Kina spremna prihvatiti EU kao glavnog gospodarskog partnera

Kina spremna prihvatiti EU kao glavnog gospodarskog partnera

 

Kina i Europska unija ne bi trebale vidjeti jedna drugu kao suparnike zbog različitih sustava i ne bi trebale smanjivati ​​suradnju zbog konkurencije, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping na summitu u Pekingu. U kineskoj prijestolnici održava se prvi summit uživo između Kine i EU nakon četiri godine, na kojem predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen prate predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i visoki predstavnik za vanjske poslove, Josep Borrell .

Ši se obratio europskim gostima uz poziv da zajedno rješavamo globalne izazove. "Zajedno moramo odgovoriti na globalne izazove i raditi zajedno na promicanju stabilnosti i prosperiteta u svijetu", rekao je. Kako je ustvrdio Shi , Kina je spremna prihvatiti Europsku uniju kao glavnog gospodarskog i trgovinskog partnera te prioritetnog partnera u suradnji na području tehnologije.

Von der Leyen je zahvalila Shiju na toploj dobrodošlici, naglasivši da postoje jasne nejednakosti i razlike koje treba riješiti.  Prema njezinim riječima, interesi obiju strana ponekad se preklapaju, a istaknula je suradnju u područjima umjetne inteligencije i klimatskih promjena. "Ali kada to ne učinimo, moramo riješiti i odgovorno se nositi s problemima koje imamo", rekla je. Michel je naglasio da EU teži stabilnom i obostrano korisnom odnosu s Kinom, a ujedno je najavio da će na summitu biti istaknute i europske vrijednosti, uključujući ljudska prava i demokraciju. 
Wang je pozvao Europu da izabere mir

Očekuje se da će rasprave o bilateralnim trgovinskim odnosima biti u središtu pozornosti današnjeg summita. Pritom EU teži ravnopravnijem odnosu, kao i jednakim konkurentskim uvjetima za europske tvrtke na kineskom tržištu, što se očituje u gotovo 400 milijardi eura trgovinskog deficita s Kinom. Osim trgovine, teme summita bit će i aktualnosti u svijetu, posebice ruska agresija na Ukrajinu i rat u Gazi, a europska strana poziva Kinu, prema neslužbenim informacijama, na aktivniju ulogu u rješavanju ta dva pitanja. kriznih žarišta.

Obje su strane pokušale umanjiti očekivanja uoči summita, a kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi u ponedjeljak je upozorio diplomate iz zemalja članica EU-a sa sjedištem u Pekingu da bi Europa trebala izabrati "mir i stabilnost" umjesto "novog hladnog rata".

Europska unija želi da Peking iskoristi svoj utjecaj na Rusiju kako bi zaustavio rat u Ukrajini, pa su europski sugovornici navodno pozvali Xija da spriječi kineske privatne tvrtke da izvoze europsku robu s dvojnom namjenom u Rusiju za njezine ratne napore.

Summit Kina-EU ponovno je održan uživo nakon što je tijekom pandemije covida organiziran putem video veze. Foto: Reuters

 
 
 
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.