na koncertima će se izvoditi glazba Arnolda Schönberga, a moći će se pogledati i opereta Oscara Strausa pod naslovom Eine Frau , die weiss , was sie will ! ( Žena koja zna što želi !) u Bad Ischlu. Kako piše na stranicama EPK-a, židovsko-austrijska skladateljica je spomenutom operetom stvorila remek-djelo koje utjelovljuje operetni stil Weimarske republike, a ujedno odražava i novu sliku žene tog vremena. Zajedno s libretistom Alfredom Grünwaldom stvorio je uzbudljivo djelo koje i više od 100 godina nakon nastanka budi želju za životom i ljubavlju. U sklopu EPK izvest će je berlinska Komische Oper. U gradu Steinbach am Attersee, austrijski pijanist i skladatelj Friedrich Gulda, koji je nekoliko ljeta proveo uz jezero Attersee, bit će počašćen otvaranjem novog Salona Gulda u hotelu Föttinger, a na programu EPK je i Druga simfonija Gustava Mahlera, također poznate kao Uskrsnuće .

Tartu 2024: kako biti ljubazniji prema prirodi u svakodnevnim aktivnostima

Tartu je drugi po veličini grad u Estoniji i ekonomski u sjeni glavnog grada Tallinna. Ali kada je riječ o kulturi, staro sveučilište i hanzeatski grad barem su na razini. Grad se oduvijek smatrao srcem i dušom male baltičke države u sjeveroistočnoj Europi. "Tartu je uvijek bio središte znanosti, obrazovanja i kulture u Estoniji", rekao je njezin gradonačelnik Urmas Klaas o najstarijem gradu na Baltiku, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Grad od gotovo 100.000 stanovnika nekoć je bio kolijevka estonskog nacionalnog buđenja i rodno mjesto estonskog festivala pjesme, estonskog kazališta, ali i estonske države jer 2. veljače 1920. u Tartuu je potpisan mirovni ugovor kojim je Sovjetska Rusija priznala suverenitet Estonije. Proglasila je neovisnost 1918. godine. Od iste godine za grad se koristi estonska verzija Tartua, kojim su kroz povijest vladali različiti vladari i koji je na različitim jezicima imao različita imena. Na njemačkom, švedskom i poljskom, grad Tartu je poznat kao Dorpat.

Program cjelogodišnjih događanja u okviru EPK 2024. podijeljen je u četiri područja: Tartu sa Zemljom, Čovječanstvo, Europa i Svemir. Vrhunci programa s motom Arts of Survival uključuju, među ostalim, događaj masovnog ljubljenja pod nazivom Kissing Tartu, festival debate o saunama pod nazivom Naked Truth ili kazališnu predstavu pod nazivom Business as Usual, koja se fokusira na skandal pranja novca koji je potresao estonski bankarski sustav. Među vrhuncima programa je lipanjski koncert My Songs na kojem će nastupiti britanski glazbenik Sting.

 Bodø 2024.: prva europska prijestolnica kulture sjeverno od Arktičkog kruga

Norveški grad Bod ø i okolna regija Nordland žele pokazati Europi da nemaju samo zadivljujuću arktičku prirodu, već i atraktivnu kulturu. Regija Nordland je ogromna: vozite li se njome od sjevera prema jugu, morat ćete prijeći preko 800 kilometara, što je gotovo tri puta više od udaljenosti između Lendave i Sečovlja. Organizatori očekuju do 20.000 posjetitelja u gradu od oko 50.000 stanovnika.

Ceremonija otvaranja EPK u Bodøu održat će se 3. veljače. Organizatori najavljuju spektakularan događaj u gradskoj luci koji na posebno izgrađenoj plutajućoj pozornici pripremaju berlinska umjetnička grupa Phase7 i Nordland Teater . Za ljetni solsticij na programu je i velika manifestacija na otvorenom . Nazvano je Ivanjsko ludilo tijekom kojeg će se 22. lipnja moći diviti ponoćnom suncu. Kad dani ponovno postanu tamniji, prvi festival svjetla održat će se u Nordlandu u studenom i prosincu.

Najveći kulturni događaj u sjevernoj Norveškoj s fokusom na održivost i lokalno autohtono stanovništvo

Bodø 2024 smatra se najvećim kulturnim projektom koji će se održati u sjevernoj Norveškoj. U skladu sa skandinavskom sviješću, grad također želi postati najodrživija europska prijestolnica kulture do sada. Crvena nit programa su i Sami, autohtoni narod ovog kraja , što bi se trebalo odraziti na svečano otvorenje i prvi tjedan veljače, kada je na programu nekoliko događanja za odrasle i djecu, uključujući Nacionalni Dan Samija. To se obilježava svake godine 6. veljače, posebno u Norveškoj, Finskoj, Švedskoj i Rusiji. Uz brojne male i velike gradske prostore koji će biti dio proslave otvorenja, u gradu će biti pripremljena i Sami tržnica.

Izvor: RTVSLO,  Fotografija: Bad Ischl 2024/Franzi Kreis 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.