Nakon potresa magnitude 7,6 stupnjeva s epicentrom 505 kilometara sjeverozapadno od Tokija, strahuje se od tsunamija

Nakon potresa magnitude 7,6 stupnjeva s epicentrom 505 kilometara sjeverozapadno od Tokija, strahuje se od tsunamija

Snažan potres magnitude 7,6 pogodio je zapadni Japan, zbog čega su vlasti izdale upozorenje na tsunami i pozvale stanovništvo da se evakuira u više krajeve. Upozorenja na tsunami izdana su i u Rusiji i Koreji. U blizini epicentra bio je u prekidu željeznički promet, a zatvorene su i autoceste. Prema podacima Japanske meteorološke agencije, danas je arhipelag pogodio ukupno 21 potres magnitude iznad 4,0.

Zbog potresa u Japanu, poplavni val bi se mogao dogoditi i duž istočne obale Južne Koreje. Rusija je objavila da i gradovima Vladivostoku i Nahodki na Dalekom istoku prijeti tsunami pa su izdali nalog za evakuaciju. Sjeverna Koreja također je izdala upozorenje na tsunami nakon što su valovi od dva metra pogodili njezinu istočnu obalu.

Zapadni dio Japana potreslo je nekoliko potresa, od kojih je najjači prema prvim podacima bio magnitude 7,6 stupnjeva. Epicentar je bio na poluotoku Noto, 505 kilometara sjeverozapadno od Tokija.

Zbog podrhtavanja tla izdano je upozorenje na tsunami za prefekturu Ishikawa i dijelove prefektura Niigata i Toyama, koje se nalaze uz zapadnu obalu najmnogoljudnijeg i najvećeg japanskog otoka Honshu, jer bi ta područja mogla pogoditi valovi do pet metara visoka. Dodali su da bi valovi mogli rasti i 24 sata nakon potresa te da je ovo prvo upozorenje na mogućnost ozbiljnog tsunamija od ožujka 2011. godine. Japanci se još sjećaju snažnog potresa i tsunamija koji su 11. ožujka 2011. pogodili sjeveroistočni Japan. Ova katastrofa odnijela je 18.000 života, uništila nekoliko gradova i zatvorila nuklearnu elektranu Fukushima

Također su pozvani svi stanovnici ovih područja da se što prije povuku na viša mjesta ili na više katove zgrada. Dodali su da bi moglo uslijediti još naknadnih potresa.
Na području potresa nalazi se i nuklearna elektrana, ali njezin ravnatelj ustvrdio je da za sada nisu uočene nikakve nepravilnosti u radu postrojenja.

U Ishikawi se navodno srušilo nekoliko zgrada, a više od 36.000 kućanstava ostalo je bez struje. Potresi su se osjetili i u glavnom gradu Tokiju na istočnoj obali. Premijer Fumio Kishida pozvao je sve ljude da slijede upute vlasti, a vladine službe da vode računa o životima ljudi.

FOTO: Pukotine na ulici - Ishikawa /AP / rtvslo

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.